ull
ull

Liv Ullmann (73): – Jobben holder meg i live

Aktuell med to filmer, regissørjobb på teater, brodwayshow og filminnspilling på Irland.

Liv Ullmann vender tilbake til sin gamle arbeidsplass ved Nationaltheatret, hvor hun skal sette opp Tsjekhovs «Onkel Vanja».

Men den 73 år gamle stjerneskuespilleren har flere baller i luften – samtidig. Denne uken er det premiere på filmen «To liv», der Liv spiller hovedrollen. Samtidig er hun aktuell med dokumentarfilmen «Liv og Ingmar».

Og ikke nok med det: I august ble det kjent at Liv Ullmann som regissør skal skape en ny versjon av Henrik Ibsens «Et dukkehjem» på Broadway, og etter «Onkel Vanja» på Nationaltheatret fortsetter hun forarbeidet til filmatiseringen av August Strindbergs «Frøken Julie», som skal foregå i Irland.

Gir meg ikke før jeg er for svak

73-åringen ligger altså ikke på latsiden, og det har hun heller ingen planer om å gjøre med det første.

– Når jeg ligger der og er for svak, og ikke får sagt så mye. Da tar jeg pause, når jeg kjenner at kreftene ikke strekker til. Men så lenge noen spør, og jeg kjenner at jeg kan, så er jeg veldig glad for at jeg skal gjøre film, regissere, og at jeg skal gjøre «Et dukkehjem» på Broadway og mye annet. Og så kan plutselig alt det ikke blir noe av. Men mens det ennå skal bli noe av, som med «Onkel Vanja», så holder det meg i live. For det er dette jeg kan, dette jeg vet, og dette får fram det beste i meg, tror jeg, forteller hun til «God kveld Norge».

Les også: Toralv Maurstad innrømmer utroskap med Liv Ullmann

– Sosiale medier skaper en fare

I stykket «Onkel Vanja» møter vi mennesker som ønsker å bli sett og elsket, men som mislykkes. Denne tematikken er et langt større problem i dagens samfunn, mener regissør Liv Ullmann.

– Jeg tror det gjelder de fleste av oss, vi ønsker å bli sett, og vi ønsker å oppleve andre mennesker. Men vi mister evnen til å lytte, det er kun kommunikasjon med telefon og computer som gjelder, forteller hun.

Les også: – Jeg blir trist av norsk film

– Hva er ditt forhold til sosiale medier?

– Jeg har valgt det helt bort. Mobiltelefon har jeg hatt, men den er gått i stykker, og fire dager uten telefon er helt fantastisk. Det er ikke noe jeg må undersøke hele tiden da. Men det er det eneste jeg har hatt, men twitter, Facebook, computer, google og alt, det kommer aldri inn i mit liv. Kanskje vil jeg savne å skrive brev til barnebarna og slikt, men da får jeg helle savne det. For jeg tror det andre det vil føre med seg, med kommentarer om hvorvidt folk liker meg eller ikke, aldri kommer de tinn i livet mitt.

– Vil du gå så langt som å si at sosiale medier ødelegger for det mellommenneskelige?

– Det blir for dramatisk. Jeg ser at man kan lære av det også, men det er en stor fare ved det også. Det ødelegger en slags medmenneskelig direkthet mellom to øyne og to ører. Det gjør at det ikke er pauser lengre. Det er ikke tid for stillhet. De fleste sier at jeg overdriver, men jeg er sikker på at det er en stor fare i det, ikke minst for de yngste. Og man ser hvor mange tragedier som hender, man ser ikke hverandre som mennesker. «Skal jeg kle av meg», Skal jeg si jeg er en annen alder», «Er jeg stygg eller pen?», sier hun.

Les også: Liv Ullmann angriper nordmenn i svensk avis