ståle solbakken
ståle solbakken

Solbakken hyller Jo Inge Berget

Ståle Solbakken mener flere U21-spillere er gode nok for spill i England.

Manchester (TV 2 Sporten): Wolverhampton-manageren har brukt landskampspausen på å tilbringe noen dager hjemme på Hamar. Familien bor fremdeles i Norge grunnet siste års skolegang for barna på henholdsvis barne- og ungdomsskolen.

– U21-gutta aller best
Dermed har Solbakken hatt god tid til å følge den norske suksessuka tett. Og han liker det han har sett.

Den første halvtimen til U21-landslaget imponerte meg mest, det var best spillemessig. Det er mange interessante typer der, selv om kanskje noen av de aller beste spiller på a-landslaget så gjør det at flere får sjansen og det er god erfaring med tanke på framtida, oppsummerer Solbakken når TV 2 Sporten treffer han på flyplassen i Manchester.

Nordmannen er på vei tilbake til Wolverhampton for å ta fatt på de to siste treningsøktene før lørdagens bortemøte med Huddersfield.

En skikkelig «Egil-kamp»
Selv står han for en fotballfilosofi med mer ballinnehav enn landslagssjef Egil Olsen, men den defensive strukturen i bortemøtet med Sveits nikker 44-åringen gjenkjennende til.

– A-laget imponerte veldig mot Sveits, særlig defensivt. Spillemessig var det kanskje ikke like bra mot Kypros, men alt i alt er laget på rikitg vei og den Sveits-kampen snudde optimismen ved å være så solid. En veldig «Egil-kamp», mens det mot Kypros var mer rufsete bakover, mener Solbakken.

– 3-1 på bortebane i internasjonal fotball lar seg høre uansett, det ser du ved at Sverige sliter seg til 2-1 borte mot Færøyene, føyer han til.

Jo Inge Berget best
Likevel var det U21-lagets bragd mot stormakten Frankrike som har satt seg best fast i minnet, og da særlig én spillers forestilling på Marienlyst.

– Jeg syns Jo Inge Berget er den spilleren som har imponert meg mest. Han løper mer enn det folk tror, han kan dra seg forbi folk med teknikken sin og han kan spille både på kantene og bak spissen. Det har imponert meg.

STARTET MOT ISLAND: Disse elleve startet kampen mot Island.  Bak fra venstre: Arild Østbø, Magnus Wolff Eikrem, Simen Wangberg, Joshua King, kaptein Stefan Strandberg og Jo Inge Berget. Foran fra venstre: Omar Elabdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad, Anders Ågnes Konradsen, Harmeet Singh og Joakim Våge Nilsen. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
STARTET MOT ISLAND: Disse elleve startet kampen mot Island. Bak fra venstre: Arild Østbø, Magnus Wolff Eikrem, Simen Wangberg, Joshua King, kaptein Stefan Strandberg og Jo Inge Berget. Foran fra venstre: Omar Elabdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad, Anders Ågnes Konradsen, Harmeet Singh og Joakim Våge Nilsen. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

I Norges gode 1990/91-generasjon er det flere spillere Solbakken mener er så gode at de kan være interessante for en manager i en engelsk klubb.

– Ja, det kan det være, svarer han kort, uten å ville utdype noe mer.

Perry og Berget er heltene
Likevel er det liten tvil om at manageren har sansen for Berget, som gjerne kan sammenlignes med Bjørn Bergmann Sigurdarsson, som Solbakken hentet fra Lillestrøm i sommer.

- Jeg syns også at det er viktig å hylle treneren litt også, fordi Per Joar Hansen fikk en veldig vanskelig start med det laget der, men nå har han jobbet seg fram til et sluttspill. Så Berget og Perry er heltene for meg, sier Solbakken.

King må bli bedre foran mål
Den spilleren det har vært mest oppmerksomhet rundt, er likevel Joshua King. Reservelagsspilleren til Manchester United har utviklingspotensiale, men Solbakken er ikke overrasket over suksessen.

– Egentlig ikke. Han har alltid hatt farta, og nå må han bli jevnere og bruke den speeden enda bedre. Kanskje utvikle andre deler av spillet sitt, få enda bedre bevegelser og komme oftere i scoringsposisjon slik at han får putta mer, mener Wolves-manageren.

Pennant blir spennende
Etter høstens andre landskampspause er det tilbake til hverdagen for Solbakken torsdag. Fra lørdag kommer kampene igjen tett som haggel for Wolverhampton, med Huddersfield borte lørdag, før to hjemmekamper mot Bolton og Charlton neste uke.

Jermaine Pennant  (Foto: CARL DE SOUZA/AFP)
Jermaine Pennant (Foto: CARL DE SOUZA/AFP)

Sist gang Championship tok pause hadde Wolves blitt slått 1-3 i Cardiff etter en svak forestilling. Siden den gang har Ulvene fem seire på seks forsøk i ligaen og optimismen er en helt annen i klubben.

Riktignok sliter laget med en del skader, særlig på kantene hvor både Razak Boukari, Slawomir Pezsko og Stephen Hunt er langtidsskadd. Derfor har Solbakken hentet inn urokråka Jermaine Pennant på lån fra Stoke.

Pennant gikk ut på Twitter og skrev at han var svært overrasket over å plutselig bli utlånt. 29-åringen har et frynsete rykte etter en turbulent karriere siden han ble hentet som stortalent til Arsenal allerede som 15-åring.

– Det blir spennende, blir det ikke det da? Jeg gleder meg til å jobbe med ham, sier Solbakken, som aldri tidligere har møtt den uortodokse kantspilleren.