Stand up dronningen Elina Krantz med ektemannen Ola Bøe Hansen. (Foto: Mona Ranum)
Stand up dronningen Elina Krantz med ektemannen Ola Bøe Hansen. (Foto: Mona Ranum)

Småbarnsforeldre bør avslutte arbeidsdagen med hjemmekontor

Det er tobarnsmamma Elina Krantz beste tips til karriereforeldre.

– Dette er et tema jeg har levd med i mange år. Når jeg fikk barn var det en stor og vanskelig overgang. Jeg jobber med det fremdeles, sier Elina Krantz til God morgen Norge.

Elina Krantz er eier og produsent av Stand Up Norge. Etter flere år som karrierekvinne uten barn, fikk hun virkelig føle stresset når hun ble mamma.

– Det er jo når barna kommer at også problemet kommer egentlig. Herregud for et surr det var i mange år, hvor jeg skulle rekke alt, forteller hun.

Til alle kvinner: 10 tips for å nå toppen av karrierestigen

En balansekunst å være karriereforeldre

De fleste oppegående friske karrieremennesker opplever at «livet» blir overveldene når barna kommer. Det jobber forfatter og rådgiver, Heidi Bjurquist, med å forebygge.

– Jeg jobber med å forebygge det negative stresset. Å være karriereforeldre er en balansekunst på alle arenaer, sier Heidi, som i dag er ute med boken «Karriereforeldre».

Bjurquist mener den største feilen foreldre gjør er at de har et urealistisk forhold til sin egen tid.

– De tar ikke vare på seg selv, i tillegg finnes det mange tidsoptimister som har alt for mye i kalendren. De bør korte ned på opplevelser og oppgaver, det er viktig.

– Foreldre er lykkeligere mennesker

Den dårlige samvittigheten

Med kombinasjonen barn og karriere, opplever de fleste også mye dårlig samvittighet.

– Dårlig samvitighet må man jobbe med hver dag, mener Heidi Bjurquist. Dette er jo egentlig hjelp vi har fått fra naturen som forteller oss hvordan vi egentlig har det. Kanskje er det negative tanker vi må kaste bort.

Stand up-sjefen Elina er helt enig. Samvittigheten bruker hun som en retningsgiver.

– Jeg bruker samvittigheten som en veileder. Kanskje jeg må trappe ned på noe eller bruke mer tid på det som er viktig for meg, sier Elina.

– Man må prøve å legge den perfekte mamma eller perfekte leder rollen litt bort i en skuff. Man gjør så godt man kan.

Småbarnsforeldre misfornøyd med sexlivet åtte år etter fødsel

Ettermiddagen er hellig

Elina jobber hardt med å ikke bli stresset hver eneste dag. Det handler om planlegging og bevisstgjøring mener hun.

– Jeg prøver å få alt til å gå i hop. Det er viktig å si nei til ting som ikke er så viktig og det er viktig å beholde roen når det hoper seg opp, tipser Elina.

Det er denne prioriteringen som har «reddet» Elina fra tidsklemma.

– Saken for min del er å gå tidligere fra jobb og å begynne på jobb igjen når barna har lagt seg. De ettermiddagstimene, de må være hellige, sier Elina.

Slik får du barna til å spise hva du vil

Sett av tid til ingenting

I det daglig er det også viktig å få nok søvn, det er viktig å spise riktig, men det er også viktig å tenke positivt om deg selv.

Heidi Bjurquists beste råd til foreldre er å tenke positivt om alt man får til hver dag og å sette av tid til ingenting.

– Du må gi tiden tid. Det er kjempeviktig. Det er alltid ting som oppstår uforutsett hver dag, og det må du ha tid til, smiler coatchen.