MISTET MOREN: Hans Erik Dyvik Husby, her sammen med kona Gro Skaustein, sørget lenge over tapet av moren. (Foto: Tore Waskaas)
MISTET MOREN: Hans Erik Dyvik Husby, her sammen med kona Gro Skaustein, sørget lenge over tapet av moren. (Foto: Tore Waskaas)

Faren tenkte på å ta livet av seks år gamle Hans-Erik

Da kona døde, var Hans Erik Dyvik Husbys far så fortvilet at han tenkte på å ta livet av seg selv og barna.

Dette kommer fram i biografien «Hank», som ble utgitt torsdag.

Hans-Erik, kjent som vokalist i bandet Turboneger, var bare seks år gammel da moren døde av brystkreft.

Hele familien tok dødsfallet veldig tungt, og Hans-Eriks far har flere år senere sagt til sønnen at det bare var så vidt han orket å leve videre i tiden etterpå.

– Fatteren kom til meg en gang og betrodde meg at det første året etter at mamma døde, så hadde han en idé om å ta livet av meg og broren min og seg sjøl. Han gikk og syslet med en idé om å avslutte familien Husby og liksom gi dette opp, sier Dyvik Husby i biografien, skrevet av Håvard Rem.

– Jeg er ingen drapsmann

– Det var så tragisk og så vondt at jeg tenkte på å avslutte alt. Men dette var mest en fortvilet tanke i en veldig vanskelig tid, jeg er ingen drapsmann, sier Hermod Husby til «God kveld Norge».

Stor sorg

Den tidligere Turbo-vokalisten uttrykker i boken forståelse for farens mørke tanker i året etter at han mistet sin kone. Selv måtte han bli åtte år før sorgen traff ham med full kraft.

– Jeg forsto at mamma var død, men jeg forsto ikke hva død var. Det begynte jeg ikke å forstå før et par år senere, i åtteårsalderen.

– Da satte sorgen veldig inn, men kanskje uten at den ble helt forstått og godtatt av omgivelsene «Hvorfor sørger du nå? Nå har jo livet gått videre», sier Dyvik Husby.

Les også: Hank von Helvete døpte datteren på morens dødsdag

Meningen med livet

En stund ønsket ikke åtte år gamle Hans-Erik å leve lenger heller. Han spurte en tante om hvorfor mennesker lever når de skal dø. Hva var meningen med det?

«Meningen med livet er at vi skal være glade», svarte tanten.

«Jeg skal ikke være glad», tenkte Hans-Erik da.

«Jeg vil treffe mamma»

Faren var ikke fullt klar over hvor langt nede den åtte år gamle sønnen var før han fant to setninger i en av Hans-Eriks skrivebøker.

«Jeg vil dø. Jeg vil treffe mamma».