seb
seb

Sebastian (28) skater uten armer og ben

Nekter å la seg begrense av den medfødte sykdommen.

Sebastian Tjørstad (28) ble født med den sjeldne sykdommen dysmeli og har levd hele livet uten armer og bein.

Vanligvis fører dysmeli til at man blir født uten armer eller uten bein, men som Sebastian selv sier: «Jeg har fått hele kaka og mangler både armer og ben».

Han har valgt å se positivt på sin egen situasjon, og bruker mye humor når han snakker om det.

– Det er en tilstand som er ganske stabil, så jeg har hatt et stabilt og bra liv, sier han til «God morgen Norge» og smiler.

Les også: Miriam Ødegård (22) fikk skoliose som 10-åring

Skating og backpackerturer

Sebastian forsøker å leve et normalt liv som mulig, og på fritiden er skateboard en hobby han gleder seg over.

– Da jeg var ung drev vennene mine med skating og rollerblades, og da måtte jeg velge om jeg skulle skate eller stå på blades. Jeg fant ut at det letteste for meg var å hoppe på brettet, forteller Sebastian til God morgen Norge.

Sebastian har også vært på backpackerturer.

– Jeg har backpacket fra Sør-Afrika til Mosambik flere ganger. Det er favorittreisemålet mitt, så det gjør jeg med stor glede.

Les også: Puster du riktig?

Sebastian liker å holde stand up-show og han har ingen problemer
  om å vitse om sykdommen sin.
Sebastian liker å holde stand up-show og han har ingen problemer om å vitse om sykdommen sin.

I tillegg til alt dette, er han også en aktiv stand up-komiker.

– Humor er kjempeviktig for meg. Alle har godt av en god porsjon med selvironi. Det er viktig. Jeg bruker det selvsagt som et våpen for å avvæpne mange situasjoner.

Pågangsmotet har han fått igjennom hele oppveksten.

– Jeg har vært veldig heldig med foreldrene mine og folk jeg har omgått meg med. Jeg ble ikke forskjellsbehandlet, og foreldrene mine hadde forventninger til meg på lik linje med mine søsken. Og det tror jeg var viktig for meg til å vokse opp til å bli den jeg er, sier Sebastian til «God morgen Norge».

Les også: Ann Siri (42) er livredd for å miste babyen sin

Inspirerende bok

Forfatter og coach Tina Hessel har nylig gitt ut boken «Potensia – å leve etter hjertets budskap», som Sebastian mener beskriver nøyaktig hva han har gått igjennom for å bli den han er.

– Tina har på en måte beskrevet hva jeg måtte gjøre, og det er å se at jeg har mine begrensninger. Jeg kan ikke bli brannmann eller politimann, men jeg har et potensiale som er veldig stort og et hjerte som har mye kjærlighet, og da kan man få til mye.

Hessel selv sier at boken ikke var skrevet til Sebastian, selv om de hadde møtt hverandre flere ganger. Først da boken var ferdig gikk det opp et lys for henne.

– Jeg hadde ikke tenkt på Sebastian da jeg skrev boken, men da den var ferdig tenkte jeg «Sebastian kommer nok til å elske denne boken», sier Hessel i «God morgen Norge».

Se hele «God morgen Norge»-innslaget øverst i saken!

Mystisk sykdom

Nøyaktig hva som forårsaker dysmeli, har ikke Sebastian fått et tilfredstillende svar på.

– Det har blitt forsket på det mange ganger og jeg har vært på mange seminarer hvor leger prater, men jeg har ikke blitt noe klokere, sier han.

Les også: Tobarnsmoren Kristina (21) fikk brystkreft som 20-åring