Sokndal680x383 (Foto: Nils Jacobsen)
Sokndal680x383 (Foto: Nils Jacobsen)

Turtips i Rogaland

Denne gang har God Morgen Norges Mitt Norge bestemt seg for å ta Rogaland nærmere i øyesyn. Fylket er blant annet kjent for de flotte strendene på Jæren, Norges minste kommune Utsira, fjellandskapet i Suldal og det gamle idylliske ladestedet Sogndalsstrand i Sokndal. Vi har samlet et knippe turer fra lommekjent.no.

Hatt lyst til å stå under en foss uten å risikere liv og helse? Da kan kanskje Kvandalsfossene i Sauda være verdt en tur?

Eller kanskje Utsira som ligger utenfor Karmøy? En idyllisk liten øy med egen kultursti. Utsira er kjent som det mest attraktive fuglestedet i Norge med lang ornitologisk historie. I den forbindelse skilter Utsira med «Bombeuka» noe som for ikke-ornitologer kan høres på kanten makabert ut. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring da ordet «bombe» brukes av fuglefolk om en sjelden fugl. På øya er Norges eneste gjenværende tvillingfyr som også er Norges eldste meteorologiske stasjon i sammenhengende drift.

Suldal er en perle med alt mulig å by på. I fjellområdene er det et godt utbygd turløypenett sommer som vinter. Hva med en skitur til Gullingen? Eller en vandretur på Napen? Ikke minst er Stranddalen verdt et besøk enten du ønsker en dagstur eller tur med overnatting. Her er det variert terreng med frodig flora.

Navnet Jærens opprinnelige betydning er kanten mot havet. Et passende navn for et sted plassert langs kysten med lange strender av finmalt sand eller morenestein etter istiden. Klepp har de lengste sandstrendene i landet, 11 km i alt og siden vinden står rett på er området ideelt for surfing. Innenfor sandstrendene er det store områder med sanddyner og en spesiell flora og fauna. Vi fant turer fra Bore stranden og Hellestø, men det er mange flere kilometer strand å ta av. Legg ut din tur her. På Jæren finnes også alternativer for de som er redd for å blåse bort.

Sokndal kan by på alt fra en Ruggestein som fortsatt rugger, til Blåfjellgruver, idylliske Sogndalstrand og Jøssingfjorden. Turer er det heller ikke mangel på. Hva med en sykkeltur rundt Vigelandsheia? Eller en svipp oppå Gullbergtuva?