turboneger
turboneger

Hank von Helvete anklager Thomas Seltzer for å være grådig

Tar et kraftig oppgjør med sin tidligere Turbo-kollega.

Skjev fordeling av publishing-millioner bidro sterkt til å ødelegge Turboneger.

Det hevder eks-vokalist Hans-Erik Dyvik Husby i biografien «Hank», som blir utgitt i dag.

– Jeg lot bandet dø

Forfatter Håvard Rem vier mye plass til to økonomisk relaterte episoder som virkelig forsuret forholdet mellom bandleder Seltzer og Dyvik Husby, alias «Hank von Helvete».

– Jeg var feig og skrev under på Thomas Seltzers grådighet, og jeg lot følgelig bandet dø, sier Dyvik Husby i biografien.

LES OGSÅ: - Jeg var nykter på scenen for første gang for ei uke siden

Lærte ikke av A-ha

Den ene hendelsen dreiet seg om en såkalt publishing-avtale, en avtale som innebærer at låt- og tekstforfatterne i et band får inntekter resten av livet når radiostasjoner og andre bruker materialet de har laget.

Turboneger fikk i 2007 tilbud av Sony om to millioner kroner i forskudd, men fordelingen skapte mye friksjon, ikke ulikt situasjonen som oppsto for A-ha flere år tidligere.

LES OGSÅ: Hank von Helvete slutter i Turboneger

Konflikt

I Turboneger har Seltzer og gitarist Knut Schreiner hovedsakelig stått for låtsnekringen. Dermed vil enkelte mene at de også skal ha mesteparten av publishing-inntektene.

Men det er mange band som deler jevnt mellom seg for å unngå konflikter, og for å ta hensyn til at de øvrige bandmedlemmene ofte gjør en vesentlig jobb når det gjelder å promotere sangene, en jobb de ikke direkte får betalt for.

LES OGSÅ: Turboneger og Hank har begravd stridsøksen

På advokatkontoret

I sin nye biografi beskriver Dyvik Husby hvordan fordelingen i Turboneger kom i stand.

– Det ble et møte på et advokatkontor. Thomas sitter og sier «Kan vi signere dette? Alle må være helt sikre». Han sitter faktisk og koketterer i en halv time og sier «ja, vi får skrive under», og i neste øyeblikk: Nei, nei, jeg kan ikke være med på dette».

Avtalen viste seg å fordele pengene skjevt.

– Thomas hadde ringt til Knut Schreiner, og så har de tatt åtti prosent av to millioner og delt seg i mellom. Åtte hundre tusen på hver, og så har de sittet og regna, og så legger de dette fram: Av forskuddet på to millioner får jeg drøyt seksti tusen.

LES OGSÅ: — Jeg var en offentlig person som ikke burde vært i det offentlige

Signerte i narkorus

Dyvik Husby orker ikke mer av den såkalte koketteringen på møtet.

– Da sier jeg høyt: «Ja, men la oss nå for Guds skyld signere dette. Du og Knut har jo skrevet tekst og melodi». Og så signerer vi, de får åtte hundre tusen hver, eller hva faen de får. Det kan ha vært det dobbelte. Jeg fulgte ikke med, sier Dyvik Husby.

Grunnen til at Hank von Helvete ikke fulgte med, var at han, som vanlig på den tiden, var i narkorus.

LES OGSÅ: Dette får Hank von Helvete til å gråte

Guttedrømmen brast

– Like etter skal jeg ut på promorunde i Europa. Jeg gjør seksti intervjuer sammen med Thomas Seltzer. I henhold til avtalen blir det tusen kroner per intervju - for å promotere åndsverket til Thomas Seltzer, forteller han.

I etterkant av Sony-signeringen gir Knut Schreiner uttrykk for at han har dårlig samvittighet for den skjeve avtalen. Men i en samtale under fire øyne har han mer å fortelle:

Gitarist Rune Grønn og Seltzer skal ha takket nei til et jobbtilbud Dyvik Husby fikk fra NRK, uten å informere vokalisten om det.

NRK P3 skal ha ønsket å hyre Dyvik Husby som radio-DJ i en to timers sending hver dag.

Dette hadde vært en kjærkommen inntekt for Dyvik Husby, i tillegg til at hans gamle guttedrøm om å jobbe i radio hadde blitt oppfylt.

Les også Hanks nye korstog

– Angrepet

Også etter at Hank von Helvete forlot bandet, har det vært uoverenstemmelser mellom bandmedlemmene, ifølge Dyvik Husby.

– Etter at jeg sluttet i bandet, har både Thomas og Knut gått til angrep på meg i media, helt uten foranledning. Thomas har flere ganger beskyldt meg for at jeg aldri bidro med noe, verken tekst eller annet, sier eks-vokalisten i boka.

«God kveld Norge» har vært i kontakt med Thomas Seltzer, men han ønsker ikke å kommentere episodene som Dyvik Husby beskriver i biografien.

LES OGSÅ: Thomas Seltzer: – Forventet at halvparten ville kaste flasker på oss

Bok nummer to

Biografien «Hank», er imidlertid ikke den første boken som skildrer miljøet innad i Turboneger.

I 2007 kom biografien om bandet, «Sagaen om denimfolket», ut.

Thomas Seltzer har i ettertid hevdet at inntrykket Dyvik Husby ga i boken er galt. Han mener vokalisten prøver å gi bandmedlemmene skylden for at han ble narkoman.

– I førsteutkastet fremstille han seg selv som et 4H-medlem som ble møtt i Oslo av noen jævlig kyniske hasjrøykere av noen bandkarer som tvang ham til å begynne med narko. Sannheten var at Hans-Erik var heroin-dealer da jeg møtte ham, sa Seltzer til mannebladet Alfa.

LES OGSÅ: Tøft «narkooppgjør» mellom Hank von Helvete og Thomas Seltzer

Bor i Sverige

Hans-Erik Dyvik Husby har etter at han sluttet som frontfigur i Turboneger blant annet har vært Idol-dommer og hatt roller i «Jesus Christ Superstar» og filmen om Cornelis Vreeswijk.

Han har ved gjentatte anledninger fortalt åpenhjertig om sitt narkotikamisbruk, og veien ut av det. Etter å ha gjennomgått avrusning, valgte han og familien å slå seg ned i Sverige.

Derfor har eks-vokalisten siden 2008 bodd på et slott utenfor Gøteborg sammen med sin kone Gro Skaustein og deres felles datter Else Victoria (3).

LES OGSÅ: Her er Hans-Erik Dyvik Husbys drømmeslott i Sverige

Datteren betyr alt

Da «God kveld Norge» møtte Dyvik Husby tidligere i år, fortalte han at hele livet hans kretser rundt datteren.

– Hun har endret og snudd opp ned på alt i min verden. Jeg har fått mye klarere tanker om hva som er ansvar, hva som er kjærlighet, og hva og hvem som er viktig. Alt annet blir litt irrelevant til syvende og sist. Det er jenta det handler om.

Han var også klar på at livet kunne sett helt annerledes ut om han ikke hadde fått hjelp for sitt rusproblem.

– Jeg hadde vært seks fot under torva, og Else hadde ikke hatt noen pappa. Rett og slett, sa han til «God kveld Norge».

LES OGSÅ: Hans-Erik Dyvik Husby: – Hun har endret og snudd opp ned på alt i min verden