kunst1 (Foto: Scanpix)
kunst1 (Foto: Scanpix)

Beskyttes av politiet etter Carl Gustaf-skandalebilde

Omstridt kunstner truet.

Kunstner Elisabeth Ohlson-Wallin er kvinnen bak det svært omtalte bildet hvor kong Carl Gustaf spiser pizza fra Camilla Henemarks nakne kropp.

På bildet sitter også dronning Silvia på kne og vasker bort et hakekors fra gulvet. Bildet har opprørt det svenske kongehuset og vakt oppsikt i Skandinavia for øvrig.

Får trusler og hatbrev

Wallin er også omdiskutert som følge av at hun har skapt bilder med homoseksuelle i bibelske motiv.

Dette – og bildet av kungen – har fått sine følger for kunstneren. Da hun tirsdag kveld skulle besøke Värnamo i Sverige, måtte hun ha ekstra politibeskyttelse, skriver Sveriges Radio P4 på sine nettsider.

– Den siste tiden har Elisabeth Ohlson-Wallin mottatt trusler. hun får trussel- og hatmail og hatbrev. Hun måtte avlyse en forelesning i Örebro, og hun har selv bedt om å få forsterket vakthold rundt seg. Nå har vi konsultert politiet i Bärnamo og det kommer til å være politi på plass, sa kultursjef i Värnamo Monica Lembke til Kurien tirsdag.

Truslene mot kunstneren uroer kunstsjefen. Hun mener at dette er trusler mot ytringsfriheten og demokratiet.

Les også: Henemark navngir flere svenske kjendiser som sexpartnere

– Sterk kost

Svenskekongens kjærlighetsaffærer og strippeklubbesøk ble brettet ut i boka «Carl XVI - Den motvillige monarken» for to år siden.

Kongehusekspert Kjell Arne Totland forstår hvorfor dette bildet skaper oppstandelse i vårt naboland.

– Vi har ikke samme tradisjon for satire over kongehuset i Norge og Sverige som for eksempel i Storbritannia. Det svenske bildet med kungen og hans venner samlet rundt nakne Camilla Henemark må sies å være usedvanlig sterk kost i sin realisme - og man forstår hvorfor både kongehuset og mange svensker reagerer sterkt. Bildet fremstiller jo alle påstandene i skandaleboken om kungen som en sannhet, uttalte han nylig til «God kveld Norge».

– Og det er jo ikke bare kong Carl Gustaf og hans kamerater som får unngjelde, men også dronning Silvia, som avbildes nede i høyre hjørne av kunstverket, la han til.

Les mer: Hoffekspert om skandalebildet på Carl Gustaf: – Sterk kost!