Olsen Haakonsenmontasje (Foto: Scanpix)
Olsen Haakonsenmontasje (Foto: Scanpix)

Fire tiltalt i overgangsskandalen: – Bevisene er krystallklare

Statsadvokaten i Oslo har tatt ut tiltale om grovt bedrageri mot fire personer i overgangsskandalen i norsk fotball.

Se pressekonferansen fra Asker og Bærum politidistrikt i videovinduet over kl. 14.30

Oslo/Bergen( TV 2): Personene som er tiltalt er tidligere styreleder i Stabæk Fotball AS, Lars Holter-Sørensen, sportslig leder i Stabæk Fotball, Inge André Olsen, tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS, Tor Q. Aaserød, og tidligere sportsdirektør i Vålerenga Fotball, Truls Haakonsen.

Dagens tiltaler er i tråd med utfallet TV 2 Sporten meldte allerede 4. oktober.

– Dette er uventet. Det er så pass ferskt at jeg trenger litt tid på å få summet meg, sier Inge Andre Olsen i en kort kommentar til TV 2 Sporten.

Til tross for tiltalen, vil Stabæk la Olsen fortsette i jobben. Det forteller daglig leder Hallgeir Åndal til Budstikka.

– Inge André har ikke gjort noe galt og er heller ikke dømt, sier Åndal til lokalavisen.

Man har prøvd å lure til seg to millioner kroner man ikke hadde rett til

- Det er ikke grunnlag for siktelse, sier Olsens advokat Ole Petter Drevland. Se intervju med ham her.

Politiet: – Krystallklare bevis
Ifølge en pressemelding fra Asker og Bærums politidistrikt er det tatt ut tiltale om grovt bedrageri mot samtlige av de fire personene (straffeloven § 270 og § 271). Simpelt bedrageri straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Grovt bedrageri straffes med fengsel inntil 6 år.

– Det er en alvorlig tiltale med en øvre strafferamme på seks år. Den underliggende anklagen er at man har prøvd å lure til seg to millioner kroner man ikke hadde rett til. Det er en alvorlig tiltale og bevisene i saken mener vi er krystallklare, sier politiadvokat Morten Stene til tv2.no.

For Vålerengas tidligere sportsdirektør (Truls Haakonsen, red.anm.) er det i tillegg tatt ut et subsidiært tiltalepunkt for grovt heleri. Det gjelder det samme forholdet som det grove bedrageriet.

– Vedkommende fra Vålerenga hadde en annen inngang i saken som helhet enn de som er involvert fra Stabæks side. Det er et lovteknisk moment oppi dette at vi reiser en subsidiær tiltale for ham, sier Stene, som bekrefter at strafferammen er den samme for de fire tiltalte.

– Så dere ser på dette sololøp fra den tidligere sportsdirektøren i VIF?

– Svaret på det spørsmålet er at det kun er én person tiltalt knyttet til Vålerenga, sier Stene.

Bakgrunn: Dette er Gunnarsson-saken

Statsadvokaten har også bedt politiet utstede forelegg overfor Stabæk Fotball LFI (idrettsforeningen) Stabæk Fotball AS. For den tidligere styrelederen i Stabæk Fotball LFI, Erik Loe, vil forholdet bli henlagt etter bevisets stilling.

– Det er ikke bevist at vedkommende har gjort noe straffbart, bekrefter politiadvokat Stene overfor tv2.no.

Loe skriver i en sms til TV 2 at han verken har mulighet eller lyst til å uttale seg om den siste utviklingen i saken.

Til VG Nett sier han advokat, John Christian Elden, følgende:

- Loe ser på henleggelsen som en fullstendig renvaskelse og er selvsagt glad for det etter å ha vært hengt ut i en langvarig etterforskning, sier Loes advokat til VG Nett.

Stabæk melder i en pressemelding at de avventer ytterligere kommentarer til klubben har fått anledning til å vurdere innholdet i og grunnlaget for påtalemyndighetens beslutning.

Rullet opp på TV 2
Saken gjelder overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga rullet opp av TV 2 Sporten i fjor. Islendingen ble solgt til VIF for 1 million kroner selv om Rosenborg bød mer for islendingen. Samtidig solgte Stabæk en opsjon på den da 15 år gamle Herman Stengel til Vålerenga.

Lars Holter-Sørensen (Foto: TV 2/)
Lars Holter-Sørensen (Foto: TV 2/)

Politiet mener bærumsklubben gjorde dette bevisst for å unngå å måtte betale penger til franske Nancy, som skulle ha 50 prosent av en salgssum for Gunnarsson.

Påtalemyndigheten vil nå avvente hvorvidt Stabæk Fotball LFI og/eller Stabæk Fotball AS vedtar foreleggene. Deretter vil tiltalen bli oversendt til tingretten for berammelse av hovedforhandling, sammen med ev. ikke vedtatte forelegg i saken.

– Trist for fotballen
Spilleragent og advokat Gunnar Martin Kjenner mener det er trist for fotballen at det er tatt ut tiltale.

– Det jeg uttalte meg om i fjor var at det var viktig at denne saken ble etterforsket på en ordentlig måte av politiet, og at ikke bare fotballen etterforsket seg selv. Det at det nå er tatt ut tiltale er selvfølgelig trist for fotballen, men det er også viktig å understreke at de ikke er dømt ennå, sier Kjenner til tv2.no.

Veigar Pall Gunnarsson og Truls Haakonsen (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Veigar Pall Gunnarsson og Truls Haakonsen (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

- NFF tar beslutningen til etterretning. Dette er en alvorlig sak som er vond for fotballen og alle involverte i særdeleshet. Men det er viktig å understreke at ingen er dømt, sier fotballpresident Yngve Hallén.

I forhold til fotballens egne uavhengige organer, besluttet doms- og sanksjonsutvalget, da politietterforskning ble iverksatt, å la saken bero i påvente av politiets etterforskning og påtalemyndighetens konklusjon.

- Utvalget vil nå, i forståelse med de involverte parter, måtte vurdere hvorvidt man skal vente med å behandle saken inntil en rettskraftig dom foreligger, sier leder av doms- og sanksjonsutvalget i NFF, Sven Olav Larsen.

(©NTB/TV 2)