jens2 (Foto: Scanpix)
jens2 (Foto: Scanpix)

Jens Stoltenberg: – Mor er kvinnen jeg beundrer mest

Statsministerens mamma døde natt til onsdag.

Statsminister Jens Stoltenbergs mor, Karin Stoltenberg, døde natt til onsdag.

Karin ble 80 år gammel, og døde etter noen måneders sykdom.

Les også: Jens Stoltenberg mistet moren sin

– Beundrer Karin som mor og foregangskvinne

Jens Stoltenberg var nær sin mor, og de to feiret kvinnedagen sammen 8. mars i år.

Han har i flere tidligere intervjuer understreket hvor høyt han setter sin mor.

– Jeg beundrer selvfølgelig Karin som mor, som en som har tatt seg av meg hele livet. Men jeg beundrer henne også fordi hun er en foregangskvinne som har levd et mystisk og spennende liv, uttalte Jens i et intervju med Dagbladet i 2004.

Artikkelen åpner på følgende vis: «Kvinnen jeg beundrer mest: Min mor Karin Stoltenberg».

Han nevnte hennes egenskaper som mor, hennes faglige egenskaper og la til at han beundret henne for å ha levd et mystisk og spennende liv.

Karin er født i USA, men oppvokst i Norge. Hun har studert statsvitenskap på Berkeley på 60-tallet, genetikk på et universitet i Canada og vært gift med en kanadisk poet. Alt før hun kom til Norge og giftet seg med Thorvald som 26-åring.

Les også: Besøkte TV 2 på kvinnedagen

Kjempet for kvinners rettigheter

I yrkeslivet jobbet Karin blant annet med fattige kvinner, og gjennom jobben i Familiedepartementet var hun også en aktiv forkjemper for kvinners rettigheter.

– Da jeg var yngre, husker jeg Karin satt ved kjøkkenbordet og skrev stortingsmeldinger som bokstavelig talt forandret Norge. Hun skrev loven om selvbestemt abort, var en pådriver for likestillingsloven, partnerskapsloven og en rekke andre familiereformer, sa Jens i intervjuet.

Jens har alltid kalt foreldrene for Karin og Thorvald, uten å selv være klar over hvorfor han gjør det.

Karin var utdannet genetiker. Hun har jobbet for Norad, Røde Kors, samt vært statssekretær og ekspedisjonssjef for Arbeiderpartiet.

Les også: Silk minnes politikere Karin Stoltenberg

– Ga meg respekt for likestilling

Hjemme hos Karin og Thorvald Stoltenberg fikk barna Jens, Camilla og Nini tidlig et fokus på likestilling.

– Av Karin, min mor, har jeg fått en dyp respekt for det som har med likestilling å gjøre. Vi måtte lage middag en gang i uken hver av oss, har Jens uttal ti et tidligere intervju med Aftenposten.

Også Karin Stoltenberg er politisk aktiv. Hun er medlem i Statens seniorråd. Der jobber hun mot diskriminering av eldre i arbeidslivet.

Da Jens rundet 50 år i 2008, fortalte han om da han og søsknene serverte i moren og farens felles 50-årslag.

Inspirert av moren og faren

Den gang syntes han moren, faren og gjestene var gamle, men i voksen alder er han blitt inspirert av aktivitetsnivået til moren og faren.

– De er jo eksempler på at det går an å være over 50 og fortsatt ha masse spennende å gjøre. Og det ser jeg jo ofte selv også, når jeg møter pensjonister som driver med mye spennende, alt fra hobbyer til jobb i frivillige organisasjoner eller andre ting, sa Stoltenberg til VG i anledning egen 50-årsdag.

Karin Stoltenberg var politisk aktiv til det siste. Hun var medlem i Statens seniorråd, hvor hun jobbe mot diskriminering av eldre i arbeidslivet.

Statsministeren avlyser

Onsdagens planlagte program avlyses og statsminister Jens Stoltenberg deltar ikke i spontanspørretimen på Stortinget klokken 10. På så kort varsel blir det ikke satt inn statsråder fra andre departementer.

Det er foreløpig uklart hva som vil skje med den planlagte feiringen av den rødgrønne regjeringens sju år ved makten. Dette skulle være en fest med brus og pølser klokken 14, der nøkkelpersoner fra alle de tre regjeringspartiene skulle være til stede.

Les mer: Jens Stoltenberg mistet moren sin