Nå er det ikke bare politiet som får mulighet til å følge med på hvor fort du kjører. I Sverige har nå forsikringsselskapet Folksam fått tillatelse til å gjøre det. Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox/)
Nå er det ikke bare politiet som får mulighet til å følge med på hvor fort du kjører. I Sverige har nå forsikringsselskapet Folksam fått tillatelse til å gjøre det. Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox/)

Nå kan forsikringsselskapet overvåke bilen

En ny god grunn til å holde seg i skinnet.

Synes du "storebror" ser deg hele tiden, med all overvåkingen som allerede foregår i samfunnet vårt? Da skal du vite at i vårt naboland i øst er det nettopp åpnet for en ytterligere mulighet – nemlig at forsikringsselskap kan følge med på bilkjøringen din.

Det er forsikringsselskapet Folksam som nylig har fått tommelen opp til dette av svenskenes svar på Datatilsynet – Datainspektionen. Det skriver svenske Auto, Motor og Sport.

Lavere pris

Meningen er at Folksam skal bruke informasjonen de får til å beregne priser på forsikringene sine. De som kjører lovlydig og følger fartsgrensene skal få lav forsikringspremie.

Pressesjef hos Folksam, Andreas Jerat, bekrefter at de vil kjøre i gang med det nye systemet, så snart de praktiske løsningene er på plass.

Belønning, ikke straff

Jerat forteller at de foreløpig ikke har bestemt hvilke vilkår som gjelde for å få redusert forsikringspremien.

Et av spørsmålene det skal finnes svar på er for eksempel om det skal være mulig å kjøre fortere enn fartsgrensen over en kort periode, for eksempel ved forbikjøring, uten å miste muligheten til å få lavere pris?

– Målet er jo ikke å straffe de som bryter fartsgrensen, men å premiere de som kjører sikkert, påpeker Jerat.

LES OGSÅ: Hjelp – forsikringen er dyrere enn bilen

Frivillig

Det er frivillig om en ønsker å bli "fartsovervåket". De kundene som takker ja, vil få en montert en avansert GPS-modul i bilen som kobles mot en nasjonal database med oversiktlig over alle fartsgrensene på Sveriges kommunale og statlige veier.

Utfordringen nå blir at databasen stemmer overens med virkeligheten – og så må Folksam bli enig med seg selv om hvilke kriterier som skal ligge til grunn for å få redusert pris på forsikringene og når de vil sette i gang.

LES OGSÅ: Slik kutter du bilkostnadene

Skal hindre ulykker

I forbindelse med at Datainspektionen godkjente løsningen, ble det lagt vekt på at det skulle være en frivillig løsning, og at tiltaket er ment å fremme tryggere trafikk og bidra til færre ulykker.

Det presiseres også at all informasjon som kommer inn til Folksam skal forbli der, og ikke deles med andre.

HVA SYNES DU – BØR VI FÅ EN LIGNENDE LØSNING HER HJEMME OGSÅ? BRUK KOMMENTARFELTET UNDER:

LES OGSÅ: Dette apparatet tar deg