SLITER MED RYGGEN: Moa har lenge slitt med ryggen. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
SLITER MED RYGGEN: Moa har lenge slitt med ryggen. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Moa trener ryggen 30 minutter foran hver eneste trening

– Operasjon kan være et alternativ hvis ikke plagene blir borte med vanlig behandling, sier landslagslege Thor Einar Andersen.

Larnaca (TV 2 Sporten): Selv om Hannover mandag kunne fortelle at Moa var tilbake i trening, er landslagsledelsen fortsatt bekymret over spissens gjentatte problemer med ryggen.

LES: Elyounoussi vil bli matchvinner mot Kypros: – Drømmer om det hver natt
LES: Syk Hauger sto over landslagstrening

Smertene har kommet og gått over en lang periode, og i høst har Norges førstevalg på topp etter John Carews exit vært mye plaget. Etter et kort innhopp mot Borussia Dortmund for en og en halv uke siden ble smertene verre, og Moa meldte forfall til kampene mot Sveits og Kypros.

– Jeg hadde håpet det ikke skulle bli så ille som det er nå. Men jeg har kommet til et punkt der jeg må finne ut hva som er galt og få orden på ryggen, sa Moa til TV 2 Sporten dagen før landslaget møttes i Oslo.

– Dette med rygg er ikke så lett å gjøre noe med. Jeg vet litt om det som har operert ryggen to ganger

Lei smertene
Hannover-spilleren virket tydelig oppgitt over de gjentatte plagene, og var klar på at man nå måtte finne ut av hva som var galt.

– Dette med rygg er ikke så lett å gjøre noe med. Jeg vet litt om det som har operert ryggen to ganger, og det har blitt veldig bra, men det er litt tøffere som spiller. Det tar tid å bli helt bra fra en ryggoperasjon, sier Drillo.

Landslagslege Thor Einar Andersen kjenner Moas rygg meget godt, og forteller at nettopp operasjon kan være et alternativ dersom ikke behandlingen i Tyskland hjelper.

– Det er veldig få som opererer ryggen, men det kan være en mulighet som må vurderes hvis han ikke blir bra. Vondt i ryggen er et sammensatt problem. Det kan være muskulært, leddene eller skivene, det vi kaller prolaps. Moa har vært mye plaget de siste månedene, og det har ført til at han ikke har fått trent godt nok og sikkert gått ut over fotballformen, sier Andersen til TV 2 Sporten.

LES: Løpsmaskinene imponerte Drillo: – Fy flate som de jobbet!
LES: Drillo om VM-sjansene: – Sveits og Island ligger best an

SLITER MED SKADE: Moa. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
SLITER MED SKADE: Moa. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

– Jeg håper ikke dette er noe jeg kommer til å slite med i fremtiden, men det er ikke så mye jeg kan gjøre noe med

Forebyggende trening
I forbindelse med landskampene mot Island og Slovenia, der Moa ble friskmeldt kort tid før avreise til Reykjavik, fortalte den tidligere Vålerenga-spissen hvordan han jobber systematisk med forebyggende trening.

– Jeg føler jeg har holdt det bra i sjakk de siste to årene før jeg fikk trøbbel nå i høst, men det er viktig at jeg fortsetter å være nøye med forebyggende trening da dette er noe som kan komme tilbake. Jeg bruker mellom 20 og 30 minutter foran hver trening på å myke opp ryggen og lysken samt å trene styrke i kjernemuskulaturen foran og bak. Jeg vil helst ha en ball jeg kan leke med, og det er ikke det morsomste jeg vet, men jeg merker at det hjelper, sier Moa.

Oslo-gutten forteller at korsryggen til tider stivner helt, og at han på det verste sliter med å reise seg opp fra sofaen. For to år siden tok det to uker før han kunne gå normalt igjen da ryggen slo seg vrang.

– Jeg håper ikke dette er noe jeg kommer til å slite med i fremtiden, men det er ikke så mye jeg kan gjøre noe med bortsett fra forebyggende arbeid. Det er en skade, sånn er fotballen.