John Øyvind Livden i Ingen kjære mor (Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2)
John Øyvind Livden i Ingen kjære mor (Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2)

Denne mannen skal oppdra bortskjemte jenter på TV

Møt John Øyvind Livden som kaller helvetesuken for babyen sin.

Av: Sandra Mei Ling Noer og Cathrine Eide

John Øyvind Livden (44) ser ut som en mann man ikke vil havne i klammeri med. Følelsen blir understreket når man hører om bakgrunnen hans: Et liv i speiderbevegelsen, nesten tjue år i Sjøforsvaret etterfulgt av seks år på Sjøkrigsskolen i Bergen. Der var han blant annet ansvarlig for «helvetesuken», som er kjent som den store styrkeprøven for alle som er i militæret.

– Det har vært en av mine babyer, sier Livden når tv2.no tar en prat med ham i anledning kveldens premiere av «Ingen kjære mor». I dette nye realityprogrammet skal Livden prøve å oppdra seks jenter som har fått det meste i livet servert på sølvfat.

Se første episode gratis her.

Ingen «Supernanny»

Jentene i «Ingen kjære mor» blir sendt på en tre ukers dannelsesreise til jungelen på Borneo, der de skal lære å ta ansvar. De skal lære seg å ta vare på seg selv, de skal lære å samarbeide og de skal lære seg dannelse.

Alt i regi av Livden.

Susanne Kleveland i Ingen kjære mor (Foto: TV
  2)
Susanne Kleveland i Ingen kjære mor (Foto: TV 2)
– Dannelse handler om hvem vi blir som mennesker. Hvordan vi preges av omgivelsene våre, mennesker vi møter og erfaringene vi gjør. Så min rolle i dette var egentlig å legge til rette for at disse jentene kunne oppdage seg selv, oppdage noen andre og få utfordringer underveis. Nå er ikke dette noen «Supernanny» der vi skal lære noen å oppføre seg. Jentene er jenter sånn som de er, men det er klart at når de lever tett på hverandre i tre uker, så blir det en del utfordringer, både i forhold til relasjoner, ting som skal gjøre og i hvilken grad man klarer å ta utfordringene som kommer, forklarer 44-åringen.

Brenner for mennesker

Han viser seg etter hvert å ikke være så streng som han ser ut, mannen med snurrebart og brede skuldre. Han er engasjert, han er pratsom og han heier på mennesker. Det var nettopp stikkordet mennesker som i 2005 fikk ham til å droppe militær karriere til fordel for sitt eget selskap, Gullfjell consulting.

– Jeg ble etter hvert mer og mer interessert i dette med utvikling av mennesker. Nå jobber jeg med lederutvikling, teamutvikling, organisasjonsutvikling og coaching. Det er den røde tråden i det jeg har jobbet med lenge, mennesker. Jeg brenner for å løfte mennesker og organisasjoner til nye høyder. Det er vel kanskje noe av det TV 2 så da de kom i kontakt med meg, at jeg har en pakke som både er faglig og menneskelig og som kunne egne seg til et opplegg som dette.

Egentlig hadde ikke Livden sett for seg at han skulle takke ja til et TV-sendt realitykonsept. Men da tilbudet kom fra produksjonsselskapet, klarte han ikke å motstå.

– Jeg tente på idéen først og fremst fordi dette var et konsept der det kun skulle være vinnere. Hvis det skulle være aktuelt for meg å vurdere et realitykonsept, så ville jeg gjerne skape noe som er positivt og noe som kunne være oppbyggende både for de som skulle være med og de som skulle se på.

Les også: Ida Charlotte (20) har ingen plikter hjemme

Mener at også barna må vike for de voksne

John Øyvind Livden (Foto: TV
  2)
John Øyvind Livden (Foto: TV 2)
Livden håper at seerne sitter igjen med noe når de har sett «Ingen kjære mor». At noen der hjemme kan få et bedre forhold som følge av TV-titting.

– Vi toucher nok inn på en del tema som er allmengyldige som handler om det å være menneske, å være ungdom på vei inn i det voksne livet og kanskje til og med det å være foreldre. Og jeg tror at seerne etterhvert vil se at jeg modelerer en måte å være sammen på og en måte å snakke sammen om ting på som kanskje kan være et eksempel for noen. Jeg tror jeg veldig på dialog også i forhold til mine egne barn. Dette med å klare å ha en god dialog mellom voksne og ungdommer eller barn er veldig sentralt i min måte å tenke oppdragelse på. Og det betyr at jeg som voksen noen ganger må være villig til å gi barna mine rett, ikke sant?

En annen ting 44-åringen håper på er mer dialog. Og ikke bare om de enkle tingene.

– Det å ha en åpen og tillitsfull dialog der man både kan snakke om de kjekke tingene og de vanskelige tingene tror jeg er veldig viktig. Så jeg håper og tenker at folk som ser dette vil kunne identifisere seg med disse seks flotte jentene som er med i programmet. Og jeg håper folk ser at det går an å stå i utfordringer og ubehag og komme videre.

Se oversikt over jentene som skal ut i jungelen her.

Har tre «flygedyktige» barn selv

Bergenseren snakker fort når han snakker om oppdragelse og mennesekelige forhold. Selv har han tre barn i alderen 16 til 24, så det er kanskje ikke så rart at temaet engasjerer. Men hvordan står det til med dannelsen hos en dannelsescoach sine barn?

Ingen kjære mor-jenter på tur. (Foto: TV 2)
Ingen kjære mor-jenter på tur. (Foto: TV 2)
– Nå har de to eldste flyttet hjemmefra, men alle mine barn har laget nistematen selv fra de var små. Jeg tror nok at selv at vi som foreldre absolutt er en del av denne curlingforeldregenerasjonen og vi helt sikkert har støttet barna våre mer enn vår foreldregenerasjon har gjort, så håper jeg at mine barn har blitt satt istand til å være flygedyktige når de forlater redet.

– Hvordan skaper man som foreldre flygedyktige barn?

– Jeg tenker at det handler om at vi som voksne ikke stjeler utfordringene fra barna våre, utfordringene som de trenger. Vi tenker gjerne at vi vil hjelpe dem og være gode med dem. Men noen ganger tar vi kanskje fra dem utfordringer de egentlig burde hatt eller ubehag som de egentlig burde fått lov til å stå i. Og så tenker vi «nei, huff, det er jo litt synd på henne». Og det tror jeg er noe av det. Dette er komplekse greier, men det er noe av det jeg tror er viktig, sier Livden.

Trebarnsfaren mener unge mennesker må få lov til å få velge selv hvem de vil bli.

– En annen ting jeg tror er veldig viktig er karakter. Jeg tror at vi mennesker har fått noen unike gaver som gjør at vi er forskjellige og som gjør at vi kan utvikle oss til mange forskjellige ting. Og jeg håper at mine barn, når de flytter hjemmefra, har en opplevelse av at de har fått bli den personen de kan bli. Og ikke den som jeg på en måte har ønsket å presse dem til å bli. I pedagogikken snakker vi om vekstpedagogikk og så snakker vi om en forming. Jeg tror det kan bli for mye av begge deler, jeg tror det gjelder å finne en god balanse, mener han.

Skryter coachen i skyene

Linn
  Adriana Thomassen i Ingen kjære mor (Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2)
Linn Adriana Thomassen i Ingen kjære mor (Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2)
Om jentene i «Ingen kjære mor» blir den personen de har potensiale til å bli, gjenstår å se. Ifølge Ida Charlotte Eriksen (20) var i alle fall Livden den beste personen TV-teamet kunne dratt med seg på reisen til Sørøst-Asia.

– Forholdet til mentoren vår ble ubeskrivelig bra, vi ble så glad i ham. Han er en skikkelig god mann! Vi ble litt redde først fordi han var veldig streng i starten, men han viste seg å være den beste mannen noensinne og vi fikk virkelig se hvor godhjertet han er, skryter hun.

Også Linn Adriana Thomassen har ros å komme med.

– John Øyvind var helt fantastisk. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten ham og jeg er så glad for at vi fikk akkurat ham. Han er en fantastisk person. Unik rett og slett. Han hjalp meg veldig med å åpne meg, for jeg var veldig ice queen i starten. Hadde ikke han satt seg ned og sett tvers igjennom meg, så hadde jeg nok ikke åpnet meg heller. Det var takket være ham at jeg klarte å ta til meg hele opplevelsen, sier hun til tv2.no.

Livden forteller at han har blitt glad i jentene etter tre utfordrende uker sammen. Han synes det har vært spesielt stas å se hvor godt de taklet utfordringene de møtte på.

– Det er klart at disse jentene har gjort et stort inntrykk på meg. Disse jentene var nok ikke veldig godt forberedt på hva som ville møte dem ute i jungelen. Så overgangen fra det behagelige livet her hjemme til et enkelt og primitivt liv ute var nok stor. Selv om det ikke egentlig var så fryktelig primitivt, de hadde et sted å gå på do, de hadde et sted å sove og noe å lage mat med, det er jo veldig mange mennesker i verden som lever slik hver dag. Men det var veldig kjekt å se hvordan ting jentene opplevde som veldig utfordrende med en gang de kom til Borneo, ble selvfølgeligheter. Så man klarer å få seg et liv også i regnskogen.

Premieren på «Ingen kjære mor» kan du se på TV 2 i kveld klokken 20.00, etterfulgt av andre program klokken 21.40. Videre vil programmet gå tirsdager klokken 21.40.