mobiltest miljø (Foto: Amobil.no)
mobiltest miljø (Foto: Amobil.no)

I denne testen slår iPhone 5 rivalen

– Selv de beste telefonene fra vår studie er stappfulle av farlige kjemikalier.

– Samsung Galaxy S III er selve indrefileten i mobilmarkedet. Dette er en mobiltelefon som kan alt, og som har alle former for teknologi, sa mobilekspert Espen Irwing Swang da TV 2 hjelper deg presenterte Amobil.nos test av de ti råeste toppmodellene.

Like godt smaker nok ikke resultatet i en undersøkelse utført av Ecology Center i samarbeid med iFixit, publisert på HealthyStuff.org. Der havner Samsungs flaggskip et stykke bak sin erkerival iPhone 5.

Annerledes test

Og det er noe helt annet enn skjermstørrelse, piksler og hastighet som ble testet i Ecology Centers undersøkelse. Forskningsstiftelsen ville nemlig finne ut hvilken telefon som var den mest miljøvennlige.

36 forskjellige mobiltelefoner ble plukket fra hverandre. Innholdet (det fysiske) og hva komponentene var laget av ble analysert.

For mens Apples iPhone 5 og Samsung Galaxy S III har kjempet om forbrukernes gunst, og mot hverandre i diverse tester, den siste tida, havner de et stykke bak andre modeller i denne «miljøtesten».

Best ut kommer nemlig Motorola Citrus. Andreplassen kapres av iPhone 4S, etterfulgt av LG Remarq. Nye iPhone 5 ender på en hederlig femteplass, mens Samsung-flaggskipet må nøye seg med niendeplassen.

Aller dårligst ut i miljøtestingen av de 36 mobilene kommer den aldrende iPhone 2G.

Les også: Derfor vinner ikke iPhone 5 mobiltesten

Se TV 2 hjelper degs siste mobiltest i klippet under. Saken fortsetter under klippet

663993

Mer eller mindre giftig

Alle mobilene i testen inneholdt i ulik grad følgende miljøskadelige stoffer; bly, brom, klor, kvikksølv og kadmium.

– Selv de beste telefonene fra vår studie er stappfulle av farlige kjemikalier, sier Jeff Gearhart, forskningsdirektør ved Ecology Center, til healthystuff.org.

Stoffene utgjør en miljøfare gjennom hele produksjonsprosessen; fra de blir utvunnet, til de blir videreforedlet og gjennom produksjonen av selve telefonen.

Og det er ikke bare miljøet disse stoffene utgjør en fare for – eksponering for disse kan gi økt fare for fødselsdefekter, læringsvansker og andre alvorlige helseproblemer.

Les også: Kreftfremkallende middel renner ut på badestrand

Problematisk «siste reise»

Når telefonen «har gjort jobben» og har blitt søppel er man heller ikke kvitt miljøproblemet.

Avfallshåndtering og resirkulering av gamle mobiltelefoner er riktignok satt i system i Norge og en del andre land, men langt ifra alle leverer fra seg på riktig måte.

Les også: Derfor bør du kildesortere

Ifølge el-etikk.no havner 10.000 tonn småelektronikk i den vanlige søpla.

Et enda større problem er hvordan resirkuleringen håndteres på verdensbasis. Store deler av mobilavfallet havner, ofte på ulovlig vís, i land som har få eller ingen regler for håndtering av miljøfarlig avfall.

I disse landene henter man gjerne ut de mest verdifulle bestanddelene, som for eksempel gull. Gjenvinningen av de andre, miljøfarlige stoffene, om den overhodet skjer, skjer ofte ikke på en forsvarlig måte.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter