brunt sukker
brunt sukker

Er det sunnere å velge brunt sukker fremfor hvitt?

Se hva Fedon mener om den saken.

Mange ønsker å redusere sukkerinntaket sitt betraktelig. Stadig flere velger derfor å ty til sukkererstatninger, men hva med å velge brunt sukker istedet for sukker – hjelper det?

Både hvitt sukker og brunt sukker gir like stor blodsukkerbelastning.

Hva er forskjellen?

Denne uken gjestet kostholdsekspert og spesialist i naturmedisin Fedon Lindberg God morgen Norge. Her stilte han til nettreff etter sending for å svare seerne.

En av innskriverne Kristin, lurer på om det er bedre å velge brunt sukker fremfor hvitt sukker.

«Hva er forskjell på brunt rørsukker og vanlig farin? Er farin laget av knoller? Tenker også på om det er forskjell på hvordan kroppen behandler de to typene? Er de bygget opp av ulike molekyler?» spør hun.

Her er guiden for sukkererstatninger - både med og uten kalorier, naturlige og ikke: Slik får du mindre sukker i maten

Mer mineraler i brunt sukker

Fedon-lindberg
Fedon-lindberg
Den verdenskjente legen mener at både hvitt sukker og brunt sukker gir like stor blodsukkerbelastning. Men likevel kan brunt sukker ha en liten fordel med tanke på mineralinnhold.

«Brunt rørsukker inneholder fortsatt noen vitaminer og mineraler, særlig mineraler, som finnes i sukkerrør. Det gjelder spesielt det mørkebrune sukkeret. Men både hvitt sukker og brunt sukker gir like stor blodsukkerbelastning. Begge inneholder sakkarose, dvs. begge typer inneholder samme sukkermolekyl.» svarer han.

Se også: Kokkene skeptisk til å erstatte sukker med Stevia

Sukker omdannes til fett

Likevel kan brunt sukker medvirke til overvekt i like stor grad som hvitt sukker.

«Sukker og raske karbohydrater omdannes til fett i kroppen og lagres, hvis det totale energiinntaket overstiger forbruket. Fordi disse øker blodsukkeret og insulinet, fører til større fettlagring enn f.eks. protein/fett med samme energiinnhold. Dette skyldes at insulin er et hormon som fremmer fettlagring.» svarer han.

Se også: Disse matvarene er fulle av sukker

Inneholder like mye karbohydrater

Også ifølge Mattilsynet er forskjellen på hvitt og brunt sukker svært liten bortsett fra fargen. Brunt sukker blir brunt ved at hvert enkelt sakkarosekrystall er omsvøpt med et tynt lag av sirup. Denne sirupen forsvinner ved vasking med vanndamp og sukkeret blir dermed hvitt.

Se også: Tørket frukt kan gi deg sukkersjokk

Brunt og hvitt sukker inneholder nemlig like mye energi og karbohydrater.

Fordi vi spiser relativt små mengder av sukker, vil imidlertid inntaket av disse mineralene fra brunt sukker bety svært lite i forhold til inntaket fra andre matvarer. Konklusjonen blir derfor at energimessig er det heller ikke noen forskjell på om du spiser hvitt eller brunt sukker.

Se hva Fedon svarte seerne nederst i saken!