handwash (Foto: Illustrasjonsfoto)
handwash (Foto: Illustrasjonsfoto)

Halvparten dropper håndvasken etter toalettbesøk

Hadde alle vasket hendene med såpe når de burde, hadde man reddet flere tusen barneliv hver dag, ifølge UNICEF.

I store deler av verden er det et kjempeproblem at folk ikke har tilgang på vann og såpe, for å kunne vaske hendene flere ganger om dagen.

Håndvasken er noe av det enkleste og viktigeste vi kan gjøre for å holde oss friske, men slurver med det – det gjør vi. Også her i Norge.

– Mangel på håndvask fører til sykdom og død. Håndvask med såpe er kanskje den mest effektive metoden vi kjenner for å forhindre sykdom. Hvis alle barn og voksne hadde vasket hendene sine med såpe når de burde, hadde vi ikke bare hindret masse sykdom, plager, barn hjemme fra barnehagen og sykedager fra jobben, men vi hadde også reddet flere tusen barneliv i verden hver eneste dag, forteller Bernt Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

Les også: Her kryr det av bakterier

Store konsekvenser

Ifølge Apeland er vi like dårlige til å vaske hendene over hele verden, men konsekvensene er mye større der helsevesenet er dårligere.

Bernt Apeland mener det er unødvendig at så mange som 50 prosent ikke vasker seg på hendene etter å ha vært på do.
Bernt Apeland mener det er unødvendig at så mange som 50 prosent ikke vasker seg på hendene etter å ha vært på do.
For å rette større fokus på dette står UNICEF i bresjen for å arrangere den internasjonale håndvaskdagen 15. oktober.

Undersøkelser viser nemlig at halvparten av barn og voksne ikke vasker seg på hendene etter toalettbesøk.

– Circa halvparten er fryktelig dårlig på å vaske hendene, og det burde ikke være sånn. Dette er ikke noe som bare gjelder her i Norge. Det gjelder også på sykehus i USA, og på militærleir for eksempel. Det er et gjennomgående problem rett og slett, mener Apeland overfor God morgen Norge.

Les også: Du er en bakteriebombe

Vanskelig å lære bort

Håndvask med såpe er den mest effektive og rimeligste måten å forhindre diaré og akutte luftveisinfeksjoner. Disse tilstandene tar livet av millioner av barn i utviklingsland hvert år. Til tross for sitt livreddende potensial, er håndvask med såpe sjelden praktisert og vanskelig å fremme.

Lano har gjort en undersøkelse som viser at foreldre synes det er vanskelig å lære barna gode håndvaskrutiner.

Bytt håndkle

Malin Skaar, hygieneekspert og Leder for forbrukerservice i Lilleborg, forteller at en av feilene folk ofte gjør er at man glemmer å vaske tomlene og mellom fingrene.

– I tillegg må det man tørker seg på være rent. Man bør være flink til å bytte håndkle en gang i uken, eller etter behov. En god håndvask krever en god såpe, og såpen bør være mild mot hendene. Gnikk såpen godt mellom fingrene og håndflate i 30-40 sekunder, legger hun til.

Les også: Dette er den farligste hyllen i kjøleskapet

I videovinduet over demonstrerer hun hvordan en god håndvask burde utføres.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her demonstrerer Malin Skaar fra Lilleborg hvordan man vasker hendene på riktig måte. Generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt Apeland følger med.
Her demonstrerer Malin Skaar fra Lilleborg hvordan man vasker hendene på riktig måte. Generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt Apeland følger med.

Bakteriebombe

Bernt Apeland forteller at det ikke er mye som skal til før man brått er en bakteriebombe, og det er mange steder der bakteriene smittes videre.

– Alle steder der du er i kontakt med flater, altså dørhåndtak, knapper på heiser, penger – kort sagt, steder der alle andre har tatt på. Hvis man har vært på do er det ikke mange mikrogram du skal ha ved deg av ting man ikke har fått vasket vekk, før det er millioner av viruser og millioner av bakterier som er der.