Ilombe Mboyo (Foto: MICHEL KRAKOWSKI/Afp)
Ilombe Mboyo (Foto: MICHEL KRAKOWSKI/Afp)

Voldtektsdømt landslagsspiller skaper debatt i Belgia

– Alle fortjener en ny sjanse, sier det belgiske fotballforbundet.

Den belgiske landslagsledelsen har skapt stor debatt i hjemlandet etter at Gent-spiller Ilombe Mboyo ble hentet inn i troppen.

Spissen ble kalt inn til de pågående VM-kvalikkampene som erstatning for en skadet Romelu Lukaku.

Var del av ungdomsgjeng
Men kritikerne mener Mboyo ikke burde vært på landslaget i det hele tatt. 25-åringen har nemlig en fengselsdom bak seg for å ha vært involvert en gjengvoldtekt av en 14-åring. Mboyo var den gang 16 år og en del av en fryktet ungdomsgjeng i Brussel.

Han fikk opprinnelig en dom på åtte år, men satt i fengsel i bare tre av dem før han ble med i et rehabiliteringsprogrammet «Fotball i fengsel» hos fotballklubben Charleroi.

Der gjorde Mboyo sakene sine såpass bra at han fikk proffkontrakt etter endt soning i 2009. Han skrev så under for Trond Sollieds Gent i 2011.

Det belgiske fotballforbundet mener han nå fortjener en sjanse på landslaget.

– Det irriterer meg å lese all kritikken. Det som skjedde er i fortiden. Vi fokuserer på nåtiden, det som skjer i morgen og i fremtiden. Alle fortjener en ny sjanse, sier assisterende landslagssjef Vital Borkelmans.

– Ingen enkel avgjørelse
Også den belgiske fotballpresidenten Francois De Keersmaeker støtter beslutningen. De har støttet rehabiliteringsprogrammet som Mboyo var en del av, og mener den Zaire-fødte belgierens historie kan være til inspirasjon til andre gjengungdommer.

– Jeg innrømmer at det ikke er enkelt. Men når noen er ferdig med å sone på sin celle, så betyr ikke det nødvendigvis at de er tapt for samfunnet. Det er lett å stigmatisere. Mboyo kan sette et godt eksempel til andre unge mennesker som er på den gale vei, sier han, ifølge The Guardian.