VARSLER KAMP: Anne B. Ragde er forbannet på helsevesenet
VARSLER KAMP: Anne B. Ragde er forbannet på helsevesenet

Anne B. Ragde: – Jeg stirret døden i hvitøyet

Angrepet av isbjørn på Svalbard.

En tur til Svalbard på midten av 90-tallet resulterte i romanen «Zona Frigida» for forfatter Anne B. Ragde. Men en historie fra reisen kom aldri med i boka. Forfatteren opplevde sitt livs mareritt da hun ble angrepet av isbjørn.

– Livredd

– Vi var to stykker da vi ble angrepet av en isbjørn. Dyret kom løpende mot oss, og vi hadde ikke med oss våpen, bare nødbluss, som vi måtte prøve å skremme isbjørnen unna med. Jeg var livredd, sier Anne B. Ragde til Dagbladet.

Isbjørnen kom i full hast mot Anne, men stanset da den var 50–60 meter unna.

– Jeg var helt frossen av angst. Å se et villdyrblikk er noe helt annet enn husdyrblikk. Du blir sett på som mat, jeg følte meg som en t-bone steak, sier Ragde til avisen.

– Det var som å se døden i hvitøyet. Det er noe av det absolutt verste jeg har opplevd i hele mitt liv. Han jeg var med ble drept året etter av isbjørn, forteller hun til avisen.

Les også: Anne B. Ragde provosert av Nerdrum

Aktuell med ny bok

Nå er forfatteren aktuell med ny bok, «Aften rød, morgen død», og på coveret poserer hun med sin egen revolver.

Hun forteller at det å skyte gir henne mestringsglede, og at hun skyter hver gang hun er på Svalbard. For skrekkhistorien til tross, Anne B. Ragde drar titt og ofte tilbake til den snøbelagte øya.

Elsker å gifte seg

Forfatteren som har bodd stort sett hele sitt liv i Trondheim er fremdeles singel etter at hun skilte seg for tredje gang for fem år siden. Hun forteller at hun stortrives som singel men innrømmer samtidig at hun elsker å gifte seg.

– Jeg elsker å gifte meg, sa Anne B. Ragde til «Sommertid», og fortalte at hun elsker alt ifra festen til alle gavene.

– Det er rett og slett fantastisk å gifte seg. Jeg har veldig stor tro på kjærligheten, presiserte hun.

Les også: Søkkrike krimdronninger

Trives som singel

Ifølge Ragde kan det være vanskelig å kombinere ekteskap og forfatterskap. Etter å ha lagt bak seg tre ekteskap vet hun å nyte tiden maksimalt alene og presiserer at det over hode ikke er ensomt å være singel.

– Jeg trives kjempegodt som singel. Som singel kan jeg bestemme og disponere tiden min selv, fortalte Ragde.

Les mer: Anne B. Ragde elsker å gifte seg