Å puste med nesa fremfor munnen gir deg flere helsefordeler, deriblant mer energi og at kroppen blir beroliget.
Å puste med nesa fremfor munnen gir deg flere helsefordeler, deriblant mer energi og at kroppen blir beroliget.

Puster du riktig?

Du tappes for energi hvis du gjør det feil.

– Vi puster for mye inn og puster for mye ut, sier fotballprofil Bjørn Drillestad til «God morgen Norge».

Drillestad har de siste årene undersøkt optimale pusteteknikker som skal øke oksygentilførselen til cellene.

Gevinsten kommer i form av at man tilfører kroppen mer energi.

– Dette er biokjemisk, og vi snakker hele tiden om å få oksygen inn i lungene, men vi må også få oksygenet inn i cellene. Og for å få oksygen inn i cellene så er det viktig ikke å puste for mye. Det er en balanse mellom oksygenet og kulldioksidet. Hvis du optimaliserer det, får du mer oksygen og mat inn i cellene, sier han.

Les også: Halvparten av oss får disse

Natron hjelper

Hvis du er som trener, kan det være utfordrende å puste kun gjennom nesa. Det hjelper å drikke et glass natron før treningsøkten.

– Med en halv teskje med natron oppi vann, tilfører du kroppen kulldioksid. Kulldioksidet er det vi mangler og det vi trenger, sier Drillestad.

Beroligende effekt

Psykolog og yogainstruktør Karin Kollin Nygård tror det er mange puster kun inn og ut av munnen, og synes det er viktig at mennesker vet hvor viktig det er å puste med nesa.

– Fordelen med å puste med nesa er også at det er beroligende for kroppen. Når du puster gjennom munnen får du kald, urenset luft rett inn i systemet ditt, men når man puster gjennom nesa blir luften filtrert – nesehårene er et rensesystem – og luften blir fuktet, varmet opp og det virker beroligende på hele muskulaturen, sier hun.

– Det å bli bevisst på hvordan du puster, er steg én. Og det er nøkkelen til å ikke bli sliten og å opprettholde kontakten med deg selv.

Les også: – Underlig at ikke alle er overvektige

Nedenfor kan du se «God morgen Norge»-innslaget hvor Drillestad og Nygård snakker om pusteteknikker.

668549