FOR DYRT: Både Arbeiderpartiet og SV har gått inn for at tannhelse skal dekkes på samme måte som det øvrige helsevesenet. Men ingenting har skjedd foreløpig.  (Foto: Colourbox (Illustrasjonsfoto).)
FOR DYRT: Både Arbeiderpartiet og SV har gått inn for at tannhelse skal dekkes på samme måte som det øvrige helsevesenet. Men ingenting har skjedd foreløpig. (Foto: Colourbox (Illustrasjonsfoto).)

Slik sjekker du om du har dårlig ånde

Å holde hånden for munnen og blåse duger ikke.

Dårlig ånde, også kalt halitose, er noe de fleste av oss ønsker å unngå. Men hvor lett er det å unngå noe man ikke vet at man har? Ifølge Illustrert Vitenskap blir nemlig sansecellene i nesen vant til bestemte dufter hvis de blir utsatt for dem over lenger tid. Som dårlig ånde.

– Det er allment kjent for de som jobber med problemstillingen at det er vanskelig å vurdere sin egen dårlige ånde. Man er vant til hvordan man selv lukter og det at det ikke nødvendigvis henger sammen med hvordan det smaker i munnen. Når man tenker på dårlig ånde tenker man stort sett på munnhulen, men det lukter også fra huden og andre steder. Man kan selvsagt ha en viss peiling på egen ånde, men det er ikke alltid så lett å vite sikkert, forklarer Alix Young Vik til tv2.no.

Hun er professor ved avdeling for kariologi og gerodontologi ved det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo og har blant annet forsket på nettopp dårlig ånde. Hun forteller at den enkleste måten å forklare problemstillingen på er bakterier.

– Dårlig ånde fra munnhulen skyldes stort sett bakterielt produserte gasser som lukter vondt fordi de inneholder svovel, opplyser hun.

Tanntråd og tungeskraping

Alix Young Vik (Foto: Universitetet i Oslo)
Alix Young Vik (Foto: Universitetet i Oslo)
Selv om det kan være vanskelig å bedømme sin egen ånde, har Young Vik noen triks opp ermet.

– Den mest kjente metoden for å sjekke egen ånde er å bruke tanntråd mellom de bakerste jekslene. Hvis man ikke er flink til å fjerne matrester og de blir liggende en stund, vil du kunne kjenne det hvis du lukter på tanntråden. En annen metode er at man skraper av litt av belegget som kan ligge på tungen. La belegget tørke litt og lukt på det, så vil du kunne få en indikasjon på ånden. Det går også an å prøve å slikke på baksiden av hånda og kjenne på lukten. Aller best er å be noen man kjenner godt om å lukte på deg mens du åpner munnen med 15 centimeter avstand og gi deg en tilbakemelding, råder hun.

Finner man til slutt ut at ånden ikke er helt som ønskelig, finnes det råd. Professoren tror raske råd som persille og tyggis bør vike for et tannlegebesøk.

– Det viktigste er å vite om de vanligste grunnene til dårlig ånde. Da gjelder det å kjenne til forholdene i munnhulen. For å finne det ut bør man få noen til å sjekke det regelmessig, enten det er en tannlege eller tannpleier. Dårlig ånde kan ofte henge sammen med tilstanden i tannkjøttet. Folk som har tannkjøttbetennelse har nesten alltid dårlig ånde på grunn av bakteriene som er involvert i tannkjøttbetennelse. Når man er forkjølet er det også vanlig å ha litt dårlig ånde. Ånden kan også forverres av å stå over måltider.

Les også: En av tre dropper tannpussen om morgenen

Lavkarbo kan føre til dårlig ånde

Hva man putter i munnen kan også ha en sammenheng med hvordan det lukter. Har du for eksempel luktet på ånden til barnet ditt i det siste?

– Det sies at småbarn har en spesiell ånde. Det er fordi de får i seg mye melk. Melken inneholder proteiner og bakteriene bruker proteiner som inneholder svovel til å produsere svovelgassene. Det er ikke nødvendigvis dårlig ånde, men kalles meieriånde. Dette kan også være et problem for folk som går på mye proteinholdig kost, for eksempel folk som kutter ut karbohydrater. Da vil det være lite karbohydrater som bakteriene kan nytte seg av og da går de over på å bruke proteiner, som kan skape svovelholdige gasser. Bakteriene lager ikke gasser når de får karbohydrater. Derfor vil dårlig ånde vanligvis ikke være noe problem hos folk som inntar variert mat jevnlig, sier Young Vik.

Er man mye tørr i munnen kan man også være utsatt for illeluktende gasser fra munnhulen.

– Hos vanlig friske mennesker henger det ofte sammen med spytt. Folk som er veldig tørre i munnen vil ofte ha større problemer med dårlig ånde fordi spytt er med på å løse opp de svovelholdige gassene. Det forklarer hvorfor man kan ha en litt dårlig smak i munnen og tendenser til dårlig ånde når man våkner om morgenen, fordi man har mye mindre spytt om natten. Men morgenånde er heldigvis forbigående for de aller fleste og forsvinner ofte så fort man får seg noe å spise og drikke.

Se også: Fjorten tilstander som kan gi billigere tannlege

Usikkert hvor mange som er rammet

Hvor stor andel av befolkningen som lider av dårlig ånde finnes det ingen tall på. Ifølge Norsk helseinstitutt (NHI) er det «vanlig fenomen». Det tror professoren også.

– Det er ganske vanskelig å finne ut av hvor stor prosentandel av befolkningen som lider av dårlig ånde. Men de aller fleste har nok litt innimellom som er lett å bli kvitt med gode munnhygiene- og kostholdsvaner.

Dette mener NHI du kan gjøre selv hvis du lider av dårlig ånde:

  • Forebygge tannråte og -betennelse ved å pusse tennene regelmessig og bruke tanntråd regelmessig. Her bør man også ha oppfølging hos tannlege.
  • Spise regelmessig fordi måltider har en gunstig dempende effekt på dårlig ånde.
  • Børste tungen kraftig med tannbørste.
  • Eliminere visse typer kost forsøksvis for perioder. Her kan man for eksempel kutte ut melk dersom man har «meieriånde».