ukesopp
ukesopp

Dette er ukesoppdragene på «Farmen»

Her får du oversikt uke for uke.

Uke 1:

Først skal deltakerne felle 9 trær, så de kan lage en ny kjerrebro. For å holde stokkene sammen må de smi klemmer av ulik størrelse.

Deltakerne skal også utvide grisebingen, samt lage et lite hus til grisene.

Den siste delen av ukesoppdraget er en bestilling av gårdeier Einar Landmark. De skal lage 70 flatbrød på takke, og 70 runde bakkels i bakerovn.

667682

Uke 2:

Ukesoppdraget består av tre ulike deler. Deltakerne skal bygge et røykhus som de senere kan bruke til å konsververe mat. Taket på røykhuset skal tekkes med skifer. Taksteinene får de av mentor men mønesteinene må de selv kappe til. Røykhuset skal også males utvendig.

Andre del er en bestilling av gårdeier Landmark. Deltakerne skal lage 13 kilo bringebærsyltetøy, 15 liter ripssaft og 9 kilo solbærgelé. Det vil bli levert et utvalg av høstens modne bær. Disse skal suppleres med bær som finnes på gården.

Om få dager er også deltakerne invitert til dåpsfest. Som gave til dåpsbarnet må deltakerne snekre en gyngehest. I tillegg skal de ha med seg varm rømmegrøt til vertskapet, såkalt sendingsgraut. Dette er en oppgave som må bli fedig innen de skal dit.

671144Uke 3:

Fra de fire melkegeitene som mentor har med seg skal deltakerne lage 1 kg brun geitost og 1 kg hvitsost. I tillegg skal det lages 1,5 kg pultost av kumelken på gården.

Deltakerne skal også kaldrøyke 60 fisk, som de skal fange ved hjelp av garn, oter og stang.

I tillegg har mentor med seg lagret never. Av dette skal deltakerne lage to neverbokser etter mal

673169

Uke 4:

Landmark gård er omkranset av kornårkre som på denne tiden av året står gule og fullmodne. Ukesoppdraget denne uken er å høste alt kornet på gården. Deltakerne kan slå kornet for hånd eller bruke en slåmaskin de har til rådighet. Bruker de den riktig kan det lette arbeidet. Alt kornet skal knyttes til nek. Bindemetoden kalles bendil. Derretter skal det settes opp på staur til tørk.

Andre del av oppdraget er å snekre en innhegning til hesten på den andre siden av bekken. Denne må være solid og stor nok til at hesten kan løpe fritt.

675781

Uke 5:

Deltakerne skal klippe ti sauer. Av ulla skal de kare og spinne garn. Av garnet skal de strikke en vest.

Mentor har også med seg hvit garn som deltakerne skal farge og bruke til å strikke tre par votter og tre par tovede tøfler.

I tillegg skal deltakerne lage et tovet bilde med motivet fra gården med den ulla og de fargene som blir til overs.

Til sist skal deltakerne lage en badestamp nede ved elven. Stampen skal ha en diameter på 1,5 meter og være 1 meter høy.

676991

Uke 6:

Ukesoppdraget denne uken handler om å sette Landmark gård klar for fint selskap. Gårdseier Peder Landmark har som tradisjon invitert til Mikkelsmesse etter Farmen, da må gården se representativ og velholdt ut. Det må ryddes og rengjøres grundig innendørs og utendørs.

På selve Mikkelsmessen skal deltakerne tilbrede og servere en 3-retters festmiddag til gårdeieren og hans åtte gjester.

Under besøket må også deltakerne fremføre et underholdningsbidrag.

I tillegg skal det bygges en solid portal ved inngangen til Farmen. Portalen skal ha torvtak og hengslet port.

678989

Uke 7:

Ukesoppdraget er omfattende. Alt kornet skal hentes inn fra åkeren. Av kornet skal det treskes 100 kg korn i sekker og det skal leveres 60 kg finmalt mel.

Av byggmel skal det også bakes 6 brød og 30 kvikaku. Av bygget skal det dessuten brygges 25 liter øl.

Resten av kornet skal legges på låven for vinterlagring.

680212


Uke 8:

Deltakerne skal lage to lykter. På lyktene skal delene loddes sammen, og glasset må deltakerne selv kutte til. En oppgave som krever nøyaktiget og en stø hånd. Til luktene skal de støpe to kubbelys av talg. I tillegg skal de støpe 30 vokslys til innendørsbruk.

Den største og siste delen av oppdraget går på at de skal tjære syd- og vestveggen av hovedhuset.

682376

Uke 9:

Ukesoppdraget er tredelt. For å gjøre åkeren klar til neste års avling skal deltakerne pløye åkeren på vestsiden av veien ned mot elven. Smien, stabburet, drivhuset og mølla skal rydes og stenges for vinteren. Den siste delen er en bestilling fra gårdeier Peder Landmark. Deltakerne skal lage 40 karameller med sjokoladesmak, 50 fløtekarameller, 40 pikekyss, 1 kremmerhus med knekk, 2 kg marsipan, 500 gram brente mandler, 10 kjærligheter på pinne og 20 potetlefser.

683351