Folk som bruker Facebook har mer sosialkapital og større nettverk, og føler seg også mindre ensomme enn folk som ikke er på Facebook, ifølge SINTEF forsker Petter Bae Brandtzæg.
Folk som bruker Facebook har mer sosialkapital og større nettverk, og føler seg også mindre ensomme enn folk som ikke er på Facebook, ifølge SINTEF forsker Petter Bae Brandtzæg.

– Facebook-brukere føler seg mindre ensomme

Slakter teorien om at sosiale medier er usosialt.

Denne måneden rundet den sosiale nettverksiden Facebook én milliard brukere.

SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg er kanskje den som kanskje vet mest om fenomenet i Norge – hvor 80 prosent av befolkning er på Facebook – siden han har doktorgrad i sosiale medier og har forsket i 12 år på hvordan unge og gamle bruker internett.

Les også: Derfor burde ikke én milliard vært på Facebook

Mindre ensomme

I sin forskning har Brandtzæg blant annet funnet ut at sosiale medier ikke er usosialt, og at mennesker som er på for eksempel Facebook føler seg mindre ensomme enn dem som ikke er det.

– Folk som bruker Facebook har mer sosialkapital og større nettverk, og føler seg også mindre ensomme enn folk som ikke er på Facebook. Teorien om at sosiale medier er usosiale medier holder ikke stikk, i hvert fall hvis man ser på forskningen, sier han til TV 2-programmet «Ettermiddagen».

Les også: Har du også FOMO? Sjekk her!

Kvinner mest aktive

I sin forskning har Brandtzæg også oppdaget at kvinner er mest aktive på Facebook og andre sosiale medier.

– Jeg tror det har noe med personligheten til kvinner. Personlighetsstudier viser at kvinner er mye mer åpne og sosiale enn menn når man måler personlighet. Samtidig har kvinner tradisjonelt tatt vare på de sosiale, uformelle relasjonene i lang tid, og nå ser vi det i full utfoldelse på nettet, sier Brandtzæg.

– Men det er ikke sånn at menn ikke bruker Facebook og Twitter, for det gjør de, men i mye mindre grad.

Brandtzæg forteller videre at menn sannsynligvis ikke vil bli mer aktive enn kvinner i fremtiden.

– Jeg tror dette er en arena kvinner kommer til å dominere frem i tid, og at det blir en viktigere og viktigere arena å være på fordi det filtreres inn i jobb og andre steder. Og det er der politikk og samfunnsengasjement kommer til å skje og det er der vi påvirker hverandre, og sånn sett tror jeg kvinner har et fortrinn i fremtiden.

Se video: Bli med bak Twitter-kulissene hos Oslo-politiet

Skryteoppdateringer

Brandtzæg har forsket på flere sider av sosiale medier i sin doktoravhandling, deriblant hva mennesker forteller omverdenen og vennene via oppdateringer på Facebook og Twitter.

Programleder Sarah Natasha Melbye spør ham om hvorfor mange skryter i sine oppdateringer.

– Mennesker har alltid hatt et skrytebehov, så det er ikke noe nytt at vi gjør det, og nå skjer det på Facebook og da virker det så voldsomt fordi alt kommer i samme strømmen hvis man har fire-fem hundre venner. Men det er ikke alle som skryter. Vi bruker Facebook på veldig mange forskjellige måter som politikk, læring, spill, sosialisering og så videre. Hele spekteret, egentlig, sier han.

Les også: Sex eller Internett - dét er spørsmålet

Nedenfor kan du se videointervjuet med Petter Bae Brandtzæg, samt høre hva P3-programleder Christine Dancke mener om sosiale medier.

667462