SKUTT: Her ligger Malala på båre like etter hun ble skutt i hodet. (Foto: SCANPIX)
SKUTT: Her ligger Malala på båre like etter hun ble skutt i hodet. (Foto: SCANPIX)

Rabiate islamister skjøt jente (14) i hodet

Malala Yousafzai er det siste offeret i Talibans kamp mot barns rettigheter. Nå svever hun mellom liv og død.

Den 14 år gamle bloggeren og aktivisten, som kjempet for muslimske barn og spesielt jenters rett til å gå på skolen, ble tirsdag skutt i hodet mens hun var på hjem fra skolen i den urolige Swat-dalen i Pakistan.

Dette er bare det siste i en rekke angrep mot barn i Pakistan den siste tiden. Også to andre kom til skade da ekstremfundamentalistene i Taliban åpnet ild mot blen hun satt i bilen i den lille byen Mingora. Hun ble brakt til sykehus, og tirsdag kveld ble tilstanden hennes beskrevet som stabil, ifølge Time.

– Vantro

Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret for angrepet, og stemplet i samme åndedrag jenta som «vantro» for sin kamp for utdanning og skolegang.

– Dette bør være en advarsel til andre barn som deltar i sekulære aktiviteter. Hun var pro-Vesten, hun snakket mot Taliban og kalte president Obama for sitt idol, sier en Taliban-talsmann til den pakistanske dagsavisen Express Tribune.

– Om hun overlever, vil vi komme etter henne på ny, sier talsmannen.

Hedret

Malala begynte allerede som 11-åring å blogge om jenters skolegang i Swat-dalen. Hun har i det siste blogget på nettsidene i BBCs nettsted på Urdu.

Malala har fått oppmerksomhet over hele verden for å ha våget
  å snakke ut mot de som nekter jenter å gå på skole. (Foto: SCANPIX/REUTERS)
Malala har fått oppmerksomhet over hele verden for å ha våget å snakke ut mot de som nekter jenter å gå på skole. (Foto: SCANPIX/REUTERS)

Under pseudonymet Gul Makai har hun skrevet om hvordan voldsbruken i Swat-dalen har eksplodert i takt med at hennes personlige frihet innskrenkes.

I desember ble hun tildelt den pakistanske, nasjonale fredsprisen fra landets regjering. Attentatforsøket har derfor fått stor oppmerksomhet over store deler av verden, skriver Time.

Fordømt

– Folket i Swat-dalen er ikke terrorister. Men om ikke den oppvoksende generasjon får penner, vil de i stedet få våpen av terrorister, sa hun i et intervju med Al-Jazeera i 2010.

Da var Talibans tilstedeværelse i området på vei tilbake. Nå er situasjonen en annen, og spesielt kvinner og barns rettigheter er under kraftig press i konservative regioner i Pakistan.

Angrepet er fordømt av president Asif Ali Zardari, statsminister Raja Pervaiz Ashraf og USA.