Evra
Evra

Engelsk studie: – Fargede spillere utsettes for diskriminering fra dommerne

Engelsk undersøkelse viser at det er større sannsynlighet for at en Premier League-spiller får gult kort dersom han er utenlandsk og farget.

London (TV 2 Sporten): Forskere fra universitetene i Cambridge, Oxford og Brimingham har analysert 760 kamper fra 2006-07 og 2007-08-sesongene og kommet frem til at det er hele 15% større sannsynlighet for at en spiller får gult kort dersom han er utenlandsk og farget.

– Resultatene av analysen var veldig klare på at det er større sjanse for at en dommer vil gi gult kort til en utenlandsk spiller som har samme bakgrunn som de større etniske minoritetene i Storbritannia, sier Dr. James Reade fra Universitetet i Birmingham til universitetets nettsider.

– Vi analyserte et enormt spekter av faktorer og tok høyde for en spillers spillestil, alder og posisjon i tillegg til data fra individuelle kamper. Derfor føler vi oss trygge på at dette ikke er et resultat av spillestil, men av andre faktorer.

LES: Rodgers' spådom til Liverpool-spillerne: – Tre av dere kommer til å svikte oss
LES: To skotter tok bestemannsprisene i Premier League

Forskerne er likevel tydelige på at de ikke tror diskrimineringen er en bevisst form for rasisme. De mener at årsaken til avviket er en «ubevisst mental assosiasjon mellom medlemmer av en sosial gruppe og en negativ egenskap», et fenomen de kaller «implisitt diskriminering». Analysen viste at det var spesielt to situasjoner der diskrimineringen økte: Når dommere må ta raske avgjørelser og i situasjoner der det er «mer rom for diskusjon» - for eksempel når det skal avgjøres om en takling fortjener et gult kort eller bare et frispark.

– Psykologer har vist at implisitt diskriminering er et biprodukt av veldig raske, ubevisste kognitive prosesser som etterligner gjennomtenkte, bevisste avgjørelser når det enten ikke er tid til å ta en avgjørelse eller det krever for mye på grunn av situasjonens kompleksitet, forklarer Dr. Edoardo Gallo til Universitetet i Briminghams nettsider.

LES: TV 2-blogger: – Hangeland er ikke god nok for Manchester United
LES: Cole ga personlig unnskyldning til FA-sjefen: – Jeg så i øynene hans at han mente det

– Det er ikke overraskende at dommere tyr til slike raske, ubevisste avgjørelsesprosessene under Premier League-kamper der tempoet er høyt og der noe avgjørelser er så vanskelige at de ikke en gang kan oppklares av eksperter i et behagelig TV-studio, konkluderer Dr. Gallo.

Undersøkelsen kan lastes ned og leses her.