plankampanje
plankampanje

Dette har 20.000 nordmenn gjort

Det kan nemlig redde tusenvis av jenter verden over.

I sosiale medier har det den siste tiden florert ulike bilder der hovedmotivet har vært en hånd i været.

Det er det nemlig en grunn til.

I en verdensomspennende Plan-kampanje oppfordrer Plan Norge kvinner, menn, unge og gamle til å rekke opp hånden for jenters rett til utdanning.

Jentene lider mest

Fattigdom gjør at foreldrene har få valg for barna sine, og det er jentene som lider mest – bare fordi de er jenter, ifølge organisasjonen.

– Det er fortsatt sånn at mange jenter i verden ikke får sine rettigheter oppfylt, og utdanning er ett av de områdene der jenter taper. Vi anslår at det i dag er 75 millioner jenter som ikke er på skolebenken, men som burde vært der, forteller Helene Bjørnøy, generalsekretær i Plan.

Til sammen har 20.000 jenter engasjert seg på bildetjenesten Instagram – og farsotten brer om seg.

Les også: Bli ekspert på Instagram

Mål om 1 million

Målet er å samle inn én million bilder av hender som rekkes opp for jenters rett til utdanning – verden over.

– Når mange tusen blir med på det, så er det et press på nasjonale og internasjonale politiske myndigheter, til å sette utdanning for jenter høyere opp på dagsorden. Så presser vi på at vår regjering i Norge skal bruke enda mer penger på bistandsbudsjettet som går til jenter og utdanning. Det samme gjør andre Plan-kontor over hele verden, og på den måten er vi med på å påvirke en utvikling i verden, forteller Bjørnøy.

I tillegg gir Bik Bok én euro per bilde med hender i været som lastes opp på Instagram med hashtag #bikbok4girls.

Les også: Slik tar du perfekte bilder med mobilkameraet

Instagramdronning ny ambassadør

En av de som har kastet seg på trenden er 16 år gamle Andrea Brataas. Hun er den i Norge med flest tilhengere på Instagram, med over 700 000 følgere.

– Det er snakk om jenter på min egen alder som ikke får utdanning, og som blir giftet bort veldig unge. Da er det godt å vite at jeg kan hjelpe dem, bare ved å spre dette på Instagram, forteller Andrea, om hvorfor hun har engasjert seg.

I forbindelse med FNs internasjonale jentedag 11. oktober, reiser Andrea til New York for å fronte kampanjen som fersk Plan-ambassadør.

I videovinduet over kan du se intervju med Andrea og Helene Bjørnøy.

Les også: Disse Instagram-tabbene bør du unngå

Prisutdeling

Denne dagen blir det også delt ut en pris, som går til en person som arbeider for jenters rettigheter.

Det kan for eksempel være noen som har gjort en innsats innenfor områder som å fremme utdanning, forhindring av tvangsekteskap, fordømming av voldtekt, forebygging av omskjæring eller formidling av stemmen til jenter som ellers ikke blir hørt i samfunnet.

Vil du bidra? Last opp et bilde på Instagram med hånden i været, og husk å tilføye hashtagene #plannorge, #raiseyourhandforgirls og/eller #bikbok4girls.

Les også: Dette gjør halvparten av kameraeiere feil