Tore Andreas Gundersen (Foto: Dagfinn Limoseth/Digitalsport)
Tore Andreas Gundersen (Foto: Dagfinn Limoseth/Digitalsport)

Dette er Adeccoligaens mest effektive spiss

Tore Andreas Gundersen er toppscorer og har flest mål pr. spilte kamp. Les oppsummering av den 25. Adeccoliga-runden her.

Start med opprykk i lomma etter seier i toppkampen mot Mjøndalen!

Start sikret så godt som sikkert opprykket etter at de slo Mjøndalen i toppkampen på Sør-Arena denne runden. Seieren var fortjent, men samtidig var kampen spennende all den tid Start sløste med sjansene og Mjøndalen var i det effektive hjørnet. Vi kom frem til en sjansestatistikk på 8–4 til hjemmelaget, hvor de tre gedigne sjansene Start hadde på stillingen 0–0 som de største det ikke ble scoret på. Seieren var Starts fjerde strake i serien, og laget har nå ti poeng ned til Sarpsborg under opprykksstreken. Mjøndalen, som stilte med en skadeskutt midtbane i denne kampen, har nå tapt sine to siste kamper. Allikevel har laget god kontakt med Sandefjord og Sarpsborg som de kjemper med om direkte opprykk, og syv poeng ned til Kamma under kvalikstreken.

Allerede i det 4. minutt skaper Start en gedigen sjanse. Børufsen kommer seg fri og er merkbart alene rett foran Mjøndalen sitt mål på seksten meter. Kanten brenner til og treffer klokkerent i stanga, og i tumultene på returen header Andersen like utenfor. Snaue ti minutter seinere er samme Børufsen på farten igjen da han sniker seg bak ryggen på sin back, og kommer alene mot Forn i Mjøndalen sitt mål. Men Forn leverer og hindrer Start og Børufsen scoring. I det 16. minutt viser Forn nok en gang meget godt keeperspill da han nekter storscorer Vilhjalmsson mål på skudd fra fjorten meter.

Og der Start viste ineffektivitet, viste Mjøndalen effektivitet. På lagets første gode sjanse i kampen i det 23. minutt, scorer Midtgarden på en fiks flikk etter corner og laget leder 0–1. Start er uhyre nære å utligne to minutter seinere når Hoff kommer seg ned til dørlinja og legger flott ut til Vilhjalmsson. Men en helt umarkert Vilhjalmsson header svakt rett på Forn, og brenner sin andre store sjanse for dagen.

I den påfølgende perioden avtar presset til hjemmelaget noe, og det er faktisk Mjøndalen som er nærmest scoring etter godt trykk på et par dødballer rundt boksen til Start. Men Start skulle få uttelling før pause, med god hjelp av svakt forsvarsspill hos Mjøndalen. Det starter med unødvendig balltap, deretter spisser som ikke jobber hjem, fortsetter med passivt stopperspill av Sundli og til slutt noe svakt keeperspill av Forn da Hoff banker inn sitt første for dagen i det 44. minutt.

Adeccoligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Hoff er nære ved å sette sitt andre for dagen i det 61. minutt da Mjøndalen sitt forsvar sover i den offensive markeringen. Et godt timet løp i bakrom sender Hoff alene mot Forn, men under press fra Bernstein blir ikke avslutningen god nok til å overliste Mjøndalens gode sisteskanse. Men i det 63. minutt får Start tidenes gavepakke da rutinerte Granaas viljehandser innenfor sekstenmeteren. Straffe som Hoff ekspederer sikkert i mål og 2–1. Mjøndalen får kampens neste sjanse da innbytter Kranz plutselig er fri i bakrommet i det 81. minutt, får et meget godt mottak, men avslutter svakt over alene med Øsbø fra ti meter. Kampen avgjøres i det 85. minutt når Kristjansson avanserer 20–30 meter uten å få noe press på seg og dunker ballen i mål fra seksten meter.

Som sagt en fortjent seier til Start og Mons Ivar Mjelde gikk meget langt i å innrømme offentlig at de nå helt sikkert kommer til å rykke opp!

Start reiser til Alta og kan sikre så godt som sikre opprykket matematisk. Mjøndalen får kanskje spillefri neste runde på grunn av spillere på landslagsoppdrag hos Strømmen. Hvis så er neste kamp borte mot nedrykkstruete Hødd.

Les også: Hoff skjøt Start enda nærmere Tippeligaen

Jumboene delte poengene på Sandvika Stadion!

Da de to bunnlagene Bærum og Alta møttes på Sandvika Stadion for å kjempe om siste halmstrå til å overleve i Adeccoligaen, gikk det som det måtte gå. Lagene spilte 1-1, og poengdelingen medfører at begge lag med 99 prosents sikkerhet blir å finne i 2. divisjon neste år. Bærum hadde kanskje de største sjansene til å avgjøre kampen til sin fordel, men det var greit med poengdeling i en relativt sjansefattig kamp. Bærum har tre kamper på rad uten seier. Alta på sin side har kun tapt en av sine fire siste, men ikke noe tyder på at laget skal vinne fem av fem resten av sesongen når laget kun har vunnet tre kamper til nå.

Bærum tok ledelsen etter et flott angrep hvor Aalbu var tilrettelegger og Pellegrino målscorer, da sistnevnte banket ballen sikkert til side for Dirscher i det 60. minutt. Like etter hadde lagets toppscorer Shaswari en eventyrlig mulighet til å doble ledelsen, men ble forhindret av nevnte Dirscher. Utligningen kom ikke før langt ut i overtiden, men straffen som Nikolaisen ekspederte i mål i det 95. minutt var korrekt idømt.

I neste runde tar Bærum turen litt nordover til Jessheim for å møte Kisa. Alta på sin side kan være verter for første lag som sikret opprykk, da Start med seier vil kunne være 99,9 prosent klare for neste års Tippeliga.

Viktig seier for Ranheim etter straffescoring på overtid av Karlsen!

Ranheim tok til slutt en fortjent seier mot bunnlaget Notodden med 3–2 etter dramatiske sluttminutter på DNB-Nor Arena. Ranheim hadde et klart spillemessig overtak de første snaue 60. minuttene og burde ledet mer enn 2–0 da Notodden startet sin opphenting. Med seieren har Ranheim nå vunnet to av sine tre siste kamper og har et lite grep om den siste plassen som gir rett til kvalik. Avstanden ned til Kamma er to poeng, hvis poengtrekket Kamma fikk av Lisensnemda blir stående. Notodden var nære på sin andre seier på rad etter at de heroisk hadde kjempet seg inn i kampen igjen, men marginene var som flere ganger tidligere i år imot laget. Dermed er laget så godt som sikret å spille 2. divisjon neste år, etter at de har tapt poeng på overtid mot Kisa, Sandefjord og Ranheim etter at Dokken overtok som trener.

Hjemmelaget tok ledelsen i det 29. minutt da målscorer Bye var litt heldig og fikk tilbake ballen etter et mislykket veggspill. Men spissen var dyktig og satt fart på og scoret sikkert alene med keeper Marques. I det 37. minutt avslutter Reginiussen en flott kontring av Ranheim kontant i nettet, og 2–0 for hjemmelaget til pause. Ny spenning ble skapt da Jenssen avslutter mye klabb og babb inne i sekstenmeteren til Ranheim etter corner, og 2–1 med over en halvtime igjen å spille. Like etter kommer backen Sande seg fri på venstrekanten og skyter knallhardt i nærmeste hjørnet og 2–2 i det 60. minutt. Denne scoringen burde vært avverget av ellers så stødige Barli. Kampen var åpen etter dette, men Notodden klarte nok en gang å pådra seg straffe og utvisning like før slutt. Denne gangen var det Velta som felte innbytter Izuchukwu, og korrekt fikk marsjordre. Staffen satt Karlsen kontant i nettet i det 92. minutt.

Ranheim reiser til Gjemselund for å møte KIL til en rimelig avgjørende kamp om den siste kvalikplassen. Notodden reiser hjem til eget kunstgress og møter nedrykkstruete TUIL.

Etter ni strake kamper uten seier løsnet det for Strømmen i lokalderbyet mot Kisa!

Strømmen har slitt voldsomt de siste månedene, men har sett lysning i sitt spill de seineste kampene selv om seieren har uteblitt. Men i lokalderbyet mot Kisa skulle det endelig bli seier igjen etter at laget fortjent vant 2–1 på eget kunstgress på Strømmen Stadion. Hjemmelaget var best både i spill og sjanser, men kampen kunne fort fått et annet utfall hvis Dos Santos hadde fått straffe tidlig i kampen da han ble holdt av Strømmens solide stopper Næss Lund. Med seieren avsluttet laget som nevnt en lang rekke med svake resultater og har nå to kamper på rad uten nederlag. Kisa på sin side skapte meget lite i dette oppgjøret, og mistet terreng i forhold til lagene som kjemper om kvalikspill. Kisa har kun en seier på sine fem siste kamper, og skal være glad for den fantastiske vårsesongen laget hadde.

Det var målløst til pause, men det skulle ikke ta mange minuttene før Strømmen scoret sitt første. Etter mange trekk i laget endte ballen til slutt opp hos Møller som lett vendte bort Kisa-forsvarer Andresen, sikkert satt ballen forbi Origi og dermed endte en drøyt to måneders lang måltørke i det 52. minutt. Kun syv minutter seinere var Tokstad frempå en retur fra Origi som måtte ut i full strekk på Rasch sitt skudd, og satt inn sitt 8. mål for sesongen. Meget imponerende av den unge kantspilleren. Kisa fikk sitt trøstemål like før slutt da venstreback Kristoffersen, med lang fartstid i Strømmen, satt inn 1–2.

Strømmen får antakeligvis sin kamp i neste runde, mot Mjøndalen, utsatt på grunn av at de har to spillere på landslagsoppdrag. Hvis så er neste kamp hjemme mot Notodden om snaue to uker. Kisa skal hjem på UKI-Arena hvor de er vertskap for bunnlaget Bærum.

Gundersen på toppen av toppscorerlisten etter to nye mål som senket Hødd på Briskeby!

Kamma viser god form for tiden og tok sin andre strake seier da de vant 2–0 hjemme mot cupfinaleklare Hødd. Seieren var fortjent, og laget har nå kun et tap, som kom mot topplaget Start og var ufortjent, på sine fem siste kamper. Dermed har laget fått et godt heng på kvalikplass, selv om det ser ut som om laget mister to poeng for å ikke ha tilfredsstilt de økonomiske kravene NFF har satt. Hødd klarte aldri å komme opp på toppnivået sitt, og savnet av midtbaneankeret Heltne Nilsen var stort. Laget har kun vunnet en av sine elleve bortekamper i år, og hvis de ikke forbedrer denne formen i sine seks kamper vil de sannsynligvis rykke ned.

Tore Andreas Gundersen banket inn sitt 15. og 16. mål for sesongen og er med det på delt 1. plass på toppscorerlisten. Men når man i tillegg vet at spissen var ute med skade en lengre periode i våres, er prestasjonen formidabel. Gundersen har det beste målsnittet i Adeccoligaen, og har scoret 0,76 mål pr. kamp. Og når vi vet han ikke har skrevet ny kontrakt med Kamma ennå, skal man ikke se bort ifra at det kommer en klubb eller to på banen snart. Begge scoringene kom denne gang etter headinger. Først i det 25. minutt da han ekspederte en Lehne Olsen-corner i mål til 1–0. Deretter da han ekspederte et godt innlegg fra Jensen i nettet i det 58. minutt.

Kamma skal ut i en knalltøff kamp i neste runde, borte mot topplaget Sandefjord. Hødd fortsetter på utebane, denne gangen mot et Bryne som ikke er det hjemmelaget de en gang var.

TUIL knuste nedrykksrival Bryne med hele 5-1!

TUIL rundspilte Bryne etter alle kunstens regler og ga seg ikke før det sto 5–1 på tavla på TUIL-Arena. Hjemmelaget var nærmere 6, 7 og 8 scoringer enn redusering fra Bryne. Seieren mot kollega i nedrykksstriden Bryne var meget verdifull i poeng, samtidig var den meget verdifull for TUIL på grunn av at de her så hvilket potensial laget har offensivt, noe som igjen vil gi verdifull selvtillit utover høsten. Seieren var lagets første på de fem siste kampene, og laget har nå hele ett poeng ned til streken. Bryne på sin side har nå tre kamper uten seier og er for alvor meldt på i kampen for å unngå nedrykk. Gaute Larsen hadde en flott start med to store skalper i beltet, men hverdagen ser nå ut til å ha innhentet laget fra Jæren.

Ahamed og H. Lysvoll får kjempe om hvem som var kampens store spiller, men førstnevnte ble i tillegg til to scoringer felt da TUIL fikk straffe. Johansen ekspederte straffen til 1–0 i det 20. spilleminutt. Lysvoll var på farten i det 22. minutt da han banket inn 2–0 fra skrått hold. Bryne reduserte på en av sine få sjanser, da Risholt headet inn en corner i det 38. minutt. Nevnte Ahamed la på til 3–1 rett før pause da han utnyttet sløvt forsvarsspill hos Bryne. Et kvarter før slutt er det Lysvoll som er førstemann til å bli tomålsscorer da han nok en gang avslutter sikkert fra skrått hold. Siste mål kom i det 79. minutt da Ahamed også fikk sitt andre for dagen, denne gang på målgivende fra Lysvoll.

TUIL har en god mulighet til å få sin andre strake seier når de reiser for å møte et redusert Notodden neste runde. Bryne skal hjem til Jæren og får besøk av Hødd til nok en thriller i nedrykksstriden.

Sandefjord med knusende seier borte mot opprykksrival Sarpsborg 08!

Sandefjord måtte vinne borte mot Sarpsborg 08 for å holde følge i kampen om direkte opprykk. Og Sandefjord leverte, og det til gagns. Selv om det var en meget jevn førsteomgang, at Hoås headet i tverrliggeren og at samme mann brant en straffe på stillingen 0-3, var seieren meget fortjent. Etter det overraskende tapet borte mot KIL for tre runder siden har Sandefjord nå to strake seirer. Laget ligger på direkte opprykksplass, men har kun ett poeng ned til Sarpsborg som har en kamp mindre spilt. Sarpsborg falt ned fra direkte opprykksplass og har med sine to tap på de fire siste bedt både Sandefjord og Mjøndalen med i kampen om direkte opprykk.

Begge lagene hadde brukbare muligheter før pause, men ingen så store som da Hoås sto alene i boksen og headet upresset i tverrliggeren. Dermed endte førsteomgangen målløst 0–0.

Sandefjord tok ledelsen etter en corner i det 56. minutt. Keeper Björnsson gjør en svak inngripen, og Dimitriadis får etter noe om og men headet ballen i det nærmeste hjørnet. Drøye ti minutter seinere, i det 68. minutt er det dags for 0–2. Bindia slår innlegg som ingen Sarpsborg-forsvarere klarer å måke unna, og dermed kan Hansen skli ballen i buret på bakerste stolpe. 0–3 kommer kun tre minutter seinere, nok en gang etter innlegg/dødball fra siden. Forrige målscorer Hansen slår fint inn til Dieng som først bommer, men liggende kriger inn ballen i nettet. Alle tre scoringene illustrerer noe av forskjellen i kampen gjennom Sandefjord sin evne til å trykke til i motsatt boks og kjempe til ballen er i mål. Hoås brant som nevnt en straffe på overtid, men det ville kun vært av kosmetisk betydning for resultatet hvis den hadde gått inn.

Sarpsborg 08 skal ut i en ny vrien kamp i neste runde, da turen går til Bodø for å møte Glimt. Sandefjord skal hjem på eget gress for å ta i mot et for tiden sterkt Kamma.

Endelig borteseier for Glimt!

Glimt vant sin første borteseier på syv kamper da de fortjent dro hjem til Bodø med 1–2 seier og tre poeng i bagasjen. Med seieren står nå Glimt med tre strake uten tap og har posisjonert seg godt inn møt kampen om kvalik i høst. KIL på sin side stilte meget redusert til denne kampen og fikk sitt andre strake tap etter en fin periode. Dermed mistet laget kontakten med Ranheim på siste kvalikplass i og med at de er fem poeng foran. Men KIL får en flott mulighet til å krympe denne avstanden da de i neste runde tar imot nettopp Ranheim på Gjemselund.

Sylling Olsen som hadde flere meget gode år som KIL-spiller satt inn 0–1 for bortelaget da han viste sine gode ferdigheter i luftrommet og headet inn ballen fra første stolpe i det 22 minutt. Dette skulle være starten på tre scoringer som alle kom av at motstanderen markerte meget dårlig i sin egen boks. For KIL sin utligning kom også på dødball, og det var Melgalvis som fikk stå helt alene på fem meter og heade ballen kontant i mål i det 27. minutt. Etter pause scoret Dantas i sin andre kamp på rad da han sniker seg bak ryggen på sin oppasser og fritt header inn 1–2 i det 65. minutt etter innlegg fra Berntsen.

KIL får som sagt besøk av Ranheim i neste runde. Seier der så er hjemmelaget raskt med i kvalikkampen igjen. Glimt skal hjem til Aspmyra hvor de får et såret Sarpsborg 08 på besøk.

KAMPFAKTA

Kamp: IK Start–Mjøndalen IF 3–1

MÅL: 0–1 Midtgarden (23), 1–1 Hoff (45), 2–1 Hoff (64), 3–1 Kristjansson (86)

GULE KORT

HJEMMELAG: Pedersen

BORTELAG: Helton, Granaas

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Østbø–Pedersen, Andersen, Mathisen, Nouri–Asante, Owello, Kristjansson, Børufsen–Hoff, Vilhjalmsson

INNBYTTER HJEMMELAG: Oladapo for Hoff (85)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Forn–Solberg, Bernstein, Sundli, Helton–Granaas, Idris, Kortgaard Ingebretsen, Midtgarden–Kirkevold, Paul

INNBYTTER BORTELAG: Kranz for Paul (76)

Kamp: Bærum SK–Alta IF 1–1

MÅL: 1–0 Pellegrino (60), 1–1 Nikolaisen (90)

GULE KORT

HJEMMELAG: Llullaku

BORTELAG: Balto, Nome, Reginiussen

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Hjulstad–Troupe, Scheel, Ruud Irgens, El-Masouri–Pellegrino, Aalbu, Sandbu, Berg–Shaswari, Llullaku

INNBYTTER HJEMMELAG: Larsen for Berg (64), Mikkelsen for Llullaku (78), Roaldsøy for Pellegrino (88)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Dirscher–Nilsson, Dujilo, Törnqvist, Rolandsen–Balto, Nome, Gauseth, Reginiussen, Solberg – Nikolaisen

INNBYTTER BORTELAG: King for Solberg (83)

Kamp: Ranheim IL–Notodden FK 3–2

MÅL: 1–0 Bye (29), 2–0 Reginiussen (37), 2–1 Jenssen (57), 2–2 Sande (60), 3–2 Karlsen (90)

GULE KORT

HJEMMELAG: Tronseth, Moe

BORTELAG: Jenssen, Helgerud, Alsaker

RØDT KORT: Velta (Notodden)

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Barli–Rønning, Tronseth, Moe, Malmo–Stilson, Midtsjø, Reginiussen, Krogstad–Bye, Karlsen

INNBYTTER HJEMMELAG: Kråkmo for Rønning (46), Løkberg for Krogstad (61), Izuchukwu for Stilson (77)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Marques–Sande, Lien, Jenssen, Helgerud–Alsaker, Aksnes, Velta–Kleven, Khalili, Amundsen

INNBYTTER BORTELAG: Dale for Aksnes (76)

Kamp: Strømmen IF–Ull/Kisa 2–1

MÅL: 1–0 Møller (52), 20 Tokstad (59), 2–1 Kristoffersen (90)

GULE KORT

HJEMMELAG: Høibråthen

BORTELAG: Jørstad, Nordnes

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Kerr–Amundsen, Næss Lund, Strømnes, Høibråthen–Tokstad, Rasch, Van Den Burgt, Brantzæg–Sistek, Møller

INNBYTTER HJEMMELAG: Nordheim for Brantzæg (86)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Origi–Nordnes, Flittie Onstad, Andresen, Kristoffersen–Holmen, Jørstad, Adebahr, Kind Mikalsen–Dos Santos, De Vita Jensen

INNBYTTER BORTELAG: Mork for Di Vita Jensen (61), Langås for Jørstad (67), Rosenkilde for Mikalsen (86)

Kamp: TUIL–Bryne FK 5–1

MÅL: 1–0 Johansen (20), 2–0 H. Lysvoll (22), 2- Risholt (38), 3–1 Ahamed (45), 4–1 H. Lysvoll (74), 5–1 Ahamed (78)

GULE KORT

HJEMMELAG: Ingen

BORTELAG: Ingen

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Sørensen–Yndestad, Talberg, Bertheussen, Rinde–Kjæve, Johnsen, Johansen, Lysvoll–Lysvoll, Ahamed

INNBYTTER HJEMMELAG: Arnøy for Johansen (80), Vangen for Rinde (85), Kristoffersen for Johnsen (85)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Kristiansen–Landro, Møster, Pozniak, Romslo–Urstad, Breimyhr–Khattab, Risholt, Herrem–Jakobsen

INNBYTTER BORTELAG: Høyland for Herrem (58), Okoli for Risohlt (69), Lode fro Møster (89)

Kamp: HamKam–Hødd IL 2–0

MÅL: 1–0 Gundersen (23), 2–0 Gundersen (58)

GULE KORT

HJEMMELAG: Ingen

BORTELAG: Ingen

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Rønningen–Jevne Hagen, Asani, Lie, Riise–Berg Hansen, Bjerke, Dahle–Jensen, Gundersen, Lehne Olsen

INNBYTTER HJEMMELAG: Nedrebø for Jensen (79), Sildnes for Dahle (84), Solhaug for Olsen (90)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Nyland–Latifu, Klock, Moltu, Grodås–Torset, E. Heltne, Sandal–Helland, Sellin, Rekdal

INNBYTTER BORTELAG: Aursnes for Torset (46), Standal for Rekdal (46), Heltne for Sellin (82)

Kamp: KIL Toppfotball–Bodø/Glimt 1–2

MÅL: 1–0 Sylling Olsen (20), 1–1 Melgalvis (26), 1–2 Dantas (65)

GULE KORT

HJEMMELAG: Pireau

BORTELAG: Sanè, Johansen, Sylling Olsen, Berntsen

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Valderhaug–Hæstad, Ryen, Shindika, Pireau–Dosso, Aas, Melgalvis – Myklebust, Tuelo Johannesen, Solum

INNBYTTER HJEMMELAG: Blanco for Solum (67), Wigum for Melgalvis (76)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Londak–Jakobsen, Sané, Braaten, Imingen–Knarvik, Berg, Berntsen–Sylling Olsen, Dantas, Johansen

INNBYTTER BORTELAG: Braaten for Dantas (78), Nordberg for Johansen (85), Saltnes for Berntsen (89)

Kamp: Sarpsborg 08–Sandefjord Fotball 0–3

MÅL: 0–1 Dimitriadis (56), 0–2 Hansen (68), 0–3 Dieng (72)

GULE KORT

HJEMMELAG: Hoås

BORTELAG: Torp, Skogsrud, Austbø

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Björnsson–Berge, Heieren Hansen, Brink, Jusufi–Ihugba–Breive, Giæver–Elyonoussi–Hoås, Wiig

INNBYTTER HJEMMELAG: Solberg for Giæver (68), Jørgensen for Brink (75), Røn for Breive (78)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Austbø–Bindia, Dimitriadis, Amankwah, Skogsrud–Leigh, Jaiteh, Dieng – Aas–Saaliti, Hansen

INNBYTTER BORTELAG: Torp for Leigh (29), Lamøy for Dieng (81), Gustavsen for Hansen (90)