Bale Suarez filming
Bale Suarez filming

Alsaker om stjernenes filming: – Bale og Suarez ødelegger Premier Leagues image

TV 2s fotballkommentator mener klubbene må ta tak mot filme-epidemien som bare sprer seg.

To fotballspillere med et frynsete rykte for filming gikk i bakken i løpet av søndagens kamper i Premier League. Det har fått debatten rundt filming til å blusse opp igjen på balløya.

I Tottenhams oppgjør mot Aston Villa gikk Gareth Bale i bakken uten at noen var i nærheten, mens Luis Suarez la til enda en hendelse på listen over ganger han har gått i bakken på teatralsk vis.

Rett skal være rett: foten til Liverpool-spissen blir først tatt, og han må ta seg for. Deretter svikter tilsynelatende både bein og armer for uruguayanaren.

Se episodene i videovinduet øverst i saken.

ØYBVIND ALSAKER har blitt pappa
ØYBVIND ALSAKER har blitt pappa
– Det ser jo helt ekstremt teit ut. Suarez faller ofte teatralsk og her må han tenke litt for lenge. Han kjenner han blir tatt, og så bruker han litt for lang tid på å tenke at han skal falle, dermed ser det helt idiotisk ut, kommenterer TV 2s fotballekspert Henning Berg.

– Luis Suarez bør straffes. Den i straffefeltet var pinlig og virkelig skuffende. Hvordan han ikke fikk gult kort forstår ikke jeg, sier Stoke-manager Tony Pulis.

Det er ikke første gang at Pulis går ut mot filmingen i engelsk fotball. Etter kampen mot Chelsea i september anklaget han motstanderne for kollektiv kunstig falling.

Les også: Stoke-treneren slakter Chelseas filming: – Vi spiller i England, ikke i Europa

– Ville tjent på å stå på beina
TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker mener Suarez kan skylde seg selv for at han ikke får straffene han kanskje skulle ha hatt.

I de to foregående kampene, mot Manchester United og Norwich, har uruguayaneren blitt snytt for straffer de fleste mener burde vært dømt.

Ryktet har innhentet Suarez – Dette viser jo at ryktet hans har innhentet ham. Da hjelper det ikke når du fortsetter å hive deg i løse luften uten at noen er borte i deg. Da får du ikke straffe – og godt er det, sier Alsaker til tv2.no.

– Jeg tror jo til og med at om han prøver å spille videre her, så hadde det vært større sjanse for at han fikk straffe – for han blir hindret.

Les også: NBA vil bøtelegge basketstjerner som filmer

Gareth Bale er også i ferd med å opparbeide seg et tvilsomt rykte for filming. TV 2s fotballekspert Henning Berg kan forstå hvorfor han går i bakken her.

– Det ser jo ut som om keeperen skal komme i full fart og sparke til. Om han gjør det og Bale står på beina, så vil han bli skadet, sier Berg.

– Det er vanskelig å si om han faller fordi at han tror det kommer til å bli kontakt og er tidlig ute, eller om det er den frykten som er grunnen, supplementerer Alsaker.

Ikke tilfeldig
Daily Mirrors sportssjef Oliver Holt er mer klar i sin tale om Tottenham-spilleren:

«Fantastisk spiller Gareth Bale. Men den filmingen var patetisk.»

Les også: Jonny Evans til TV 2 om Cleverleys vidundermål: – Alle i garderoben vet at det var et innlegg

Det er ikke tilfeldig at det er nettopp Luis Suarez og Gareth Bale som går i bakken. De er begge fotrappe spillere som liker å utfordre.

– Samtidig blir de utsatt for mye tyvtriks. Holding og riving. De føler nok ikke at de blir belønnet, og så gjør de kanskje litt ekstra ut av det, sier Alsaker.

Liverpool-manager Brendan Rodgers mener Suarez blir urettferdig behandlet.

– Jeg har ikke sett hendelsen, så jeg kan egentlig ikke kommentere, men uansett hva Luis Suarez gjør, så virker det som om noen har et problem, sier Rodgers.

Suarez (Foto: PAUL ELLIS/Afp)
Suarez (Foto: PAUL ELLIS/Afp)

Vanskelig for dommerne
TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker mener at om dette er holdningen til klubbene og managerne blir engelsk fotball aldri kvitt problemet.

For dommerne er de fleste situasjonene der det er tvil om det er filming eller ikke svært vanskelige å bedømme.

– Fotballen går så fort, og de offensive spillerne er innrettet på å få ballen forbi motspilleren og deretter oppsøke kontakt. Det er en del av problemet, for selv om det er kontakt må dommerne vurdere: hvor kraftig var kontakten, og hvem sin feil var det, sier Alsaker.

– Forsvarsspillerne må være ekstremt forsiktig med å ikke strekke ut beina, med mindre de er sikre på å nå ballen. Blir det kontakt i straffefeltet så sliter de. Da får det heller ta et steg unna og synliggjøre filmingen, foreslår Henning Berg.

Premier League har bygd seg opp på et bilde av at de er en tøff, men fair liga. Det uttrykket er i ferd med å bli utvannet.

Bale Guzan (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
Bale Guzan (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Større aksept
Øyvind Alsaker ser en tendens til at stadig flere filmer, og at aksepten for det øker. Tidligere var det langt mer uglesett å kaste seg, nå trekker de fleste på skuldrene. Det er blitt vanlig.

– Før ble man stemplet og stigmatisert for å filme. Nå er det en viss resignasjon og apati rundt det. Det er bare slik det er, sukker kommentatoren.

– Premier League skal være en ærlig liga. Dette er ødeleggende for imaget til ligaen.

Myten om at britiske spillere ikke filmer er avlivet Tidligere i høst ble det hevdet at utenlandske spillere filmer mer enn de britiske.

– Vi har sett mange tilfeller av det de siste årene at spillere filmer, og at spesielt utenlandske spillere filmer, sa Alex Ferguson etter påstander om at Nani filmet.

– Den myten er avlivet. Dette er ikke lenger et individuelt problem, det er et problem for fotballen generelt, sier Øyvind Alsaker.

Les også: Ferguson er ikke i tvil: – Utenlandske spillere filmer, men det gjør ikke Nani

Klubbene bør ta tak
Han mener at ansvaret for å fjerne filming fra fotballen må være noe man tar tak igjennom klubbene, og at det må en holdningsendring til.

– Klubbene bør ta standpunkt og si at dette vil vi ikke ha i klubben vår, og fortelle det til spillerne, sier Alsaker.

– Suarez sin oppførsel er ikke verdig en klubb som Liverpool. Dersom Brendan Rodgers tar Suarez til side og forteller han at slikt skal vi ikke ha det i Liverpool, og at han mister plassen på laget om han fortsetter, så tar det fort slutt.

Klubbene bør ta standpunkt Samtidig lever uttrykket om at man ser flisen i andres øyne bedre enn bjelken i sitt eget, også i engelsk Premier League.

– Det er jo helt misforstått når Tony Pulis syns det er helt greit at laget scorer mot Manchester City etter en hands av Peter Crouch, men slakter Suarez og andre for filming. Da ser man kun på det som tjener sitt eget lag i det ene øyeblikket, sier Alsaker.