Rune Pedersen (Foto: Bildemontasje/Scanpix)
Rune Pedersen (Foto: Bildemontasje/Scanpix)

Dommersjef Rune Pedersen: – Antakelig mest forsvarlig at Sandnes Ulf-Odd ikke hadde fortsatt

TV 2s fotballekspert Henning Berg mener at også Molde-Sandnes Ulf burde vært avlyst.

Sandnes Ulf må ha påkalt seg værgudenes vrede etter to strake seriekamper i ordentlig møkkavær.

Forrige helg var begge lags trenere i harnisk etter 0-0-oppgjøret mot Odd Grenland. Denne helgen var det Molde-trener Ole Gunnar Solskjær som tente på alle plugger.

Og været er også heftig debattert i Fotballkveld, med dommeransvarlig Rune Pedersen i Norges Fotballforbund (NFF) med på telefon.

Les også: Solskjær ville ha avlyst: – En parodi av en fotballkamp

Berg: – Ikke forsvarlig
– I dag hadde vi en situasjon som var like ille, om ikke verre. Allerede etter to minutter hadde spillerne problemer med å føre ballen fremover, sier Henning Berg om Molde-Sandnes Ulf.

Han er klokkeklar på at kampen aldri skulle blitt spilt.

– Her burde dommeren skjønt at det ikke går an å spille og at det ikke er sportslig forsvarlig. Det gikk ikke an å rulle ballen. Når man ikke kan det, må man avlyse kampen og spille den en annen dag.

Hva mener du? Burde de to omtalte kampene vært avlyst? Si din mening i kommentarfeltet.

Pedersen: – Dommerne avgjør
Rune Pedersen opplyser at slik reglene er utformet, er det dommerteamet som tar den endelige avgjørelsen, og at dommeren har flere forhold å vurdere.

– Det handler om å vurdere om det er forsvarlig å la kampen gå; om kampen kan gå uten at ballen stopper på vei inn i mål og om spillet går i en vanlig fase. Det går på spillernes sikkerhet. Det er de vurderingene dommeren må ta, forklarer Pedersen.

Dommersjefen erkjenner også at forrige helgs «vannpolo-oppgjør» i Sandnes neppe burde vært gjennomført.

– Med fasiten i hånd, tror jeg vel både dommeren som var involvert og flere andre må anse at det var flere grensetilfeller og at det mest forsvarlige antakelig hadde vært at kampen ikke hadde fortsatt, sier Pedersen.

Les også: Andersen: – Forstår ikke hvorfor kampen ble spilt

Høy terskel for å avlyse
Han presiserte at når kampen først er i gang, vil nok terskelen for å avlyse være høyere.

– Nå har vi vært maks uheldige i to seriekamper på rad, så vi har ikke funnet grunn til å endre instruks eller tydeliggjøre, for dommerne er sitt ansvar bevisst, sier Pedersen og legger til:

– I Molde var det et dommerteam, dommerveileder og kampdelegat. De inntrykkene de hadde var at forholdene var forsvarlige og valgte å starte kampen. Det må vi ha respekt for. Så kan vi med fasit i hånd si at andre kunne kommet til andre vurderinger og tatt andre avgjørelser, sier Pedersen.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Davy Wathne påpeker at det ligger et press på dommerne for å få kampene unnagjort.

– Fordi vi er kommet til oktober. Alle vet at været ikke blir bedre utover høsten. Vi har altså en utsettelse fra juli måned som skal spilles 31. oktober. Du flytter altså Sandnes Ulf-Tromsø 11 serierunder. Du ødelegger hele dramaturgien i sesongen. Et lag som ligger i nedrykksstriden kan plutselig spille en kamp som er helt annerledes eller uinteressant for motstanderlaget, sier Wathne.

Hva mener du? Burde de to omtalte kampene vært avlyst? Si din mening i kommentarfeltet.