Hodelus (Foto: Scanpix)
Hodelus (Foto: Scanpix)

Nå er det høysesong for hodelus

Helsesøster oppforder alle foreldre til å sjekke barna sine umiddelbart.

Høsten er høysesong for hodelus, og en undersøkelse viser at hver tredje person har opplevd å selv ha lus, eller at noen i familien har det.

Sjekk ofte og nøye

– Renslighet har ingenting med lus å gjøre. Det smitter fra person til person, og særlig mellom barneskolebarn, sier helsesøster Nina Misvær til «God morgen Norge».

Det er derfor ingen flauhet i å oppleve hodelus, men flere vegrer seg for å fortelle det.

– Jeg håper og tror at det begyner å bli litt mer vanlig nå og alt folk skjønner det. Det viktigste man kan gjøre hvis man oppdager lus på barn, er å si ifra til alle klemmekontakter. Altså alle man har vært i nærkontakt med sånn at også de kan undersøkes. Og på den måten kan man hindre videre smittespredning, men hvis man syntes det er flaut og ikke tør å si det, så stopper det jo der, sier Misvær.

Det er ikke like lett å oppdage lusen, noen ganger klør det, men ikke alltid.

– Det man må gjøre er å undersøke barnet sitt nøye. Vi vil jo nå i høysesongen at alle undersøker barnet sitt minst en gang i måneden, kanskje så ofte som en gang i uken, sier helsesøsteren, som oppfordrer alle foreldre til å sjekke barna sine så fort som mulig.

Derfor slurver vi med lusesjekken

Slik sjekker du luseangrep

For å sjekke lus legger man et hvitt håndkle på barnets skuldre, sånn at man kan se når lusen faller av. Så trenger man en veldig fintannet kam som man grer gjennom håret fra roten. Man må se nøye på kammen, eventuelt ta litt papir og tørke av, og ha godt lys for å se. Husk å bytt både håndkle og kam hvis flere personer skal sjekkes.

– Det er en diskusjon på om man skal gjøre det når håret er vått eller tørt. Hvis det er vått får ikke lusen beveget seg, som kan være litt vanskeligere å se, men det er tryggere for da har man oversikt. Hvis håret et tørt så kan lusen bevege seg fra der man allerede har gredd og tilbake sånn at man ikke ser det, forteller Misvær.

Sjekk om du trenger ekstra vitaminer

Effektiv behandling

Man har ikke mer enn 1-10 lus, og de er bittesmå, ca. 2 mm. Det man oppdager først er eggene som er limt fast i hodebunnen og er dråpeformede. Ofte er de eggene vi ser utklekkede egg, for det tar en uke fra de legges, til de klekkes.

– Det er en grusom behandling, det lukter sterkt og det skal sitte i håret. Det er ikke nok med en behandling, man skal også gi behandling åtte dager etter første gang fordi behandlingen ikke hjelper mot eggene, så man må vente til de klekkes ut, forteller Misvær.

Lusen lever i ca. 25 dager og legger 90 egg i løpet av den tiden. Så man må følge opp og passe på også etter man er ferdig med behandlingen. Kam og hårbørster eller andre ting man har hatt i håret bør fryses i fire timer eller vaskes på 60 grader etter man oppdager hodelus.

Det er ikke grunn til å være redd for møbler eller tekstiler, for hvis lusen faller ned fra hodet dør den raskt ettersom den er avhengig av å suge blod minst fem ganger i døgnet.