Marcin Gortat på Phoenix Suns faller etter duell med JaVale McGee på Washington Wizards. (Foto: PAUL CONNORS/Ap)
Marcin Gortat på Phoenix Suns faller etter duell med JaVale McGee på Washington Wizards. (Foto: PAUL CONNORS/Ap)

NBA vil bøtelegge basketstjerner som filmer

Noe for fotballen?

I fotballen er spillere som faller lett eller helt uprovosert et evig debattema.

Men også i NBA er det de som utnytter at dommerne bare er mennesker. Det vil ligaledelsen nå ha en slutt på.

NBA innfører derfor et bøtesystem for filmere denne sesongen, skriver ESPN. Potensielle syndere vil bli gransket på video og dersom de finnes skyldige blir det først en offisiell advarsel.

Men andre gang en spiller blir avslørt vanker en bot på 29 000 kroner. Tredje gang koster jukset 58 000 kroner, så 87 000 og femte gang 116 000 kroner. Seks eller flere tilfeller av filming kan gi karantene.

- Filming har ingen plass i spillet vårt. Det lurer enten dommerne til å dømme feilaktige fouls eller lurer fansen til å tro at dommerne overser fouls, sier NBAs Stu Jackson i en uttalelse.

Fagforeningen er imot
Meldingen om bøtesystemet falt ikke i god jord hos fagforeningen til NBA-spillerne, National Basketball Players Association (NBPA). Den planlegger å klage til NBA og ta saken inn for National Labor Relations Board.

- Vi mener at en pengestraff for filming ikke er passende og uten presedens i vår sport og andre sporter, sier NBPA-sjef Billy Hunter.

Selv om fagforeningen er imot bøtene, er det flere profilerte spillere, som LA Lakers Kobe Bryant og Oklahoma Citys James Harden, som ønsker systemet velkommen.

Forward Blake Griffin på LA Clippers er selv blitt anklaget for filming. Han er positiv, men ser også at spillere kan komme til å gi blaffen om det står om et mesterskap.