terje
terje

Terje (38) har vært sexavhengig halve livet

– I løpet av en dag kunne jeg ha sex med ti forskjellige menn.

– Sex har opptatt stort sett hele livet mitt. I mange år dreide hverdagen seg om sex. Enten jeg var på jobb eller i familieselskap, så tenkte jeg på det å ha sex på alle mulige steder hele tiden, forteller Terje Müller Karlsen (38) til God morgen Norge.

Terje kommer fra en ganske vanlig norsk familie, men fra tidlig alder følte han seg annerledes og utenfor.

Les også: – Jeg slanket meg for å få pult

Ble «fersket» som 4-åring

Sex var noe han oppdaget svært tidlig. Ett av hans første minner er at han som 4-åring ble oppdaget av sin mor mens han befølte seg selv.

Da han var 12 år debuterte han seksuelt, med en betydelig eldre mann.

Seksuell tilfredstillelse skulle snart vise seg å bli et verktøy for å føle seg bedre.

– Det handlet om at jeg hadde veldig behov for å bli sett. Jeg begynte tidlig å få bekreftelse på kroppen min, jeg fant min måte å skape meg noen følelser på, så har det rett og slitt blitt en uvane - eller vane for meg. Jeg har brukt sex som en måte for å få bekreftelse, og oppmerksomhet på. Før jeg fikk hjelp levde jeg aktivt slik i 10-12 år, utdyper han.

Les også: Vi er mer utro enn tidligere

Avhengigheten tok over livet

Etter hvert som han ble eldre, ble mønstrene verre. Sexavhengigheten var i ferd med å ta over livet hans.

I løpet av en dag kunne han ha sex med ti ulike menn.

– Det er ganske lett å finne mennesker å ha sex med. Jeg har brukt mye internett, mye porno, chattesider, kjente steder der mennesker møtes for å ha sex, som for eksempel sexklubber, saunaer også videre. Det er ganske lett å få seg sex hvis man ønsker det.

Terje skjønte ikke at han var sexavhengig, men innså likevel at han hadde en svært usunn livsstil.

Les også: Sex eller Internett - dét er spørsmålet

Vendepunktet

Som 25-åring fikk han diagnosen utbrent og bipolar, og behandlingen han fikk var tabletter og sykemelding. Men Terje følte seg aldri bedre, og endte opp med å drikke stadig mer.

På det meste kunne han helle i seg tre flasker sprit i døgnet. Han ble etterhvert innlagt for alkoholmisbruk, men mistet jobben og kontakten med familien, og de fleste vennene sine.

Vendepunktet kom da han ble tipset om Espen Andresen som driver Addictologi Akademiet i Oslo.

– En av de få kompisene jeg hadde igjen så at det ikke sto så bra til med meg. Han tipset meg om Espen, og fortalte hva han hadde utdannet seg til. Jeg kjente at jeg måtte gjøre noe med livet mitt, og tenkte at jeg skulle gi behandling en ny sjans. Espen ga meg ny kunnskap, og da snudde livet mitt seg, forteller Terje åpenhjertig.

Siden 2007 har han fått behandling for sexavhengighet, og han har nå vært rusfri i over fire år.

Les også: Derfor bør dere vente med sex

Viktig å finne ut «hvorfor»

Ifølge Espen opplever han sexavhengighet som et stort problem, og at det ikke blir tatt på alvor av myndighetene. Dette fordi det skorter på kunnskap om problemet.

Sexavhengighet er ikke en diagnose i Norge, noe Espen mener ikke er nødvendig. På den måten kan mennesker lett bli satt i bås.

Ifølge ham handler det i grunnen ikke om hva man er avhengig av, men om hvorfor man har blitt avhengig.

Slik hjalp han Terje ut av helvetet.

– Vi gravde litt i det han selv beskrev som en utfordring. Jeg pleier å sammenligne meg med en fotballtrener, at man må trene på det man er dårlig på. Addictologien er en filosofi, som sier at vi har ansvar for eget liv. Da må man stille seg spørsmålstegn ved hva som skaper ubalanse, hva gjør man for lite, hva gjør man for mye, hva kan man gjøre annerledes, hva kan man trene på og lignende, sier han.

Les også:Menn opplever sexfantasier som utroskap

Åpen om fortiden

I dag holder Terje på med å utdanne seg til addictolog, og avstår helt fra anonym sex. Miljøene han vanket i før er nå helt uinteressante for ham.

I framtiden ønsker han seg et parforhold, men han er opptatt av å være åpen om hvor han har vært. Han vil ikke avstå fra sex, fordi dette er en helt normal del av livet. Likevel er det viktig for ham å ta en hver seksuell situajon med fatning.

Torsdag stilte Terje til nettprat. Svarene kan du lese nedenfor:

sexavhengig
sexavhengig