vær (Foto: Stella Pictures)
vær (Foto: Stella Pictures)

Raser mot TV 2s værdamer

TV-seer klaget inn TV 2s værdamepraksis til likestillingsombudet.

VG skriver onsdag at en TV-seer ved navn Agnar Støverud har sett seg lei at TV 2 uten unntak benytter seg av kvinnelige værmeldere.

– Bryter lovverket bevisst

Han har nå klaget StormGeo, som leverer værtjenestene til TV 2, inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Det er lovpålagt at kvinner og menn skal stille likt på arbeidsmarkedet. Jeg mener det er helt uetisk av StormGeo å bevisst bryte lovverket, sier Støverud til avisen.

VG viser til at TV 2 ikke har hatt værmenn siden 1996.

– Diskriminerende

Støverud er ikke alene om å reagere på dette. Medieforsker og førstelektor Turid Øvrebø ved Høgskolen i Volda mener det er problematisk at kjønn skal ha så mye å bety i profilerte og profesjonelle stillinger.

Hun mener i tillegg at denne praksisen er kvinnediskriminerende.

– Jeg mener det er direkte nedverdigende for unge kvinner å bli prioritert til disse stillingene, fordi det tydelig ikke er nok å være flink og profesjonell. I tillegg må man være ung og attraktiv kvinne, sier hun til VG.

Les også: TV 2-Siri selger livsverket sitt

Stor suksess

TV 2 svarer med at dette har vært en bevisst strategi fra kanalens side helt fra starten.

– Jeg synes det har vært en suksess, og ser ingen grunn til å endre på det, sier Kjell Øvre-Helland i TV 2, og han legger til at han tror at også publikum synes dette har vært vellykket.

– TV 2 mener at redaktøren må få bestemme hvordan de programmene utformes. Både menn og kvinner er aktuelle som presentatører. Så langt har få menn søkt, men det kan endre seg. TV 2 er svært fornøyd med tjenesten Storm Geo leverer, sier han til «God kveld Norge».

Personalansvarlig for presentatørene i StormGeo, Mette Krohn Larsen, mener at de følger alle retningslinjer for likestillingsloven. Hun understreker overfor VG at de tidligere har oppfordret menn til å søke, da de er mest opptatt av kvalifikasjoner.

Slutter i TV 2

I august ble det kjent at en av TV 2s mest profilerte værdamer, Eli Kari Gjengedal, gir seg i StormGeo og TV 2.

41-åringen begynner i NRK Hordaland for å lage et værbasert program.

– Det er selvfølgelig leit at hun slutter. Hun er veldig godt likt her, så alle er jo lei seg for å miste en så fantastisk god og positiv medarbeider. Det var timing og en del andre elementer som faller sammen så det respekterer vi. Det er helt vanvittig at det har gått 12 år. Hun vil definitivt bli savnet, sa Mette Krohn-Hansen til «God kveld Norge» i august.

Les mer: Eli Kari Gjengedal slutter i TV 2