BARBERT: Allmennlege kan av erfaring si at flertallet friserer seg nedentil. Jo yngre, jo mer hår fjerner de.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
BARBERT: Allmennlege kan av erfaring si at flertallet friserer seg nedentil. Jo yngre, jo mer hår fjerner de. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Flertallet barberer seg nedentil

Lege og sexolog mener kjønnshåret ikke har så stor betydning i vår kultur i dag.

– La håret bli, og hold både barberhøvel og voks unna området sør for navelen. Det er på tide at kjønnshåret forblir urørt, for det er en grunn til at det er der.

Slik lyder rådet fra lege Emily Gibson i den engelske avisen The Guardian, gjengitt av bt.dk.

Les også: «Ser jeg normal ut nedentil?»

Vanlig blant innvandrere

Anbefalinger til tross, tall viser at halvparten av norske menn fjerner håret «der nede». Ifølge Kjell Olav Svendsen erfaring som allmennlege, er det i dag unntakene som ikke friserer seg nedentil.

– De yngste er de som fjerner mest. Fjerning av kjønnshår er også veldig vanlig blant innvandrere, spesielt muslimske kvinner, sier Svendsen til God morgen Norge.

Les også: Endelig får vi svar på barberingsmyten

Hva mener folk på gata om hvor mye hår som skal beholdes og fjernes? Se video:

639189

Flatlusen utrydningstruet

At gynekologer og hudleger advarer mot å fjerne for mye kjønnshår grunnet hygieniske årsaker, er Svendsen skeptisk til. Han hevder det ikke finnes forskning som beviser dette.

– Om vi skrur tiden godt tilbake kan kjønnshår hatt en hensikt med tanke på varme, beskyttelse og nedsettende friksjon. Jeg tror ikke håret har så mye betydning i vår kultur i dag, sier han.

At noen kan få irritable hårsekker eller rifter som kan bli betent, mener han hører til fåtallet.

– Det forskning derimot viser, er at flatlusen er utrydningstruet, sier han.

Les også: Ballevoksing er siste skrik

Les også: Derfor bør du la kjønnshåret gro

Økt følsomhet ved munnsex

Hvorvidt man bør barbere seg nedentil eller ikke, stiller Svendsen seg likegyldig til. Han er mer opptatt av god hygiene.

– Noen synes et glattbarbert kjønn er greiere hygienisk enn en hårpryd hvor det kan samle seg basilusker av ymse slag hos begge kjønn, sier han.

Blir sexlivet bedre eller dårligere når man er barbert?

– Det er en personlig sak. Når det gjelder munnsex kan det øke følsomheten om man er barbert.