Navid Rezvani i Norske Talenter (Foto: Thomas Reisæter/TV 2)
Navid Rezvani i Norske Talenter (Foto: Thomas Reisæter/TV 2)

Danseren Navid (29) rørte hele «Norske Talenter»-salen

– Dette var veldig sterkt. Jeg var ikke forberedt på det.

Tekst: Sandra Mei Ling Noer

Stående applaus fra både publikum og dommere var det som ventet den 29 år gamle breakeren Navid Rezvani etter hans «Norske Talenter»-audition. I kveldens program fikk vi se at de tre dommerne lot lovordene hagle over danseren på Christiania Theater i Oslo.

– Dette var veldig sterkt. Jeg var ikke forberedt på det. Du tok meg helt på senga. Det er det som er utrolig med «Norske Talenter», at det går an å komme og gjøre noe sånt, sa en usedvanlig beveget Alex Rosén.

Tidligere danser Adil Khan var ikke mindre imponert.

– Navid, du er den sterkeste personligheten og den sterkeste danseren som har vært med i «Norske Talenter» ever! Du kommer her med mål og mening. Du vil fortelle noe om verden, om politikk og om samfunn. Jeg kan se denne tematikken i hjertet ditt, i bevegelsene dine, i øynene dine. Jeg ser sjela di, mann. Og la oss snakke om dansingen din: Du er en B-Boy. At du tar ut breakingen fra den mørke ringen hvor breaking har oppstått og viser følelser på denne måten her... Jeg har ikke ord! I min tid her er dette den sterkeste opplevelsen jeg har hatt.

Se 29-åringens audition og dommernes tilbakemeldinger ovenfor!

Se alle «Norske Talenter»-auditions her.

– 13 år av livet passerte i revy

For Rezvani selv ble auditionen også et sterkt øyeblikk. Spesielt på grunn av dommernes følelsesladde ord.

– Jeg følte at 13 år av livet mitt passerte i revy da jeg hørte hva dommerne sa. Hver eneste nedtur jeg har hatt, hver gang jeg har brutt sammen, hvert eneste nei jeg har fått slengt i ansiktet, hver julaften jeg har tilbragt alene med å øve, hver time på sykehuset etter en operasjon jeg gikk gjennom... Dette var den største seieren jeg kunne fått, forteller han til tv2.no.

Navid  (Foto: Privat)
Navid (Foto: Privat)
Selv om han har danset i mange år og stått på utallige scener, var det en utfordring å opptre foran TV-kameraene.

– Vanligvis blir jeg aldri nervøs. Jeg er veldig selvsikker, jeg jobber hardt og vet at dansingen snakker for meg. Jeg vet at jeg har skills. Men denne konkurransen er en helt annen verden. På audition følte jeg meg ikke hjemme, jeg kunne ikke kontrollere alt og jeg visste ikke hvordan det kom til å gå. Dette er en av de skumleste tingene jeg har gjort hele livet. Jeg ble helt svett da jeg kom ut på scenen. Av disse grunnene ble det også veldig emosjonelt for meg. Jeg var veldig redd. Men det er godt å føle det noen ganger, jeg tror det var viktig å kjenne på den følelsen, sier han.

– Jeg ville vise Norge hva som har reddet meg som menneske

Den 29 år gamle breakeren gikk på scenen for å vise en annen side av hip hop. En som skiller seg fra det ikke ukjente fenomenet med raptekster som handler om sex og dop.

– Jeg ville vise et annet aspekt av en utskjelt sjanger. Hip hopen forbindes med søppel. Men det er heldigvis fortsatt noen individer som lever hip hop slik det var ment. Det var ment for å gi en stemme til mennesker som har en historie å fortelle, men som ikke har stemmen til å fortelle den. Jeg ville også prøve å vise Norge hva som har reddet meg som menneske. Jeg ville prøve å fortelle en historie med bevegelser. Det var en veldig personlig opptreden for meg på grunn av alt jeg har vært gjennom.

Dramatiske skader på grunn av dansen

Å kjempe for kunsten sin har ikke alltid vært lett for 29-åringen. Like etter at suksessen startet å blomstre rundt 2007, kom den store smellen.

Navid (Foto: Privat)
Navid (Foto: Privat)
– Det kom til et punkt der jeg trodde jeg var Supermann. Det gikk bra med dansingen og jeg ble invitert til å opptre over hele verden. Men med berømmelsen ble jeg ignorant. Jeg trodde ingenting kunne knekke meg. Jeg trente veldig mye uten å høre på kroppen. Det begynte å gjøre vondt, men jeg fortsatte å trene ved hjelp av smertestillende.

Kroppen ble verre. Smertene også. Rezvani fortsatte med flere og flere piller, helt til det sa stopp.

– Da jeg endelig kom meg til legen hadde jeg en total rift i menisken i kneet. Sener og muskler i begge skuldrene og armene var ødelagt. Kirurgen som opererte meg sa at det så ut som jeg hadde vært i en bilulykke, forteller danseren.

Så kom beskjeden om at han ikke fikk gjøre det han elsket mest.

– Jeg kunne ikke danse ordentlig på to år. Men jeg ga ikke opp, og brukte føttene og knærne for å danse. Jeg brukte også tiden på å lage dokumentarer om dans, både fra Iran og India, som slo an. Jeg skrev dikt. Og jeg tenkte på Adil, som gjør det stort for seg selv selv om han ikke lenger kan danse.

Inspirert av Adil

Det blir tydelig at «Norske Talenter»-dommeren har vært en stor inspirasjon for breakeren.

Adil (Foto: TV 2)
Adil (Foto: TV 2)
– Se på Adil. Som en hip hop-artist har han utrolig mye respekt. Han er alltid sann mot kunsten sin. Du ser det på det han gjør og du ser det på tilbakemeldingene han gir i «Norske Talenter». Han ville for eksempel aldri stilt opp i en Grandiosa-reklame selv om han ville fått masse penger for det. Han vet hva hip hop står for. Han er en inspirasjon. Det han har oppnådd i livet er det jeg ønsker å oppnå. Alle sa det var umulig å slå gjennom som danser, jeg så ham gjøre det. Han var den som fikk meg til å tro at det var mulig å få et gjennombrudd som danser. Han er en legende.

Se alle «Norske Talenter»-auditions så langt her.

Håper foreldrene vil forstå

29-åringen håper hans gjennombrudd kommer med «Norske Talenter». Han håper TV-opptredenen kan hjelpe ham videre i dansekarrieren. Og han håper at foreldrene hans, som bor i Iran, kan få et innblikk i hvorfor dette er så viktig for ham.

– Foreldrene mine kommer fra en kultur og et samfunn der det ikke er akseptabelt at høyeste utdanning er videregående skole. En normal, voksen mann i Iran skal helst ha en bachelorgrad. Selv om du ikke jobber med det du har studert, er utdannelse noe du skal ha. Man skal helst være en utdannet person. Så det har nok vært litt tøft for foreldrene mine at sønnen deres ikke er utdannet. Jeg begynte å studere geologi på Universitetet i Oslo, men jeg sluttet på grunn av dansen. Å fortelle det til pappa er en av de vanskeligste samtalene jeg har tatt, sier han.

Fredagens program er satt til opptak, nå skal det sendes i retning sørøst.

– Det første jeg skal gjøre nå er å få programmet oversatt så de får sett det. De har aldri sett meg danse live. Men selv om de helst skulle sett at jeg fikk meg en utdannelse, vet jeg at de er stolte av meg. De vet at det er dette jeg elsker mest i livet.

Hvordan det går videre med Rezvani kan du se fredager klokken 20.00 i «Norske Talenter». Les alt om dommere og deltakere på tv2.no/talenter.