FORANDRING FRYDER: Ari Behn har gått fra en «konservativ gentleman» til en «urban cowboy».
FORANDRING FRYDER: Ari Behn har gått fra en «konservativ gentleman» til en «urban cowboy».

Sjekk Ari Behns enorme forvandling

– Han er i dag langt mer bohem og «urban cowboy» i stilen. Se gamle videoklipp her.

Søndag 30. september fylte kunstner og forfatter Ari Behn 40 år.

Prinsesse Märthas ektemann skal ha feiret privat med familie og venner i sitt nye hjem i London.

«God kveld Norge» tar et tilbakeblikk på forfatterens stilforvandling gjennom årene.

Les også:Ari Behn fyller 40 år

TRIST SOM FAEN: Ari behn leser fra sin bok «trist som faen»
  i 2001. (Foto: Falch, Knut, © jk)
TRIST SOM FAEN: Ari behn leser fra sin bok «trist som faen» i 2001. (Foto: Falch, Knut, © jk)

– Jåleri finnes på mange forskjellige måter

Ari Mikael Behn slo gjennom som forfatter med boken «Trist som faen» i 1999. Til tross for suksessen fikk den velkjente forfatteren den gang kritikk for at han oppstod i mediene for ofte.

– Jåleri finnes på forskjellige måter, uten at man kler seg i en flott dress. Man kan være jålete på motsatt vis, at man skal snobbe vekk og nedover, og holde seg unna mediene, sa Ari til TV 2 i 2001.

– Hva sier du til at folk synes at du har et stort ego?

Da sier jeg bare at et ego, hver dag er en fest, og jeg er et smykke. Det lærte jeg i Afrika. En dag kan være en hel evighet, hvorfor skal man ikke prise livet og andre må elske seg selv og andre. Hvis det er ego så er det jo greit, sa forfatteren.

Se TV 2-intervjuet fra 2001 her:

TV 2s moteekspert Marianne Jemtegård mener at det var en veldressert Ari folket fikk møte for 11 år siden.

– Da Ari trådte inn i det rojale søkelyset var det lite klesmessig som tydet på at vi hadde med en kreativ forfatter å gjøre. Håret var velfrisert, dressen satt slik den skulle, og fargepaletten var konservativ nok til at ingen bet seg spesielt merke til hans garderobe. Det var tydelig at han ønsket å gjøre sitt inntog i de kongeliges rekker så smertefritt som mulig. I likhet med Mette-Marit er det lett å se hvordan hans egen personlighet har blitt mer synlig i klesveien etter hvert som han har blitt "varm i trøya", sier moteeksperten til «God Kveld Norge».

– Det å treffe Ari var veldig stort for meg

I 2001 annonserte kongehuset at prinsesse Märtha og forfatter Ari Behn var forlovet.

Paret ble kjent gjennom Ari Behns mor, Marianne Solberg, som traff prinsessen på fysioterapi-kurs.

– Regjeringen har i anledning Hennes kongelige høyhet prinsesse Märtha Louises og Ari Behns forlovelse, sendt sine hjerteligste gratulasjoner med de beste ønsker for framtiden, het det i en pressemelding som ble sendt fra Statsministerens kontor etter at Slottet hadde kunngjort forlovelsen.

– Det å treffe Ari var veldig stort for meg. Det å finne en man elsker og som man har en så dyp kontakt med, det er jeg veldig takknemlig for, sa prinsesse Märtha den gang.

Se video fra kunngjørelsen av forlovelsen 13.desember 2001:

Jemtegård menter at den konservative stilen var planlagt og bevisst fra Aris og kongehusets side.

– Hadde han den gang gått for den viltre, skjødesløse kunstnerbohem-looken vi ser i dag, hadde han helt klart skapt store problemer både for seg selv og sin kone. Ved å tone ned sin flamboyante sider i klesveien, og la det norske folk først bli kjent både med han og med den søte kjærlighetshistorien som er deres, fikk han en mykere landing inn i de royale sirkler.

Les også: Märtha og Ari jubileum

NYGIFT: Her vinker Ari Behn til de fremmøtte utenfor kirken
  etter at han og prinsesse Märtha ga hverandre sine ja i 2002. (Foto:
  Bendiksby, Terje, © jk PK)
NYGIFT: Her vinker Ari Behn til de fremmøtte utenfor kirken etter at han og prinsesse Märtha ga hverandre sine ja i 2002. (Foto: Bendiksby, Terje, © jk PK)

– Ikke lett for Ari å gifte seg inn i kongefamilien

24. mai 2002 sto det kongelige bryllupet mellom forfatteren og prinsessen, som feiret tinnbryllup i år.

– Jeg hadde plass i Nidarosdomen under selve vielsen - og glemmer aldri da en stolt kong Harald førte sin datter opp til alteret - og til en ventende Ari. Jeg har også friskt I minne brudens tårevåte ansikt, da biskop Finn Wagle erklærte dem for mann og hustru, sier hoffekspert Totland til God Kveld Norge.

På tidlig 2000-tallet fikk folket som oftest se bilder av en stilig og renbarbert Ari.

- Det var nok Ikke helt lett for Ari å gifte seg inn i kongefamilien, slik han gjorde. Hvis man ser bilder fra forlovelsestiden og bryllupet - og ekteskapets første år, ser man en helt annen Ari enn slik han fremstår i dag - mye mer konservativ og velsoignert i stilen. Det var som om han virkelig prøvde å tilpasse seg sin nye "rolle" som medlem av den kongelige familie, sier Totland.

Se video fra bryllupet her:

Les også:Ari Behn lager bibelteater

– En urban cowboy

I tiden etter bryllupet har Behn fortsatt med sin kunstneriske og litterære satsing. I 2004 lanserte han og designeren Baron von Bulldog en smokingkolleksjon.

I samarbeid med Magnor glassverk lanserte forfatteren serviset «Peacock» i 2007. I tillegg har Behn laget TV-dokumentarer og skrevet for Dagbladet og Aftenposten.

I dag mener hoffekspert Totland at Behn har i langt større grad turt å være seg selv stilmessig.

– Han har på mange måter funnet sitt "modus vivendi ". Dette gjenspeiler seg også i hans ytre fremtoning. Han er i dag langt mer bohem og "urban cowboy" i stilen. Slik han åpenbart trives best. Og slik jeg også tror Märtha liker ham aller best, sier Totland til «God kveld Norge»

– Dagens Ari viser selvtillit og en deilig nonsjalanse i forhold til hva det norske folk måtte mene om hans klesstil. Han viser sin sterke personlighet gjennom antrekk som er mer Johnny Depp enn Ola Nordmann, og hans bohemske og flagrende grånende manke viser også integritet og selvsikkerhet sier moteeksperten Jemtegård.

I 2011 debuterte Ari som dramatiker da han skrev og satt opp teaterstykket «treningstimen» på Rogaland teater. Teaterstykket handler om en svært kjent person som får nok av kjendislivet, tar seg en pause og til slutt må «trenes» tilbake til det offentlige rom.

Til «God kveld Norge» fortalte Ari at han kjente seg igjen i problematikken.

Les også:Märtha og Ari til London for å lære barna engelsk

Lav profil i London

KUNSTER: Ari Behn «dyrker sin flamboyante side i langt større
  grad», menter moteekspert. (Foto: Roald, Berit)
KUNSTER: Ari Behn «dyrker sin flamboyante side i langt større grad», menter moteekspert. (Foto: Roald, Berit)

Tidligere i år ble det kjent at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ville flytte til London sammen med deres dre døtre, Maud Angelica (9), Leah Isadora (7) og Emma Tallulah (4).

Jemtegård tror at det å bo i London vil kle Aris stil perfekt.

–Ved å flytte til London tror jeg også at Ari vil dyrke sin flamboyante side i langt større grad, omgitt av menn som tør å eksperimentere mer med sin garderobe - og vekk fra nordmenns kritiske blikk. Den litt ville «skogmann-looken» han kjører på håret er forresten helt tidsriktig, de hotteste modellene nå har helst både skjegg og grånende hår. Så her er Ari en liten trendsettere i norsk målestokk, avslutter Jemtegård.

Les også:Ari Behn: – Å være berømt er som å havne i helvetes forgård