Eldre utgaver av Volkswagen og Audi er blant favorittene til norske biltyver.
Eldre utgaver av Volkswagen og Audi er blant favorittene til norske biltyver.

Dette er biltyvenes favoritter

De stjeles aller mest – blir du overrasket?

Antall biltyverier i Norge har sunket kraftig de siste årene. Det skyldes først og fremst at bilene har blitt mye vanskeligere å stjele. Bedre låser, startsperrer og andre elektroniske sikkerhetstiltak har gjort livet surt for biltyvene.

Dermed er eldre biler overrepresentert på statistikkene, fordi de er enklere å stjele.

Topp 6

Forbruker-nettstedet dinside.no. har hentet inn statistikk fra Gjensidige og DNB skadeforsikring, over hvilke merker som oftest blir meldt stjålet.

Her har man tatt utgangspunkt i de mest solgte merkene, og laget "topp 6" over dem som stjeles mest.

Hos DNB kommer Audi på toppen – mens Volkswagen topper hos Gjensidige. Toyota er for øvrig på andreplass hos begge selskaper.

LES OGSÅ: Se hva de frekke biltyvene gjorde

Kommer langt med skrujern

– Dette er interessant fordi det sier en del om hvilke merker som er enklest å stjele. Samtidig handler det om volum, altså hvilke merker som fortsatt har et betydelig antall biler ute på veiene fra særlig 80- og 90-tallet, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– I praksis er jo de gamle bilene mer utsatt nå, fordi biltyvene vet at nyere biler er mye vanskeligere å stjele. Eldre biler mangler startsperre og etter mange års bruk kan også dørlåser og tenningslås være slitt. I enkelte tilfeller kommer man langt med bare et skrujern ...

Gjøre det vanskelig

– Da er det klart at biltyvene omtrent kommer til dekket bort.

– I slike tilfeller bør man i det minste gjøre det så vanskelig som mulig, ting som alarm og en god, ekstra rattlås gjør at tyvene sannsynligvis går videre og velger en annen bil i stedet, sier Benny.

LES OGSÅ: Millionbilene forsvinner uten spor

Brukstyverier

– Men nyere biler stjeles også?

– Det er riktig. Det viser seg dessverre at også de aller mest avanserte sikkerhetsløsningene kan trikses med. Flere merker har hevdet at det er umulig å stjele bilene deres uten å ha originalnøkkelen. Det stemmer nok ikke. Kjeltringene får stadig mer avansert utstyr og dette har blitt en del av den organiserte kriminaliteten, sier Benny og legger til:

– Men det er snakk om veldig små volumer. Biltyverier er fortsatt i all hovedsak brukstyverier – og der er altså de godt voksne bilene i faregruppen.

LES OGSÅ: Tidenes frekkeste biltyv?

Disse merkene stjeles mest:

DNB:

1. Audi

2. Toyota

3. Volkswagen

4. Ford

5. Volvo

6. BMW

Gjensidige:

1. Volkswagen

2. Toyota

3. Mercedes

4. Audi

5. BMW

6. Volvo

(Kilde: Forsikringsselskapene, via dinside.no.)

Noen er smartere enn andre – se denne kreative biltyven