Kaymer
Kaymer

Europa vant Ryder Cup etter dramatisk avslutning

Europa forsvarte Ryder Cup-tittelen i golf mot USA etter en sensasjonell opphenting søndag.

Siden europeerne var tittelforsvarer holdt 14 poeng til seier. Triumfen ble et faktum da tyske Martin Kaymer slo Steve Stricker og sendte Europa opp i 14-13-ledelse. Det hadde ingenting å si at den 12. og siste singlekampen ikke var ferdigspilt.

Kaymer vant sin kamp med en putt på det 18. og siste hullet.

– Dette er ubeskrivelig. Jeg var så nervøs de siste to eller tre hullene. Nå vet jeg hvordan det føles å vinne Ryder Cup, jublet tyske Kaymer.

Lå langt bak
Før søndagens avslutning med tolv singlekamper ledet USA med 10-6 over Europa. Faktisk ledet amerikanerne 10-4 på et tidspunkt på lørdagen. Amerikanerne lå dermed meget godt an, men gikk på tap etter tap da det gjaldt som mest i Illinois.

LES: Woods benket i Ryder Cup for første gang
LES: Mannlig prostituert brøt seg inn hos Australias cricketlag

Europa vant seks av sine åtte første dueller og gjentok «mirakel-comebacket» som USA klarte i 1999. Også den gang ble en 10-6-ledelse tatt igjen. Totalt ble det åtte europeiske seirer av tolv mulige i singlekampene søndag.

Spesielt Ian Poulter viste frem golfspill av ypperste merke. Poulter lå to hull bak sin motstander Webb Simpson tidlig i duellen, men på det 17. hullet tok Poulter ledelsen for første gang. Også Rory McIlroy spilte godt. Nordiren holdt på å komme for seint til start. McIlroy trodde tee-off var en time seinere enn det egentlig var, og ble reddet av en politieskorte. McIlroy fikk en energibar i hånden og 15 minutters oppvarming. Det holdt til seier mot Keegan Bradley.

Dediserte seier til Seve Ballesteros
Etter seieren valgte lagkaptein José María Olazábal å dedisere seieren til avdøde Seve Ballesteros. Ballesteros var en av golfsportens mestvinnende og feirede personer fra midten av 70-tallet til utpå 90-tallet. I 2011 måtte han gi tapt i kampen mot kreft.

– Denne seieren er for hele Europa. Seve vil alltid være med dette laget. Han var en viktig brikke i Ryder Cup for det europeiske laget. Lørdag kveld tror jeg gutta skjønte at å tro var det viktigste. Det gjorde de, sier Olazabal.

Europa vant Ryder Cup-tittelen også forrige gang i Wales for to år siden.

Amerikanske aviser er ikke nådig etter kollapsen.

– Dette var en av de verste kollapsene i amerikansk idrettshistoruie, skriver avisen.

Slik gikk søndagens kamper:
Donald (EUR) slo Watson (USA) 2&1 (Donald ledet med to hull når ett hull gjenstod)
Poulter (EUR) slo Simpson (USA) med 2 hull
McIlroy (EUR) slo Bradley (USA) 2&1
Rose (EUR) slo Mickelson (USA) med 1 hull
Lawrie (EUR) slo Snedeker (USA) 5&3
D Johnson (USA) slo Colsaerts (EUR) 3&2
Z Johnson (USA) slo McDowell (EUR) 2&1
Garcia (EUR) slo Furyk (USA) med 1 hull
Dufner (USA) slo Hanson (EUR) med 2 hull
Westwood (EUR) slo Kuchar (USA) 3&2
Kaymer (EUR) slo Stricker (USA) med 1 hull
Woods (USA) delte poeng med Molinari (EUR)

(©NTB/TV 2 Sporten)