phil thompson brendan rodgers
phil thompson brendan rodgers

Verste start siden 1903 – men Phil Thompson er ikke bekymret

– Det er ingen tvil om at resultatene vil forbedre seg, sier Liverpool-legenden.

London (TV 2 Sporten): Brendan Rodgers har fått en vrien start på karrieren som Liverpool-manager: To poeng og minus seks i målforskjell på de fem første kampene er Liverpools verste sesongstart i ligaen siden 1903. Tidligere Liverpool-kaptein og TV 2-ekspert Phil Thompson er imidlertid ikke bekymret.

– Det er ingen tvil om at resultatene vil forbedre seg. Starten på ligaen kom alltid til å bli vanskelig, med hjemmekamper mot Manchester City, Arsenal og Manchester United. Vi tok bare et poeng, men egentlig så spilte vi bare en dårlig omgang – andreomgangen mot Arsenal.

Marginer imot
I tillegg til tøffe hjemmekamper, har Liverpool møtt to vanskelige lag på bortebane i form av West Bromwich og Sunderland, to kamper Thompson mener lett kunne vippet i Liverpools favør.

– Den første kampen mot West Brom, der er jeg helt sikker på at vi hadde vunnet dersom ikke Daniel Agger hadde blitt utvist. Kampen mot Sunderland var en glimrende prestasjon fra Liverpool, jeg tror Sunderland bare hadde et skudd på mål i løpet av kampen, og vi burde ha vunnet.

Verste siden 1903
Uavhengig av sportslige prestasjoner er likevel tallenes tale klar: Ikke siden 1911 har Liverpool stått uten seier etter fem kamper i serien, og den gangen hadde de bedre målforskjell enn i år. Vi må helt tilbake til 1903 for å finne en svakere start - den gangen tapte Liverpool alle sine fem første kamper og rykket til slutt ned. Thompson lar seg ikke affisere nevneverdig av de dystre barrierene som brytes denne sesongen.

– Vi har hatt dette nå de siste 18 månedene, med rekorder som blir brutt. Det var det samme i starten av forrige sesong, rekorder for antall skudd i tverrleggeren, rekorder for antall skudd i stangen, rekord for tid siden vi hadde vunnet noe.

Langsiktighet
Thompson, som vant sju seriemesterskap og fem europacuper med Liverpool, er også klokkeklar på at trener Brendan Rodgers må få tid.

– Dersom vi begynner å skifte manager hver gang noe går galt, så kommer vi til å bli som de fleste andre klubbene. Se på Newcastle, de ga akkurat Alan Pardew en åtteårskontrakt – hvor forfriskende er ikke det? Noen vil kanskje si det er litt for mye, men det viser i hvert fall at de har tro på kontinuitet.

– Jeg synes vi har mye det samme problemet som vi hadde i fjor under Kenny Dalglish – vi dominerer kamper og vi skaper sjanser, men vi klarer ikke score.

Ineffektive
På det siste poenget har Thompson tallene på sin side. Den Engelske avisen The Guardian undersøkte denne uken hva tallene forteller oss om Liverpools start på sesongen. De oppdaget at i år som i fjor er effektiviteten foran mål et stort problem. I fjor scoret Liverpool på 9,13 prosent av sjansene sine, det laveste tallet for klubben siden Opta begynte å registrere slike ting. I 2008/2009-sesongen, da Liverpool kom på andreplass, var tallet til sammenligning 13,46 prosent. Men selv bunnoteringen i fjor var langt bedre enn det som har blitt prestert så langt i år: Kun 5,97 prosent av Liverpools sjanser så langt denne sesongen har blitt omsatt i scoringer.

Thompson har likevel tro på at trenden vil snu, og peker på fjorårssesongen som et eksempel på at den dårlig sesongstart ikke nødvendigvis betyr at hele sesongen blir dårlig.

– Det du må huske på er at Arsenal lå på 17. plass etter fem kamper forrige sesong, og de endte på 3. plass. Jeg prøver fortsatt å holde meg positiv.

Klikk her for mer informasjon om og bestilling av TV 2 Premier League
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk
Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager!