iphone2 (Foto: Espen Swang)
iphone2 (Foto: Espen Swang)

Er iPhone 5 verdt å kjøpe?

– Det er flere grunner til å velge iPhone 5. Men det er også noen grunner til å la det være.

TV 2 hjelper degs mobilekspert Espen Swang fra Mobilen.no har stått i kø i London for å få tak i iPhone 5. Natt til fredag ble telefonen lagt ut for salg i Norge.

– Det er et studie verdt for en sosialantropolog, der står vi altså samlet i en park hele natta, noen har med seg klappstoler, noen har med seg senger de kan sove på, noen står i bare klærne og prøver å holde ut, for det er kaldt om natta, og så skal vi tidlig inn i butikken og få oss ny telefon, sier Swang til TV 2 hjelper deg.

Se også: Her står de i kø for Iphone 5

Og hva synes egentlig Swang om Apples seneste tilskudd?

– Har du en iPhone 4S fra før, så vil den med en oppdatering bli nesten identisk som iPhone 5. Den har litt større skjerm, det er det eneste, sier Swang.

– Kjempeglad i iPhone

– Alt i alt er iPhone 5 en mobiltelefon som helt sikkert vil dekke de aller fleste behov du måtte ha. At enkelte ikke vil ta i Apple-produkter med ildtang har nok mest med følelser å gjøre. Vi synes den fortjener en plass helt oppe blant de beste, men trekker den noe for pris, litt for mangelfulle kart og manglende NFC, men lar nåde gå for rett når det gjelder skjermstørrelse – det er ikke alle som ønsker seg større skjerm enn dette, selv om de kan få det fra konkurrentene, skriver Swang på Mobilen.no.

Det er et pluss at skjermen og kameraet er meget bra, brukergrensesnittet ryddig og enkelt å lære, og at taleassistenten «Siri» nå kan hjelpe til mer enn noensinne.

– Du er ikke så glad i iPhone du?

– Jeg er kjempeglad i iPhone! Du kan bruke dem til veldig mye rart, du får fancy tilbehør, men riktignok passer ikke det gamle tilbehøret til den nye telefonen, allikevel har iPhone et økosystem rundt seg som gjør at iPhone er en veldig brukervennlig og fin mobiltelefon.

Følg med på TV 2 hjelper deg torsdag 4. oktober – vi tester mobiler. Hvordan gjør iPhone 5 det sammenlignet med andre telefoner?

Se også: Hvor mye tåler smarttelefonen din?

Saken fortsetter under bildet

Denne er allerede å se i butikkene i Gaza. Den populære telefonen
  smugles gjennom tunneler over grensen fra Egypt. (Foto: Espen Swang)
Denne er allerede å se i butikkene i Gaza. Den populære telefonen smugles gjennom tunneler over grensen fra Egypt. (Foto: Espen Swang)

Gammelt utstyr funker ikke

Det er flere grunner til å velge iPhone 5. Men det er også noen grunner til å la det være, skriver Swang på Mobilen.no sine nettsider.

Designen ligner den gamle, men det er allikevel gjort større endringer på iPhone 5 enn det ble mellom iPhone 4 og 4S. Bak telefonen er glassplaten erstattet med aluminium med plastfelt øverst og nederst.

Den mest åpenbare forskjellen er lengden på telefonen, fordi skjermen er i filmformatet 16:9, men bredden er den samme som før. Telefonen er også lettere og tynnere enn før.

Mobilen.no skriver også at det har kommet en del meldinger om at lakken på den sorte rammen lett kan flakke av, men de har testet den hvite versjonen.

Bunnpluggen er ny og mindre enn den gamle, derfor kan du ikke bruke det gamle utstyret.

Ifølge DinSide.no ser prislista slik ut:

– iPhone 5 16GB: 5.190 kroner

– iPhone 5 32GB: 6.090 kroner

– iPhone 5 64GB: 6.990 kroner

Les også: iPhone-boom: Fire ganger flere gjør som Rune

Saken fortsetter under bildet

iphone1 (Foto: Espen Swang)
iphone1 (Foto: Espen Swang)

– Fantastisk skjerm

– Skjermen er helt fantastisk å se på, med en pikseltetthet som gjør at bildet fremstår som helt skarpt. Det er knapt mulig å registrere de enkelte pikslene med det blotte øye, skriver Swang.

Målinger utført av displaymate.com hevder at skjermen på iPhone 5 har bedre kontrast, bedre fargegjenngivelse og takler omgivelseslys enn noen annen mobilskjerm på markedet.

iPhone har også utviklet taleassistenten sin «Siri», som nå kan utføre flere funksjoner enn før, og hun kan komme med lokale anbefalinger.

Les også: Telefonmysteriet: Stina fikk private SMS-er fra ukjente damer og menn

Saken fortsetter under bildet

iphone3
  (Foto: Espen Swang)
iphone3 (Foto: Espen Swang)

Kjappere enn iPhone 4S

Mobilen.no har testet iPhone 5 med GeekBench, som måler hastighet og ytelse i ulike prosesser på telefonen, og iPhone 5 får over 1600 poeng. Det er 2,5 ganger høyere score enn iPhone 4S får.

– Men en ting er målt ytelse i testprogramer – noe annet er hvordan telefonen oppleves i praksis. Apple iPhone 5 oppleves unektelig som svært rask, men det er vanskelig å vurdere nytten av å gå fra tilstrekkelig rask og effektiv (iPhone 4S) til noe som er enda raskere. Side om side åpner iPhone 5 en del apper litt raskere enn iPhone 4 gjør, skriver Espen Swang.

Apples kart får ikke like mye skryt.

– Kartene har noen fantastiske funksjoner som gir mulighet for å studere bygninger i enkelte byer i 3D. Men kartene, og særlig 3D-funksjonen, har så mange feil og svakheter at det er en skam.

Les også: Ny iPhone støtter ikke norsk 4G

Saken fortsetter under bildet

iphone4 (Foto: Espen Swang)
iphone4 (Foto: Espen Swang)

Lyd- og bildekvalitet

– Lydkvaliteten ved samtaler synes å være noe forbedret fra iPhone 4, mens radiofølsomheten fremdeles ligger noe tilbake for det vi kunne ønske, skriver Swang.

Med den nye telefonen kommer også nye øreplugger, som ifølge Mobilen.no har en utforming som gjør at du får lyden bedre kanalisert i øret.

– Kameraet i iPhone 5 er ikke helt ulikt det som sitter i iPhone 4S, med 8 megapiksler stillbildeoppløsning og en enkel diode som gir begrenset fotolys. Men optikken er byttet ut, og det sitter en ny signalprosessor i telefonen. Du kan komme tettere når du fotograferer med makro, og du kan ta bilder i dårligere lys.

Bildestabilisatoren når man filmer video skal være forbedret, uten at Mobilen.no merket så mye til det, de er ganske fornøyde med iPhones kamera fra før. Mobilen.no gir iPhone 5 nettopp en femmer.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter