Tottenhams keeper Erik Thorstvedt jubler i bar overkropp etter seieren over Arsenal i FA cupen 1991. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Tottenhams keeper Erik Thorstvedt jubler i bar overkropp etter seieren over Arsenal i FA cupen 1991. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)

Spurs har ikke vunnet på «drømmenes teater» siden Thorstvedts debutsesong : – Må håpe Sir Alex bommer med laguttaket

Keeperen var med å vinne 3-0 mot Manchester United på Old Trafford i 1989.

Manchester United–Tottenham (18:30)

TV 2 PL HD 1 og tv2sumo.no.

For Tottenham er «Drømmenes teater» mer «marerittenes scene».

I juli 1989 gikk Erik Thorstvedt fra IFK Göteborg til Tottenham og tilreiv seg raskt en fast plass mellom stengene for London-klubben.

16. desember 1989 var siste gang Tottenham vant på Old Trafford, etter at Gary Lineker scoret kampens eneste mål. Det var uten nordmannen på banen, som hadde spilt alle kampene for Tottenham den sesongen frem til akkurat det oppgjøret.

Tottenham dominerte
I 1989/1990-sesongen møttes lagene tre ganger, og to av dem på Old Trafford. Tottenham vant alle.

Det var show å vinne 3-0 på Old Trafford.

To måneder tidligere hadde Thorstvedt vært med på å vinne 3–0 på samme bane, da i ligacupen.

– Det var show å vinne 3–0 på Old Trafford. Ligacupen betydde jo vesentlig mer den gangen, enn den gjør nå, sier Thorstvedt til tv2.no.

– Jeg husker spesielt godt at Paul Ince var i bemerkelsesverdig godt humør etter kampen.

Thorstvedt (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Thorstvedt (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)

– Tvilte på Ferguson
Han innrømmer likevel at stadion i Manchester ikke hadde helt den samme posisjonen den gangen som nå, og at det kanskje var lettere å vinne der den gangen.

– Når jeg var der så hadde jo ikke Manchester United og Old Trafford den auraen de har i dag, sier keeperlegenden.

– Da var jo Alex Ferguson en mann man tvilte på. Man kan vel si at ting har endret seg voldsomt.

Sist gang Tottenham slo Manchester United i det hele tatt var i sesongens siste Premier League-kamp i 2001. Da var serien allerede avgjort.

Les også: Ferguson blander seg inn i Terry-saken: – Han kan se på det som en mild straff

22 kamper uten seier, på to måter
Siden den gang har lagene møttes tjueto ganger, like mange kamper som siden sist London-klubben vant på Old Trafford.

Kanskje kan tallet 23 være et godt omen for Tottenham-fansen, selv om TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad tviler på det.

– Jeg tror ikke Tottenham vinner denne gangen heller, selv om de er i ferd med å finne formen, sier Wikestad.

Han tror overgangen fra Harry Redknapps frie trenerstil til Andre Villas-Boas taktikkbaserte spillestil har vært en utfordring for Tottenhams spillere, som likevel henger bra med i toppen.

– Spillerne har mindre frihet enn de er vant til, og særlig nå i oppstartsfasen, men de er i ferd med å finne ut av det, sier kommentatoren.

– Tottenham kan bli gode, men det er nok litt tidlig å ta Manchester United på bortebane.

23 år uten seier borte mot et lag de har møtt hver sesong er mye, men hovedforklaringen er enkel.

Bedre lag

Andre Villas-Boas (Foto: CARL COURT/Afp)
Andre Villas-Boas (Foto: CARL COURT/Afp)
Manchester United har gjennom alle de årene vært et bedre fotballag enn Tottenham. Det er berre å se på tabellen, sier fotballekspertene.

– Å møte et United på hjemmebane er noe alle lag sliter med, sier Erik Thorstvedt.

– Når det er sagt så er det klart at Tottenham sin statistikk er ekstra fæl, og mye av det ligger nok mentalt etter hvert.

– Det er en fryktinngytende bane å være på, og Manchester United taper ikke mange kamper der pr. sesong. De fleste lag har en veldig dårlig statistikk der, istemmer Wikestad.

Det finnes ulike teorier på hvordan man skal angripe en kamp mot en i utgangspunktet bedre motstander. Skal man spille kynisk og defensivt med fokus på motstanderen, eller skal man spille på sine egen måte?

Tottenham-fansen er stolt av klubbens filosofi om å spille offensiv fotball.

Les også: Liverpool-manageren vet hva som må til: – Vi må nok begynne å filme

Villas-Boas har en plan
Å prøve å styre kampen mot Manchester United på Old Trafford er en utfordring, men Thorstvedt tror ikke det utelukkende kan forklare den lange rekken med kamper uten tap.

– Det er viktig å ikke være naive, og å unngå dumme feil. Gjør man feil blir man straffet knallhardt, mener målvakten som fikk 97 kamper for landslaget.

Manchester United har slitt med lag som tør å angripe dem. Wikestad tror taktisk anlagte Andre Villas-Boas har en plan, og at Tottenham har en sjanse.

– Manchester United har slitt med lag som tør å angripe og presse høyt på Old Trafford. Til og med Norwich hadde de i kne forrige sesong, sier Wikestad.

– Tottenham har spillere som kan true United. Dembele er en type som kan skape noe ut av ingenting, og Defoe kan score på hva som helst, mener kommentatoren.

Erik Thorstvedt mener farten i laget til Tottenham kan bli en avgjørende faktor.

– Farten til typer som Bale og Defoe kan gi muligheter til å utnytte at United er ute av balanse, men det krever at de har fart og er presise samtidig.

– Ellers kan Tottenham håpe på at Alex Ferguson bommer på laguttaket. Han bruker å sende ut et lag han tror er akkurat godt nok til å vinne, men av og til bommer han.

Gareth Bale hjerte (Foto: Tom Hevezi/Ap)
Gareth Bale hjerte (Foto: Tom Hevezi/Ap)

Av de verste rekkene
Kun en gang tidligere har Tottenham gått mer enn 22 kamper på rad uten seier mot en klubb. Det var da de ikke vant på 32 oppgjør mot Chelsea, mellom 1990 og 2006.

To ganger har Tottenham gått en lengre rekke med bortekamper uten seiere. Liverpool (38 kamper) fra 1912–1984 og Sheffield Wednesday (24 kamper) mellom 1910 og 1966.

Tottenham-fansen er nok overmoden for at drømmene deres skal gå i oppfyllelse på Old Trafford.