Bare 7 prosent av kvinnene skifter hjul på bilen selv. Illustrasjonsbilde  (Foto: Scanpix)
Bare 7 prosent av kvinnene skifter hjul på bilen selv. Illustrasjonsbilde (Foto: Scanpix)

Du bør skifte dekk før høstferien

Snart klart for 11,6 millioner dekkskift – det betyr kø.

Vinteren kommer som kjent hvert år – men likevel har den en tendens til å komme som julekvelden på kjerringa for veldig mange bilister.

De venter med å skifte dekk til det egentlig er for sent: Og da blir alternativet ofte å enten våge seg ut på sommerdekk når man absolutt ikke bør gjøre det – eller la bilen stå.

Flere utrykninger

NAF venter storutrykning til bilister med sommerdekk til fjells de neste ukene – og de gleder seg ikke:

– Vi har allerede hatt flere utrykninger til biler på sommerdekk. Skulle det falle mer snø i høstferien, blir det fort 25 utrykninger om dagen. Da er det kaos på veiene her oppe, forteller Vidar Larsen ved Geilo Auto i en pressemelding.

LES OGSÅ: Vet du hvorfor denne pilen er så viktig?

Kan alltid komme snø

Ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken var det ved utgangen av 2011 mer enn 2,9 millioner registrerte biler her i landet. Dermed er det 11,6 millioner dekkskift som nå ligger foran oss.

NAFs kommunikasjonsrådgiver Jan Engebretsen oppfordrer bilister til å følge nøye med på vær- og føreforhold.

– På denne tiden kan det alltid komme snø i høyfjellet. Dersom du er på hytta med sommerdekk og snøen har kommet, er det sjåførens plikt å vente med å kjøre. Ikke reis hvis ikke du er skodd for det!

LES OGSÅ: Dekkskum kan gi falsk trygghet

Laget for kuldegrader

– Dersom det er sjanse for snø, anbefaler vi folk å skifte til vinterdekk.

– Samtidig er det viktig å merke seg at vinterdekk, enten de er piggfrie eller ikke, er laget for kuldegrader og har med sin gummiblanding spesielt dårlige gripeegenskaper på våt asfalt i kombinasjon med varmegrader, sier Jan Engebretsen i NAF.

Broom-Benny viser vei – slik skifter du dekk