ÅPEN: Helseminister Jonas Gahr Støre er villig til å lytte til forslag fra Høyre leder Erna Solberg for å få ned psykiatri køen. (Foto: NTB scanpix)
ÅPEN: Helseminister Jonas Gahr Støre er villig til å lytte til forslag fra Høyre leder Erna Solberg for å få ned psykiatri køen. (Foto: NTB scanpix)

Støre åpen for Høyres helseforslag

Høyre-leder Erna Solberg foreslår å knytte psykologer til fastlegeordningen. Det er helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) innstilt på å prøve.

Med 13.000 personer i behandlingskø for psykiske lidelser er helseministeren klar for å prøve nye løsninger.

Han åpner derfor for å knytte psykologer til fastlegeordningen for at flere skal kunne få hjelp tidligere, slik Høyre og Venstre foreslår.

LES OGSÅ: Vil knytte psykologer til fastlegene

– Må prioritere psykiatri

– Jeg synes det er et ganske interessant forslag, sier vår nye helseminister om utspillet fra de to opposisjonspartiene på TV 2 Nyhetskanalen onsdag.

Både Høyre-leder Erna Solberg og partilederkollega Trine Skei Grande (V) mener regjeringen må prioritere psykiatrien høyere. I tillegg ønsker de seg en ordning med psykologer knyttes til fastlegeordningen.

– Da kan vi se om vi ikke får stoppet denne kritiske utviklingen i at mange trenger spesialiserte tilbud ved å gi et mye bedre oppfølgingstilbud tidligere, sier Solberg.

– Det å ha hatt psykologer i samme tjeneste som du i dag har leger ville gitt en mye mer stabilitet for dem som opplever psykologiske problemer. Den forferdelige køen gjør at små psykiske problemer blir store, alvorlig, og livstruende problemer, sier Skei Grande til TV 2.

LES OGSÅ: Philip (22) har ventet to måneder på psykiater

Åpen for endringer

Den nye helseministeren er åpen for å gjøre endringer.

– Nå har vi hatt egne tilskuddsordning til psykologer ut i kommunene i noen år, sier Støre som nå varsler at ordningen skal evalueres.

Han vil ha behandling tett på der folk er. Et alternativ er å knytte psykologer sterkere til helsestasjonene.

– Her må man se på hva som virker og hva som er tilgjengelig, avslutter han.

LES OGSÅ: Linda sto halvannet år i psykiatrikø