Høstferie uke 40 680x383 (Foto: Karoline R. Jensen)
Høstferie uke 40 680x383 (Foto: Karoline R. Jensen)

Ut på tur i høstferien?

Høstferien kommer alltid bardus på. Ungene skal underholdes, kona må aktiveres og dette kommer man som regel på dagen før. Nå kan man selvfølgelig rake i hagen, hogge ved og få kona til å bake eplekake, men ville det ikke også vært hyggelig med en liten tur? Vi har samlet et knippe turer som kan passe både store og små på Østlandet og Sørlandet.

Akershus og Oslo:

Hvorfor ikke sykle den gamle kongeveien fra Vestby til Kolbotn? Her passerer man blant annet den staselige Leonardo Da Vincis bro, veien gjennom Nøstvedtmarka og i superfart over Firsprangsletta-– en strekning der kuskene etter sigende fikk god fart på hestene på vei sørover mot Skyssjordet.

Eller kanskje utforske Alnaelva, en godt gjemt Osloperle? Her kan man ta banen til Ammerud stasjon og følge elvegjelet til Galgeberg. Turveien ble forbedret i 2011 og har blitt en tur med delikate svinger, et lengre strekk med gangvei av tre, delvis hengende i fjellveggen og utover elva og en fiffig liten hengebru.

Hva med Østmarkas fineste utkikkspunkt? Bjørnåsen kan lett nås fra Sandbekken. Herfra har en utsikt over store deler av Oslo og Nordmarka. Her ble det feiret 17. mai under andre verdenskrig og stedet er også blitt brukt som vardetenningssted i tidligere tider for å varsle om farer. Dette er en veldig fin tur for store og små hvor en på toppen har fin utsikt og bord og benker å sitte på.

Ønsker du å se flere turer i Oslo og Akershus kan du søke de opp i ditt nærmiljø her.

Buskerud:

Vil du på en lengre tur kan Lommekjent anbefale en tur innom Norefjell. Ja, for fjellet kan faktisk brukes selv om skiheisene ikke er satt i gang. En fin helgetur er å parkere bilen på Sandvassetra eller Tempelseter og ta turen innom både Gråfjell og Høgevarde. Høgevardetoppen har Norges nest beste utsikt etter Gaustadtoppen. Rett ved toppen er en turistforeninghytte hvor man kan overnatte etter ønske. Andre turer i området kan du se her.

Oppland:

Turmekkaland også kalt Oppland, som huser blant annet Jotunheimen kan tilby den vanlige dødlige turgåer et par alternativer til Surtningssue. Hva med å gå familievennlige Skaget? Skaget er listet som fjell nummer 822 av høyeste fjell i landet. Kanskje en topp å samle på? Andre turer i området kan du se her.

Agder:

Tilbringer man høstferien på fantastiske sørlandet og det blåser formye til å promonere langs sjøen? Da anbefaler vi en tur inn i Kristiansands bymark. En flott tur som går gjennom Jægersberg til Kalkheia og den Omvendte Båt. Langs veien er det informasjonstavler og mye historie. Andre turer i området kan du se her.

God ferie!