Sand (Foto: TV 2/Stella Pictures)
Sand (Foto: TV 2/Stella Pictures)

Marianne Aulies navnevalg vekker oppsikt

Navneforsker: – Märtha og Ari kan ikke måle seg med dette her.

Søndag døpte Marianne Aulie og Aune Sand sin første datter sammen i Hvaler kirke på idylliske Kirkøy.

Navnet ble som følger: Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis Sand Aulie.

Ifølge VG har samtlige fornavn en betydning for kunstnerparet: «Datterens fornavn Malove er en sammensetning av foreldrenes navn og ordet «love», mens Bluebell kommer fra blåklokke ettersom oldemoren elsket blomster. Ingeborg er navnet til Mariannes avdøde mormor, mens Marie er Aunes mors andre navn. Aella betyr virvelvind og vindharpe, og når Marianne hørte det navnet følte hun det veldig riktig. Hjørdis er navnet til Mariannes farmor», skriver avisen.

Vekker oppsikt

Det originale navnevalget har vakt oppsikt, og i sosiale medier har dette vært et brennhett tema i etterkant av dåpen.

Her er noen utdrag fra Twitter-oppdateringer de siste dagene:

«Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis Sand Aulie ... Kjært barn har mange navn?»

«Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis Sand Aulie. Herregud, e det lov?»

«Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynte Efraimsdatter Langstrømpe = Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis Sand Aulie».

Les også: Marianne Aulie avslører babynavnet i ammevideo

– Uvanlig

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen sier at Aulie og Sands navnevalg er særdeles uvanlig i norsk sammenheng.

– For det første er det helt uvanlig å bruke seks fornavn. Jeg har vært borte i navnesøknader med mange navn, men det er som oftest ungdommer som vil være originale og bytte navn. Ellers kan jeg ikke si at jeg har sett det, sier Utne til «God kveld Norge».

Han smaker på navnet: Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis Sand Aulie.

– Det finnes de som bruker oppkallingsnavn, men for sikkerhets skyld har de her brukt tre. Kongelige er inne på dette i sine navnevalg, de bruker mange oppkallingsnavn. Men så er det bare i kongehusene vi ser dette også, sier han.

Les også: Her viser de fram datteren for første gang

– Märtha og Ari når ikke opp

Utne uttalte seg også i forbindelse med Märtha og Ari Behns navnevalg til deres tredje datter Emma Tallulah.

– Eh, ja vel? Dette er helt nytt for meg, sa Utne til VG da han ble fortalt hva som ble navnet.

Men selv om han berømmer Märtha og Ari for kreative navnevalg, når de ikke opp til Aulie og Sand, ifølge navneforskeren.

– De er kreative, men kan jo ikke måle seg med dette her. Märtha og Ari har gode, melodiøse navn, men de har likevel ikke gått så langt som dette, sier han.

– Følger Aulie og Sand noen form for trender med dette navnevalget?

– Nei. Noen prøver å bruke ord for navn, som de tre første her, men gjerne ord de fleste av oss kjenner til. Lilja og Timian er eksempler på dette. Aella Malove Blubell klinger bra. I tillegg til at navnene hver for seg har en betydning, er det velklang. Men så kommer det et stilbrudd når man kommer til de tre siste navnene. De kunne vel strengt tatt ha klart seg med de første, sier Utne.

Les også: Marianne Aulie trekker seg fra «Skal vi danse»

Ikke overrasket

Han er likevel ikke overrasket over navnevalget til Aulie og Sand.

– Kjendiser og kunstnere gjør som de vil, g de trenger ikke ta hensyn til noe som helst. De regner vel med at det går bra uansett. Dette var vel å forvente dette, og er det noen som gjør noe uvanlig, så er det vel disse to, sier navneforskeren.