OMSTRIDT: Grunnen til at stevia ikke ble tillatt i Norge før 2012 er at man har hatt mistanke om at søtningsmidlet kunne øke risikoen for infertilitet hos menn. Man har også trodd at stevia kunne være gentoksisk og kreftfremkallende.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
OMSTRIDT: Grunnen til at stevia ikke ble tillatt i Norge før 2012 er at man har hatt mistanke om at søtningsmidlet kunne øke risikoen for infertilitet hos menn. Man har også trodd at stevia kunne være gentoksisk og kreftfremkallende. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Kokkene skeptisk til å erstatte sukker med Stevia

God morgen-Wenche: – Ubehagelig søtsmak og en ettersmak som er vanskelig å bli kvitt.

I juni ble det omstridte søtningsstoffet stevia godkjent i Norge. Urten stevia er 300 ganger søtere enn vanlig sukker og skal helt eller delvis erstatte det.

Mange lovpriser det nye alternativet til sukker, men er det sunt?

– Ja, sier ernæringsrådgiver Kenn Hallstensen til «God morgen Norge».

Hallstensen mener søtningsstoffet har en rekke gunstige egenskaper.

– Det kan blant annet være med å snu den økende overvekten og motvirke mange av livsstilsykdommene som er linket til sukker og raffinerte karbohydrater, sier ernæringsrådgiveren som har skrevet boken «Søtt uten sukker».

Les også: Disse matvarene er fulle av sukker

SUKKERSUG: Ernæringsfysiolog Kenn Hallstensen og klinisk ernæringsfysiolog Tine Sunnfør diskuterer Stevia i
SUKKERSUG: Ernæringsfysiolog Kenn Hallstensen og klinisk ernæringsfysiolog Tine Sunnfør diskuterer Stevia i

Spiser mindre

Hallstensen påstår at vi med stevia har fått et naturlig, kalorifritt søtningsstoff som ikke påvirker blodsukkeret og sultkontrollen.

– Man får ikke lyst på mer søtt av stevia, og man vil ikke øke mengden mat man spiser i kommende måltider, sier Hallsten.

Les også: Bli kvitt søtsuget

Søtsug sitter i hodet

SUKKERFRI: Sjokolade uten sukker inneholder omtrent like mange kalorier som vanlig sjokolade.  (Foto: TV 2)
SUKKERFRI: Sjokolade uten sukker inneholder omtrent like mange kalorier som vanlig sjokolade. (Foto: TV 2)

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør er ikke like sikker på at stevia stilner søtsuget.

– Noe av søtsuget vårt sitter i hodet. Vi får lyst på smaken, sier Sundfør som selv bruker sukker som et krydder i kostholdet.

– Innenfor normale mengder har sukker ikke vist seg å ha noen negative effekter, sier hun.

Likevel mener hun stevia kan være et godt alternativ for de som sliter med overvekt eller diabetes.

Les også: Synne fikk diabetes bare 5 år gammel

Gentoksisk og kreftfremkallende

Grunnen til at stevia ikke ble tillatt i Norge tidligere, er at man har hatt mistanke om at søtningsmidlet kunne øke risikoen for infertilitet hos menn. Man har også trodd at stevia kunne være gentoksisk og kreftfremkallende.

Selv om dette har blitt avkreftet, er det ikke alle som ønsker det velkommen i matlagingen.

– Ikke veldokumentert

SUKKERSØT: Blogger og TV-kokk Espen Nersveen har ingen planer om å innføre stevia i sitt kjøkken.  (Foto: Ettermiddagen )
SUKKERSØT: Blogger og TV-kokk Espen Nersveen har ingen planer om å innføre stevia i sitt kjøkken. (Foto: Ettermiddagen )

Matblogger og TV-kokk i «Ettermiddagen», Espen Nersveen, har ingen planer om å inkludere stevia i sitt kosthold.

– Det skal liksom være et sunt søtningsmiddel, men det er ikke særlig veldokumentert. At det ble lovlig i år sier vel litt, sier Nerveen.

Han mener folk flest ikke trenger å kjøpe stevia.

– Det er unødvendig å prøve å gjøre det som er usunt «halvusunt». Skal du først lage kaker og boller, bruker du mengden smør og sukker som kreves. Vil du ha noe sunt, spis noe sunt, sier TV-kokken.

Ni «sunne» syndere som ikke er så sunne

God morgen-Wenche om Stevia: - Jeg vil helger velge kaker med sukker.  (Foto: Mona Gundersen)
God morgen-Wenche om Stevia: - Jeg vil helger velge kaker med sukker. (Foto: Mona Gundersen)

– Ubehagelig søtsmak

Heller ikke «God morgen Norges» kokk Wenche Andersen er overbevist.

– Jeg vil helger velge kaker med sukker, sier hun.

Wenche har testet stevia i kakebakingen, men liker rett og slett ikke smaken.

– Stevia er ikke søtt på samme måte som sukker. Det gir meg en ubehagelig søtsmak med en ettersmak som er vanskelig å bli kvitt, sier TV-kokken.

Baketips med stevia

For de som ikke tåler sukker eller lider av diabetes, mener Wenche at stevia kan være et alternativ. Da har hun et tips:

– Vær nøye med målene, spesielt med sukkeret. Det er veldig søtt! Bruker du for mye stevia blir kaken nesten ubehagelig å spise.

Oppskrift på kokos- og avokadokake med stevia

Dette er Wenche Andersens beste kjøkkentips