salgsbilde (Foto: Montasje/Colourbox.com)
salgsbilde (Foto: Montasje/Colourbox.com)

Så lang tid tar det før det blir tilbud

Vil du gjøre et kupp? Se her.

Når et nytt produkt kommer på markedet selges det gjerne til en litt høyere pris enn produsentens utsalgspris, og med tiden vil prisen begynne å falle.
Hvor lenge må du vente før det du vil kjøpe blir billigere er veldig avhengig salgstallene, skriver bankrate.com.

Billigere iPhone?

Apple har en enkel regel: iPhone blir ikke billigere før det kommer en ny modell.

– Forskning har vist at ved å komme med nye versjoner til markant høyere priser øker man lønnsomheten betraktelig. Ideen er å få kundene til å ønske de nye funksjonene på de nye versjonene, og dette er Apple veldig gode på, sier Ragnhild Silkoset, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

– Samtidig beholder Apple de lavere prisede versjonene i markedet som gjør at de holder på alle kundene, også de som ikke er villige til å betale så mye for de nye egenskapene.

Det tar altså ett år for en iPhone å gå ned i pris, mens med Android-telefoner kan vi se en nedgang i pris på cirka 30 prosent etter bare en måned, ifølge smartmoney.com.

Les også: iPhone-boom på Finn.no

Klær er ferskvare

Lyst til å kjøpe klær på salg som fortsatt er i sesongen?

Det kommer an på hvor mye butikken selger av ordinære varer.

– Dersom det har vært en sesong med veldig lavt salg, risikerer man å sitte igjen med et stort, verdiløst lager. I slike tilfeller starter man gjerne salget tidligere, slik at man er sikker på å få ut varene før de nye kommer inn. Klær er som ferskvare, de kan sjeldent lagres til neste år sier Silkoset.

Det er flere grunner til at prisen starter høyt, og så begynner å falle, forteller Silkoset.

Når et produkt er nytt har kunden mindre kunnskap og informasjon om produktet, derfor er heller ikke prisen veldig viktig i beslutningen. Jo mer kjent man blir med produktet og konkurrentene, jo mer bevisst blir man på prisen.

Les også: «Trusene er brukt, derfor er de litt dyrere enn vanlige truser»

Billig TV eller stereoanlegg?

Elektronikk blir ikke lagt ut på salg som på samme måte som klær og sko.

– Det som skjer er at prisene synker over tid, ettersom produktet blir billigere å produsere, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen.

Det kan være flere grunner til at produktet blir billigere.

– De kan ha fått en god avtale med en produsent som lar dem presse prisene. De ønsker å markedsføre seg selv som svært gode på pris, eller ønsker å få flere kunder inn i butikken, sier Ottemo.

Les også: Disse produktene har forsvunnet fra butikkhyllene

500 kroner mindre

På Nintendo 3DS for eksempel kunne vi se en prisnedgang på nesten 500 kroner som følge av dårlige salg, ifølge bankrate.com.

Det er også mulig å se på de siste trendene for å anslå gjennomsnittlig ventetid for ulike typer produkter.

Vil du ha halve prisen på en bok? Da kan det være lurt å vente litt.

– Når det kommer ut en ny bok er det en fast pris på den ut utgivelsesåret, og frem til mai året etter. Etter det blir den billigere, sier markeds- og kategoridirektør i Norli, Moten Aas.

Du kan også spare på å kjøpe pocketboken, men det er aldri godt å vite når den kommer ut.

– Det kommer helt an på hvor godt den ordinære boka selger, hvis den selger bra vil neppe forlaget gi ut den billige pocketboken før salget begynner å falle, men i noen tilfeller er pocketboken ute før den ordinære også, sier Aas.

Les også: Dette mente Expert var en ekstrempris

Salg etter ti dager

På videospill kan vi man i følge bankrate.com se nedgang i prisen etter et par uker. Det kommer av at bruktmarkedet overtar.

Når et nytt spill slippes vil mange være ferdig med å spille etter et par uker, også kanskje selge det. Med litt tålmodighet kan du spare opptil tolv prosent etter kun ett par uker, skriver bankrate.com.

Skal du kjøpe de nyeste DVD-ene trenger du ikke å vente for å spare penger. Når en ny DVD kommer ut blir den gitt ut til en lanseringspris som er litt billigere enn vanlig, deretter blir den satt opp til normalpris, ifølge Platekompaniet.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter