eia2
eia2

Harald Eia legger seg flat etter kritikken

– Vi spilte ikke med helt åpne kort.

Harald Eias program «Hjernevask» fikk massiv kritikk allerede før det kom på lufta i 2010.

Les også: Et ubehagelig, lumpent og drøyt personangrep av Harald Eia

Massiv kritikk

Blant annet gikk sosiologiprofessor Willy Pedersen hardt ut i Aftenposten og fortalte at han ønsket å trekke seg fra Eias program. Han følte seg lurt da han ble intervjuet om motsetningene mellom arv og miljø.

– Intervjuene hadde form av en avhørssituasjon som ligner på den kriminelle blir utsatt for. Det han gjør, er å sette deg i en ekstrem pressituasjon der eneste hensikt er å vippe deg av pinnen, sa Pedersen til Aftenposten.

En rekke forskere ble intervjuet til programserien, og flere var skeptiske til Harald Eia.

Les også: – Jeg trives med kaoset rundt kjærlighet

Legger seg flat

Eia gikk den gang ut og slo tilbake mot kritikken, men nå innrømmer han at han kunne ha gått fram på andre måter.

– «Hjernevask» er et godt eksempel for der spilte vi ikke med helt åpne kort. Vi kunne sagt i første runde: «det du sier nå, kommer vi til å vise til noen andre, og så kommer nok de til å være kritiske til det. Og så kommer du til å måtte svare på deres kritikk», sier Eia til «God kveld Norge».

– Det var en del som med god grunn ble litt irritert fordi vi ikke hadde vært så åpne. Vi kunne ha laget et like bra program om vi spilte med åpne kort, legger han til.

– Så du tok lærdom av det?

– Ja, det gjorde jeg nok.

Les også: Harald Eia sexrefses av sexolog

Klaget inn for PFU

Kjønnforsker Jørgen Lorentzen var en gjennomgangsfigur i NRK-serien der Harald Eia var programleder. Han valgte å klage inn programmet for Pressens Faglige Utvalg (PFU), da han mente at Eia hadde brutt garantier han ba om å få før programmet ble sendt. I klagen skrev Lorentzen at Eia hadde lovet ham at han skulle bli ytt rettferdighet. Lorentzen mente altså at disse løftene ikke ble holdt. I tillegg mente han blant annet at meningsinnholdet i intervjuet ikke ble gjengitt korrekt.

Eia ble imidlertid frikjent i PFU.

– På den ene siden følte jeg meg trygg på at vi hadde fulgt spillereglene, men man blir jo litt usikker i en sånn situasjon. Man vet aldri hvordan saken vipper i uformelle fora. Dette er jo ikke mitt felt. Heldigvis kom PFU til samme konklusjon som oss som har laget programmet, så jeg innrømmer at jeg føler en viss lettelse, sa Eia til VG i 2010.

– Ble grundig lurt

Nå er Lorentzen glad for at Eia kan komme med innrømmelser som dett ei etterkant.

– Jeg er jo glad for at Eia nå innrømmer det jeg har sagt hele tiden. Jeg er også enig i at et åpent program hvor forskjellige synspunkter og teorier ble diskutert på likeverdige premisser ville blitt et mye mer interessant og meningsgivende program enn det «Hjernevask» ble. Og det var et slikt program jeg trodde jeg bidro til, men der ble jeg nok grundig lurt, sier Lorentzen til «God kveld Norge» mandag.

Skapte blest

Professor og kjønnsforsker Harriet Bjerrum Nielsen var også blant de mange som rettet kritikk mot Eias program i 2010.

Under en debatt i Kringkastingsrådet sa hun i sitt innlegg at «Hjernevask» var preget av sviktende journalistisk metode i underholdningsavdelingen i NRK.

Det var i etterkant av seriens start svært mange medieoppslag. Mange kritiserte Eia for å stille langt mer kritiske spørsmål til de norske forskerne han er uenige med.