FØLER SEG MOBBET: Gitarist og låtskriver i D.D.E, Frode Viken føler seg mobbet av norske musikkanmeldere.
FØLER SEG MOBBET: Gitarist og låtskriver i D.D.E, Frode Viken føler seg mobbet av norske musikkanmeldere.

D.D.E-gitarist føler seg mobbet

– Jeg har en 20 år lang historie med journalister som vil herse med meg.

Låtskriver og gitarist i bandet D.D.E, Frode Viken, forteller nå til VG at han føler seg mobbet av norske journalister og musikkanmeldere.

Glasset rant over da han i sommer ble beskyldt for å ha stjålet musikk fra det britiske bandet Coldplay.

Les også:Her tar Bjarne Brøndbo og Katrine Moholt rumpe-grep på TV

Mobbing

– Jeg har 20 år lang historie med journalister som vil herse med meg som låtskriver, og har måtte leve med et harrystempel i alle disse årene. Det overrasker meg at det ikke går an å vaske det bort. Det er faktisk mobbing. Når jeg nå sier meningen min, er det først og fremst for å hjelpe yngre låtskrivere, forteller han til avisen.

Det var refrenget i låten «Hopp i det» som i sommer fikk stemplet som å være en kopi av Coldplay låten «Viva La Vida» av VG's musikkanmelder.

Han mener journalistene mangler kunnskap når de ikke klarer å høre forskjellen på et refreng og et arrangert korparti.

Videre sier han at bandet har latt seg inspirere og ikke stjålet musikk.

– Chris Martin i Coldplay lar seg også inspirere av andre. Det går ubemerket hen. Problemet vårt er at vi er fra bygde-Norge. Når vi prøver å nærme oss en hit på samme måte, så blir vi slått hardt ned på. Samtidig etterlyser anmelderne norske hitlåter. Men anmelderne skal selv legge premissene for hvilken form og utrykk den hiten skal ha. Hvis man vil få skryt av norske anmeldere, må man finne en internasjonal stjerne å etterligne, helst på engelsk. Men da blir vi fortsatt ikke annet enn et kopiland, og vi får ikke utviklet en egenart à la Sverige, sier han.

Les også: Bjarne Brøndbo og lillebroren Eskil i farlig motorlek

Sang først på engelsk

D.D.E har holdt på i hele 20 år og blitt en av Norges største band.

Tidligere i åt viste TV 2 TV 2 dokumentaren «Det umulig var mulig» i forbindelse med jubileumet. I dokumentaren fikk man se sider av bandet som aldri har blitt vist før, og også versjon av suksesslåter som ikke har vært utgitt før.

Bandet startet under navnet «After dark» i Namsos på slutten av 80-tallet, og engelsk var språket bandet brukte. I dokumentaren viste de blant annet opprinnelsen var trønderrockernes suksesslåt «Rai Rai» som opprinnelig var engelsk og het «I believe».

Opptaket var fra en bandøving på Namsos kino i 1990 - allerede to år før D.D.E ble stiftet.

Les mer og se klippet her:Slik har du aldri hørt DDE før