Sølvvinner Edvald Boasson Hagen med verdensmester Philippe Gilbert og bronsevinner Alejandro Valverde. (Foto: TV 2)
Sølvvinner Edvald Boasson Hagen med verdensmester Philippe Gilbert og bronsevinner Alejandro Valverde. (Foto: TV 2)
Edvald Boasson Hagen like etter målgang i Valkenburg. (Foto: TV 2)
Edvald Boasson Hagen like etter målgang i Valkenburg. (Foto: TV 2)
Edvald Boasson Hagen tok sølv i sykkel VM. (Foto: TV 2)
Edvald Boasson Hagen tok sølv i sykkel VM. (Foto: TV 2)

Edvald Boasson Hagen sikret Norge VM-sølv

Nordmannen tok sølv bak Phillippe Gilbert.

Phillippe Gilbert knuste alle da dagens VM-fellesstart ble avgjort i siste bakke. Edvald Boasson Hagen hang godt med hele tiden, men måtte nøye seg med plassen bak belgieren. Alejandro Valverde tok bronsen.

– Det er veldig bra å få andreplass. Men det var veldig nærme gull. Gabba og Lars Petter kjørte fantastisk i dag, så jeg er svært takknemlig for det. Gilbert var veldig sterk ,så det var ikke så mye å gjøre med, sier Boasson Hagen til TV 2 sporten like etter målgang.

Rudsbygdingen legger likevel ikke skjul på at han kunne tenkt seg mer.

– Jeg er veldig fornøyd, men man vil jo alltid ha mer, sier han.

Se seiersintervju med Edvald Boasson Hagen under

652845

Elleve mann tidlig i brudd
Feltet satt i starten av rittet samlet uten at noen klarte å komme seg i avgårde i brudd. Men da det var syklet rundt 40 kilometer ble et brudd på elleve mann etablert.

Ledergruppen økte fort avstanden ned til hovedfeltet, og hadde på et tidspunkt et forsprang på over fem minutter.

På den andre runden opp Cauberg angrep Juan Antonio Flecha resten av hovedfeltet. Spanjolen fikk med seg åtte andre ryttere og tok opp jakten på de elleve rytterne i tet. Det tok ikke lang tid før forspranget begynte å minke.

Contador ville også være med på leken. Sammen med noen flere ryttere rykket spanjolen opp til Flechas gruppe. Sammen hentet de inn det opprinnelige bruddet, og dannet dermed en ny ledergruppe på 29 ryttere.

Rasch måtte bryte etter velt
Tre runder før mål oppstod det dramatikk for første gang i rittet. En velt i hovedfeltet sørget for full stopp for flere ryttere. Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug klarte å komme seg unna, men Gabriel Rasch måtte bryte som en konsekvens av velten.

stopp2
stopp2

Rasch som skal ha sin del av æren for sølvet var tross velten godt fornøyd med sluttresultatet.

– Helt rått. Vi skal være jævlig fornøyd. Det var helt fantastisk å se avslutningen, sier han.

– Alt for Edvald
Også Lars Petter Nordhaug som satt sammen med Boasson Hagen gjennom hele rittet var meget godt fornøyd med hvordan det hele endte.

– Det er utrolig. Vi kjørte veldig bra. Vi kjørte alt for Edvald. Gabba gjorde en fantstisk jobb på den første delen, så var det jeg som måtte ta ansvar på slutten for å dekke bruddforsøk, og for å skjerme Edvald, sier han.

Feltet var samlet med alle de største favorittene da rytterne gikk løs på den siste runden på 16,5 km. Men da det hele skulle avgjøres på toppen av den beryktede Cauberg-stigningen rykket Gilbert ifra de andre konkurentene. Ingen klarte å hente inn belgieren som dermed kan overta regnbuetrøyen som Mark Cavendish har hatt gleden av å bære den siste sesongen.