David Millar (Foto: unknown/)
David Millar (Foto: unknown/)

Eks-doper kuppet pressekonferanse og kritiserte sykkeltopp

Garmin-rytteren David Millar reagerte da UCI-president Pat McQuaid fraskrev seg ansvar.

Valkenburg (TV 2 Sporten): Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) er i hardt vær om dagen. Presidenten i forbundet, Pat McQuaid, har saksøkt dopingjournalisten Paul Kimmage, som hevder at UCI skjulte en positiv dopingprøve fra Lance Armstrong i 2001.

McQuaid stilte opp på pressekonferanse lørdag morgen, og ikke unaturlig ble han pepret med dopingspørsmål fra de fremmøtte journalistene. Halvveis i pressekonferansen måtte McQuaid ta en pustepause.

– Dere har brukt fem minutter på å stille sportslige spørsmål og 35 minutter på å stille dopingspørsmål. Det er en av grunnene til at vi må bli kvitt doping i sporten vår, sier McQuaid.

LES: Tyler Hamilton: – Lance vil heller dø enn å fortelle sannheten
LES: Tyler Hamilton: – Bjarne Riis lokket med doping

Stilt til veggs av proffrytter
UCI-presidenten ble spurt om alt fra pengene UCI fikk fra Lance Armstrong til om han var en motstander av fri presse.

– For det første vil det være upassende av meg å kommentere søksmålet mot Kimmage siden en rettssak kommer opp. For det andre har vi forklart hvorfor vi har gått til søksmål. For det tredje har vi gjort akkurat det samme mot Floyd Landis, forklarte McQuaid.

Han mener UCI ikke kan ta ansvar for dopingkulturen som har ridd sykkelsporten som en mare. Det reagerte proffsyklist og eks-doper David Millar på. Millar, som jobber som kommentator for BBC i sykkel-VM, mener UCI fraskriver seg ansvar. McQuaid måtte for et lite øyeblikk løsrive seg fra papirene sine da Millar stilte ham flere kritiske spørsmål.

– Sender det ikke feil signaler til rytterne, media og publikum at dere kun vil snakke om fremtiden, spurte Millar.

– Hvorfor skal vi unnskylde oss? Vi har testet mer enn noen andre. UCI kan ikke klandres for dopingkulturen i sporten, repliserte McQuaid.

– Hvorfor er dere ikke mer ydmyke? Hvorfor kan dere ikke akseptere at det var et problem? Er det ikke det sannhet og forsoning handler om, fortsatte Millar.

– Vi snakker fortsatt om anklager (i Armstrong-saken red. anm.). Vi må vente til vi får se USADA-dokumentene. Hvis bevisene er sterke nok, vil de riktige skrittene bli tatt. Det betyr ikke nødvendigvis at UCI er ansvarlig for det som skjedde, sier McQuaid og legger til:

– Hvis det viser seg at denne aktiviteten har foregått i dette ene laget (US Postal) i denne perioden, så må vi anta at det samme skjedde i andre lag også. Da kan vi snakke om en svart periode for sporten.

LES: – Hvor mange titler har Ullrich nå?
LES: UCI venter på neste USADA-skritt

– Alle visste hva som foregikk
Etter pressekonferansen flokket de fremmøtte journalistene seg rundt Millar.

– Vi kan ikke sette en strek over fortiden og si at ingenting skjedde, for det var mye som skjedde. For å bevege oss fremover må vi akseptere hvor vi har vært og hvor vi er nå. UCI klamrer seg til at de gjorde alt i sin makt innenfor systemet. Vi vet at det var lett å lure systemet. Jeg var en av dem som enkelt lurte systemet. Alle i min generasjon visste hva som foregikk, i alle fall til en viss grad. EPO-flasker ble levert rundt på rommene, men det er først de siste årene at offentligheten har fått opp øynene. USADA-saken har vist hvor bekmørkt ting har vært, men saken kan være det beste som har skjedd sporten, sier Millar.

LES: Her får Cavendish vite om Gabbas Sky-overgang

Han mener dagens sykkelfelt er renere enn noensinne.

– Dagens felt tror at Bradley Wiggins er ren. Jeg stoler på ham fordi jeg kjenner ham og folkene i Sky. Vi har Ryder Hesjedal, som vant Giroen. Jeg vet at Ryder er ren. Det sprer trygghet i feltet at det finnes proaktive lag som Garmin, sier Millar.

– Vaughters er uortodoks
Garmin er et av de ledende lagene i kampen mot doping. Likevel vakte det oppsikt da sportsdirektør Jonathan Vaughters nylig navnga tre av sine egne ryttere, Tom Danielson, Christian Vande Velde og David Zabriskie, som tidligere dopere på sykkelnettstedet cyclingnews.

LES: Hushovds eks-sjef navnga egne ryttere som dopere

Millar synes også det var en smule rart.

– Han er uortodoks. Det kan stilles spørsmål ved om det var det riktige å gjøre. Selv jeg må nesten vente til USADA-dokumentene blir offentliggjort. Jeg har ikke snakket med lagkameratene mine om hva de har vært gjennom, sier Millar.